Henrik Windstedt på väg mot en ovanlig andraplats 2004. Foto: Mattias Fredriksson

Tävling

Extrem-NM i Riksgränsen firar 30 hårda år

Världens äldsta friåkningstävling, Extrem-NM i Riksgränsen, laddar för 30-årsjubileum i maj.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-16 Uppdaterad 2021-02-16

Den 5-6 juni, 1992 kördes den allra första upplagan av det som kom att kallas Scandinavian Big Mountain Championships på Nordalsfjäll i Riksgränsen – eller Extrem-NM som tävlingen heter i folkmun. Upprinnelsen till tävlingen kom från att Riksgränsens dåvarande marknadschef Robert Gustavsson och hans polare Pancho och Kami läste i Powder om World Extreme Skiing Championships i Valdez i Alaska som kördes året innan. Och varför skulle man inte kunna köra något liknade på Nordalsfjäll? 

Den gången ställde 30 åkare upp och kastade sig utför klipporna på Nordalsfjäll, ett antal som växt till som mest 192 startande rekordåret 2014. Den gången var skidorna smala och hastigheten något lägre än idag, men storleken på klipphoppen lika stora – precis som peppet bland åkarna. Sedan dess har NM stått i centrum för friåkningens utveckling i Skandinavien och det är åtskilliga stora namn som passerat revy och delat både höjd- och lågpunkter på Nordalsfjäll. 

En sak är däremot konstant, och det är att tävlingen fortfarande arrangeras av eldsjälen Robert Gustavsson som nyckelfigur.

Skruva fram tiden tre decennier och vi kommer fram till årets upplaga som körs 22-23 maj, den 30:e i ordningen. Jubileumstävlingen kommer
att bjuda på en hel del överraskningar utöver själva tävlingen och tanken är att det hela ska bli en manifestation för svensk friåkning.

Åka Skidor var med som samarbetspartner debutåret 1992, precis som när vi skriver 2021 i almanackan. Vi lovar att göra det bästa vi kan för att hylla och lyfta fram svensk, skitig och röjig skidkultur när den är som allra, allra finast.

Anmäl dig här

Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-16
NyheterExtrem-NMHenrik WindstedtRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen