Foto: Verbier 4Vallées

Nyheter

Uppdaterad: Nu bommar Alperna igen för säsongen

Alla skidorter i Italien är redan stängda sedan tidigare, men nu tvingas även samtliga skidorter i Schweiz och majoriteten i Österrike att stänga ner all verksamhet på grund av direktiv från regeringen i de respektive länderna med anledning av smittspridningen av Coronaviruset Covid-19.

Text: Gabriella Edebo • 2020-03-13 Uppdaterad 2021-08-19

Italien

Italien var först ut att stänga igen alla skidorter efter att smittspridningen av Covid-19 eskalerat bortom kontroll och all verksamhet förutom mataffärer och apotek hålls öppna. I Italien är det för tillfället även förbjudet att gå på topptur.

Österrike 

Alla skidorter i Tyrolen, Salzburg och Arlberg har sin sista dag öppet på söndag, därefter är det stängt på obestämd framtid, med största sannolikhet resten av säsongen.

 

Schweiz

Idag fredag gick Verbier ut med information att de tvingas stänga med omedelbar verkan, vilket även ska gälla samtliga skidorter i landet.
”Due to the COVID-19 pandemic and following the new measures taken by the federal council announced at today’s press conference, unfortunately we have to announce the immediate closure of our ski area and all our facilities. (Friday, March 2020, 13 at 19 pm) and this for the rest of the season. This measure will be applied to all ski areas in our country.”

En del skidorter verkar dock hålla öppet över helgen och lämnar definitivt besked på måndag, så kolla upp vad som gäller just där du är eller tänkt åka.

Det innebär bland annat att världscupfinalen i skicross som var bekräftat att äga rum imorgon lördag i Veysonnaz / 4 Vallées blir inställt trots allt.

Uppdatering 15/3: Alla skidorter i Schweiz har nu gått ut med information att de stänger med omedelbar verkan.

 

 

Frankrike

Har ännu inga stängda skidorter och senast under fredagkvällen lämnade Chamonix besked om att de håller öppet som vanligt tillsvidare via ett nyhetsbrevsutskick.

Uppdatering 15/3: Nya bestämmelser från Franska myndigheter resulterar i att alla skidorter även i Frankrike stänger med obedelbar verkan.

Norge 

Har stängt flera skidorter, bland annat Trysil och Hemsedal, på grund av kommunala beslut. Norrmän uppmanas att hålla sig hemma och inte resa till sin hytta i helgen, samt om man vill gå på tur göra det i sin hemkommun. Några individuella skidorter har på eget initiativ stängt för att ta sitt ansvar för att bidra till minskad smittspridning, däribland Vassfjellet utanför Trondheim som stängde inför en puderdag igår lördag som med säkerhet hade dragit stora folkmassor till anläggningen.

Läs mer om läget i Norge på friflyt.no.

Sverige

Har i nuläget inga skidorter som redan stängt och nedan uttalande från SLAO, baserat på rekommendationer och beslut från Folkhälsomyndigheten, meddelar att det i nuläget inte är aktuellt att stänga några skidorter.

Folkhälsomyndigheten har specifikt meddelat via SLAO att ”Ja, skidliftarna kan köra som vanligt. Som vanligt är det viktigt att alla som jobbar i den verksamheten och all allmänhet som åker skidor är friska.”

Dock kommer Kabinbanan i Åre vara stängd i helgen (oavsett väder) på grund av smittrisken meddelar Skistar.

 

Nordamerika

Skidorter i USA och Kanada stänger på löpande band. Hittills har bland annat giganterna Vail Resorts och Alterra som äger många av Nordamerikas största skidorter meddelat att alla deras anläggningar stänger och i Colorado har guvenären beordrat alla skidorter i delstaten att stänga.

Spanien

Alla skidorter stängda. 

Artikeln uppdateras löpande.

Finalen av Freeride World Tour inställd


Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019


Skidsnack v10 – who let the kids out?


Text: Gabriella Edebo • 2020-03-13
NyheterFreeride World TourResenyheterSchweizskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen