Filmande drönare omfattas av de nya reglerna. Foto: Sébastien Bourguet / Unsplash

Filmande drönare omfattas av de nya reglerna. Foto: Sébastien Bourguet / Unsplash

Nyheter

Körkort införs för flyg med drönare

Alltfler skidåkare filmar åkning med drönare. Från och med 1 januari 2021 gäller nya regler med krav på körkort för drönare.

Text: Peter Nilsson • 2021-01-04 Uppdaterad 2021-11-09

Från och med 1 januari 2021 gäller nya regler för den som vill köra drönare. De nya reglerna ställer krav på att den som kör drönaren ska ha ett speciellt drönarkörkort.

Alla som flyger med drönare påverkas av de nya reglerna. De enda drönare som undantas är rena leksaksdrönare som köps i leksaksaffärer. De nya reglerna är gemensamma för hela EU.

Förutom att den som flyger drönaren behöver ett drönarkörkort, behöver även själva drönaren registreras. Tanken är att registreringen ska fungera lite som registreringsnummer på bilar.

Den som vill skaffa sig ett drönarkörkort behöver klara ett teoriprov. Däremot krävs ingen uppkörning.

Mer om vad som gäller för körkortskrav och drönarflygning hittar du hos Transportstyrelsen.

Reglerna har införts för att hålla någon sorts kontroll på hur drönare körs. Dels för säkerheten i luftrummet och dels för att hålla koll på vem som filmar.

Notis: Den som flög drönaren som under andra åket i Madonna di Campiglio var en hårsmån från att krascha rakt ner på Marcel Hirscher kommer med all sannolikhet få extra hård kontroll av sitt drönarkörkort.


Text: Peter Nilsson • 2021-01-04
NyheterDrönarePrylguide

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen