Freeski VM

Nu börjar freeski-VM med slopestyle och big air

Freeski-VM drar igång och fyra peppade svenskar står på start. Här är all info du behöver för att följa tävlingarna.

Text: • 2021-03-11 Uppdaterad 2021-03-11

Ett soligt Aspen har välkomnat de svenska freeskiåkarna med vårslask under två dagars träning. Fyra svenskar finns på start för att göra upp om medaljerna: Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Oscar Wester.

Efter en säsong där många tävlingar har blivit inställda är Oliwer Magnusson extra peppad på att få tävla igen.

Det har gått två månader sedan jag tävlade förra gången. Jag har varit hemma i Åre och tränat i ungefär en månad och sen har vi varit i Kläppen och kört på den nya air bagen, så jag är riktigt peppad på att få tävla igen, säger Oliwer Magnusson.

Med en pallplats från världscupen i big air tidigare denna säsong har Oliwer Magnusson höga och realistiska målsättningar inför mästerskapet.

Målet är medalj såklart, säger han.

Foto: @ussfreeskiteam
Foto: @ussfreeskiteam

Den långa liften upp till start i Aspen gör att åkarna inte hinner med lika många träningsåk som de är vana vid. Trots det har de svenska åkarna hittat en bra känsla.

Vi körde kanske fem eller sex åk genom parken, sen kände vi att hoppen kändes bra. De flesta av oss la mer fokus på railsen som var lite kluriga och tajt ihopsatta. Jag tror att det är bra att sticka ut där och det har jag tränat på, säger Oscar Wester.

Henrik Harlaut har en silvermedalj i big air från förra VM i Utah. Nu vill han ta en medalj även i slopestyle.

Jag har helt klart som mål att ta en pallplacering, det hade varit superkul. Det hade varit extra roligt att få göra det i slopestyle eftersom jag redan har en silvermedalj i big air. Slopestylen känns så himla bra just nu och banan passar min åkning, säger Henrik Harlaut. 

Foto: @ussfreeskiteam
Foto: @ussfreeskiteam

Jesper Tjäder tycker att banan passar hela laget perfekt och tror att alla kan göra ett bra åk på tävlingen. Själv tänker han sats på ett nytt trick.

Jag ska inte komplicera saker för mycket på hoppen, men jag lärde mig ett nytt trick för några veckor sedan som jag tror jag kommer köra på första hoppet, säger Jesper Tjäder.

Torsdagens kval startar 20.45 svensk tid. Åkarna är uppdelade i två heat och det bästa åket av två räknas. De fem bästa från varje heat går vidare till lördagens final.

TV10 och Viaplay sänder VM från Aspen 

Det har sedan tidigare varit klart att NENT Group från och med hösten 2021 tar över rättigheterna att sända de klassiska vintersporterna. Men redan nu till VM i Aspen kommer bland annat snowboard och freeski att sändas i TV10 och på deras streamingtjänst Viaplay. Med andra ord blir det en försmak på vad som komma skall.

Finalerna i slopestyle och både kval och final i big air kommer att sändas. För freeski är det Jesper Norén som kommenterar tävlingarna.Mer freeski


Text: • 2021-03-11
NyheterAspenBig airFreeskiingHenrik HarlautJesper TjäderSlopestyle

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen