Sven Thorgren på start innan sitt avslutande medaljåk.

Sven Thorgren på start innan sitt avslutande medaljåk.

Svenska medaljer på X Games

Svenska medaljer på X Games Aspen 2021

Sven Thorgren tog silver i en historisk big air final. Henrik Harlaut tog hem guldet i knuckle huck. Jesper Tjäder levererade imponerande åkning.

Text: • 2021-02-01 Uppdaterad 2021-02-01

Snowboard big air

Sven Thorgren var inte riktigt nöjd med sin insats i slopestylen där han inte riktigt fick till den åkning han ville. I big air tävlingen gick det desto bättre.

–”Det här var den bästa åkningen i mitt liv. Jag har nog aldrig varit så peppad som när jag satte mitt andra hopp. Det var ett trick som jag aldrig ens provat förut och nu satte jag det perfekt. Jag hade världens sämsta känsla efter slopestylen idag, hade ont överallt och sen lyckades jag vända det till bästa kvällen någonsin. Efter jag satte min fösta 1800 så slängde jag ursprungsplanen och så bestämde jag mig för att försöka mig på ett annat trick som jag inte heller gjort förut. Det tog två försök men sen satt den också och det var bara en sån skön känsla” Säger Thorgren direkt efter tävlingen.

Med det största hoppet för säsongen, kvällstävling och åtta av världens bästa åkare så kom big airfinalen att i sann X -games anda innehålla extra allt. 

Två bästa åken räknades och första åkaren ut Markus Kleveland satte ribban skyhögt genom att sätta en backside quad 1800 och bli belönad med 48 av 50 möjliga poäng. Övriga åkare var dock inte sena med att kontra med trick som sällan eller aldrig gjorts på tävling och domarna hade det svettigt när topp fem av åkarna till slut hade 90 poäng eller över.

–”Jag stod på starten och tänkte holy shit, vad fett att få vara med om det här när alla bara dödar det. Jag måste också vara med och sätta mina grejer nu ” säger Sven som var riktigt imponerad av nivån som tävlingen höll. –Hoppet är svinstort och det är första gången på många år som man har kunnat gå så här lång och ha tid i luften för dom här stora tricken.

Guldet gick slutligen till norrmannen Kleveland som också han hade sitt livs kväll och levererade förutom ovan nämnda backside quad 1800 också en fs tripple 1800.


Ski Knuckle Huck

Henrik Harlaut stod över slopestylen och avslutade istället X Games Aspen 2021 med en guldmedalj i den lite mer showbetonade tävlingen knuckle huck. Henrik rev av den ena butter-manövern efter den andra och gick till slut hem med guldmedaljen.

Jesper Tjäder, den andre svensken på startlinjen i knuckle huck, imponerade stort han med. Tjäder visade upp ett brett register av kreativa trick och skickade dubbelflippar och flög från den allra första starten till den allra sista botten på landningen. Bland annat i en switch dubbel backflip där skidornas spetsar släpade i nollen när han flög över den.

Den enda placering som delas ut i knuckle huck är guldmedalj (som gick till Henrik Harlaut) och Jesper Tjäder fick därför ingen placering.

Skidåkarnas knuckle huck avslutade X Games Aspen 2021.


Recap av de båda tävlingarna ser du här:

Recap Ski Knuckle Huck X Games Aspen 2021

Recap Snowboard Big Air X Games Aspen 2021

Resultat och sändningarna från helgens tidigare tävlingar hittar du HÄR


Text: • 2021-02-01
NyheterHenrik HarlautJesper TjäderSven ThorgrenX Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen