Ett taggat gäng som utforskar fjället. Foto: InspireUs

Ett taggat gäng som utforskar fjället. Foto: InspireUs

Friåkning

Skidglädje i fokus under Åre Freeride Academy

Nu görs insatser för att främja aktivitet och rörelse bland unga. InspireUs och Åre SLK erbjuder gratis lovaktivitet för skidåkande tjejer i åldrarna 10–16 år.

Text: Caroline Strömberg • 2021-01-05 Uppdaterad 2021-01-05

Att barn och ungdomar rör sig allt mindre har knappast undgått någon. Spontanidrottande minskar och det gör även föreningsidrottande. En studie som genomförts vid Karolinska Institutet visar att rörelse bland barn och unga är låg under skoltid, ännu lägre under fritid och allra lägst under helger och lov. Dessutom är aktiviteten lägre bland tjejer än bland killar. Att organiserat föreningsidrottande allt som oftast går ut på att träna inför att prestera i tävlingssammanhang gör att det heller inte riktigt passar för alla. 

“Med det i ryggen känner vi oss oerhört stolta över det samarbete som ingåtts mellan InspireUs och Åre SLK för att inspirera unga skidåkande tjejer till att spendera mer tid på berget för skojs skull”. Säger Mikael Nilsson, initiativtagare till projektet och aktiv ledare inom Åre SLK.

Slalomkäppar utbytta mot fjällbjörkar. Foto: InspireUs
Slalomkäppar utbytta mot fjällbjörkar. Foto: InspireUs

Under jul-, sport- och påsklov bjuds tjejer i åldrarna 10–16 år in till två dagar med rolig skidåkning över hela berget. Under dessa dagar coachas de till att hitta nya sätt att uppleva skidåkning av rutinerade kvinnliga skidåkare från InspireUs nätverk. 

Caroline Strömberg, medgrundare av InspireUs och ledande i projektet Freeride Academy säger så här;

”Skidåkning är så mycket mer än bara tävling och prestation, och det är mycket tack vare kontakter som jag knöt under tonåren som jag har kunnat uppleva skidåkning över hela världen de senaste 15 åren. Genom Freeride Academy hoppas jag att fler tjejer ska ges den möjligheten framöver”

När anmälan till det första tillfället smygöppnade för slalomklubbens befintliga medlemmar var responsen överväldigande, på mindre än en timma var platserna slut och väntelistan var längre än initiativtagarna någonsin kunnat föreställa sig. Förhoppningsvis är situationen kring COVID-19 annorlunda längre fram under våren och aktiviteten kan öppna upp för ännu fler deltagare under de senare två omgångarna.

Under Åre Freeride Academy ligger fokus på lustfylld skidåkning i nya miljöer. Foto: InspireUs
Under Åre Freeride Academy ligger fokus på lustfylld skidåkning i nya miljöer. Foto: InspireUs

Mikael Nilsson, ledare i slalomklubbens freestylesektion och initiativtagare till projektet är imponerad: 

”Wow vilken respons, jag ser verkligen fram emot att se fortsättningen på det här”

InspireUs är Skandinaviens största nätverk för tjejer inom action- och livsstilssporter och har sedan 2012 verkat för att öka antalet tjejer och förbättra deras förutsättningar inom traditionellt mansdominerade idrotter.

“Inom Åre SLK ser vi att vi måste förnya oss och försöka testa nya vägar som lockar åkare att komma och träna. Förhoppningsvis är detta något som vi kan bygga vidare på och få fler åkare som tränar skidåkning i klubbens regi längre.” Avslutar Mikael Nilsson

Ta del av studien från KI här:

Läs mer om barn och ungas idrottande hos centrum för idrottsforskning här: 

Mer info om Åre Freeride Academy.

Ett peppat gäng skidåkare på Åreskutan. Fot: InspireUs
Ett peppat gäng skidåkare på Åreskutan. Foto: InspireUs


Text: Caroline Strömberg • 2021-01-05
NyheterÅreInspireUs

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top