Schweiziska forskare mäter luftcirkulationen i Engelbergs gondolliftar. Foto: empa.ch

Schweiziska forskare mäter luftcirkulationen i Engelbergs gondolliftar. Foto: empa.ch

Smittorisk i skidlift

Studie beräknar risken för smittspridning i lift

Enligt en schweizisk studie är risken att smittas under en resa i gondollift 1000 gånger mindre än under en middag med 8 personer.

Text: Peter Nilsson • 2021-02-13 Uppdaterad 2021-02-13

Forskare på Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA) har bedrivit forskning kring spridning av SARS-Cov-2 genom droppsmitta. Bland annat har forskning fokuserat på risk för smittspridning i liftar genomförts i gondolliftar och kabinbanor i Engelberg.

Forskarna noterar föga oväntat att stängda fönster, långa resor och höga antal passagerare ökar risken för smittspridning. Däremot har de kunnat beräkna dessa effekter.

Studien visar att risken för att smittas med virus under en 12 minuter lång färd i en gondol med öppna fönster, är tusen gånger mindre än risken för att smittas under en middag med åtta personer i ett rum med stängda fönster. Risken att smittas under samma gondolfärd är jämförelsevis hundra gånger mindre än under en normal arbetsdag i ett litet kontor för två personer.

I studien har forskarna använt lufttryckssensorer för att mäta luftflödena i olika typer av stängda liftar, från en liten gondol för 8 personer i storleken 5m3, en mellanstor kabin på 40m3, och en stor kabin på 50m3 för 80 passagerare.

Tabellen visar hur risken att smittas ökar med längre exponeringstider. Grafik: empa.ch

Testerna visar att luften byttes ut 138 gånger per timme i den minsta gondolen med fönstren öppna, 180 gånger i mediumkabinen och 42 gånger per timmen i den största kabinbanan. Den stora skillnaden förklaras i att den fullstora kabinen endast har ventilation genom små luckor i taket istället för öppningsbara fönster.

Hur som helst menar studien att resultaten är bättre än i mer normala miljöer. I en tågvagn, till exempel, byts luften ut 7-14 gånger per timme och i ett vanligt kontor bara 2 gånger per timme.

I jämförelsen mellan det tre lifttyperna är risken att bli smittad mer eller mindre densamma, eftersom en resa i en större kabin generellt går snabbare än en tur i den mindre gondolen. Med mindre tid minskar även risken för smitta.

Studien visade även att när fönstren på gondolerna var stängda ökade risken för smitta avsevärt.

Risken för smitta i samma gondol med olika många passagerare beroende på resans längd. Grafik: empa.ch

Mer om studien hittar du på EMPAs hemsida.


Text: Peter Nilsson • 2021-02-13
NyheterCovid-19

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen