Oliwer Magnusson under kvalet. Foto: printscreen

Oliwer Magnusson under kvalet. Foto: printscreen

FREESKI VM

Oliwer Magnusson tar VM-guld i big air

Oliwer Magnusson bärgar ett svenskt guld under freeski-VM i USA.

Text: • 2021-03-16 Uppdaterad 2021-03-18

Innan starten av VM i freeski laddade de svenska åkarna upp med den gamla fotbollsklassikern När vi gräver guld i USA. Det var ju faktiskt därför de var där, sades det. Att gräva guld.

Och precis så blev det till slut. Oliwer Magnusson gick hem med guldmedaljen när finalen var avslutad.

Det betyder jättemycket. Jag har ju aldrig vunnit en stor tävling förut på seniornivå, säger Oliwer Magnusson.

Jag har ju hela tiden utvecklats och när man har haft Jesper, Oscar och Henrik i samma lag så åker man ju med några av de bästa skidåkarna i hela världen. Det är åkare man ser upp till och man lär sig mycket av dem.

Redan i kvalet var nivån på svenskarnas åkning hög.

Oliwer Magnusson satte standarden direkt när han gick upp i ledningen efter sitt första hopp med 95.25 poäng. När alla åkare hade gjort sina två åk stod det klart att ingen kunde rå på honom i toppen och han kvalade där med som etta.

Det känns riktigt bra alltså, skönt att sätta första åket så jag slapp känna pressen i det andra. Det är bara i en tävling denna säsong som jag har behövt andra åket, så det har blivit lite mitt sätt att göra det på, säger Oliwer Magnusson direkt efter kvalet.

I finalen är det de två bästa hoppen av tre som räknas. Detta innebär att åkarna behöver visa på en större bredd och variation. 

Jag tror att det kommer bli ännu högre nivå på alla i finalen, så det blir väldigt tufft, men jag ska göra mitt bästa. Jag kommer nog börja med de tricket jag körde i kvalet, sen kör jag en switch 1800 också tror jag, säger Oliwer Magnusson. 

Jesper Tjäder låg på en åttonde plats efter det första hoppet. Eftersom det var det bästa hoppet av två som räknades hade han all press på sig inför det andra. Pressen var inga problem och han hoppade hela vägen in i final med en fjärdeplats. Detta trots att han var tvungen att lägga om planen då domarna inte höll med om vad som skulle ge höga poäng.

Det var ett tufft kval alltså, allt gick enligt plan från första hoppet. Jag gjorde ett trick jag aldrig har testat förut och är sjuk nöjd med de, men domarna höll inte med. Då fick jag lägga om planen och göra dubbel 1800 istället, som jag heller aldrig gjort på tävling. Kul att få testa två nya trick på två åk under tävling, säger Jesper Tjäder. 

Henrik Harlaut nådde inte hela vägen till final och slutade på en åttonde plats. Detta trots ett av kvalheatets svåraste trick, som dessutom var prefekt utfört, men domarna håll inte med.

Henrik gör precis det domarna säger att de vill se, håller graben länge och landar stabilt. Sen är det någon som inte gör det och får mer poäng.

Stil och utförande av tricket verkar inte räknas längre, det är mest hur mycket man kan snurra och bara ta tag någonstans, jättemärkligt. Det var jättekonstig stämning på start när till exempel Jesper gjorde sitt första hopp och alla tränare och åkare tyckte att det är det sjukaste dem sett, och sen får han ett lågt poäng, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Här är en film från kvalet med det svenska laget.


Resultat freeski, VM big air 

Herrar

1) Oliwer Magnusson, SWE, 185.25p,

2) Edouard Therriault, CAN, 183.00p,

3) Kim Gubser, SUI, 180,75p,

10) Jesoer Tjäder, SWE, 110.00p,

LÄS MER: Fullständig resultatlista.

Damer

1) Anastasia Tatalina, RSF, 184.50p,

2) Lana Prusakova, RSF, 165.50p,

3) Ailing Eileen Gu, CHN, 161.50p,

LÄS MER: Fullständig resultatlista.


Här är två tidigare filmer från det svenska freeski-lagets VM i USA.


Text: • 2021-03-16
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen