Pudersvängar i Arlberg. Foto: © Austrian National Tourist Office / Josef Mallaun

Pudersvängar i Arlberg. Foto: © Austrian National Tourist Office / Josef Mallaun

Covid-19

Österrike öppnar igen 19 maj

Ett steg i rätt riktning och ett välkommet besked inför nästa vinter, såhär i slutet av skidsäsongen.

Text: Peter Nilsson • 2021-04-27 Uppdaterad 2021-05-02

Österrike har varit hårt nedstängt under en stor del av vintern. Speciellt besöksnäringen har varit hårt reglerad med stängda hotell, restauranger, barer och butiker på besöksorter.

Nu meddelar regeringen i Österrike att landet öppnar upp igen från och med den 19 maj. I nuläget får vi räkna med fortsatt karantän även efter den 19 maj. Även om öppningen kommer när årets skidsäsong sjunger på sista versen är det helt klart ett steg i rätt riktning och ett välkommet besked inför nästa vinter.

Här kommer info för vad som gäller i dagsläget.

Nya inreseregler 
Österrikes restriktioner vid inresa baseras på situationen i gästernas hemländer. Man utgår från ECDC:s karta. Här framgår att Sverige i nuläget är att betrakta som riskland och är därför mörkrött på kartan.
Det här betyder färgerna:
– grön/gul/orange: fri inresa
– röd: inresa utan karantän. Negativt test, vaccinationsintyg eller intyg på att man haft corona krävs.
– Mörkrött: Inresa med karantänsplikt (kan avbrytas om testet är negativt efter den femte dagen). Även ett negativt test, vaccinationsintyg eller intyg på att man haft corona krävs.

Regler för hotell, restauranger & evenemang:
– Vid incheckning på hotell krävs att gästen uppvisar ett negativt test, vaccinationsintyg eller intyg på att man haft corona. Denna registrering är obligatorisk. 
– På restauranger krävs att gästen uppvisar ett negativt test, vaccinationsintyg eller intyg på att man haft corona. Varje sällskap får bestå av max 4 vuxna inomhus och 10 vuxna utomhus (samt medföljande barn). Alla restauranger stänger kl. 22.00. 
– Kulturliv och evenemang: Det krävs att besökaren uppvisar ett negativt test, vaccinationsintyg eller intyg på att man haft corona. Högst 1 500 personer får samlas inomhus när platserna är tilldelade, utomhus tillåts 3 000 personer samlas. Evenemang utan tilldelade sittplatser får hållas med högst 50 personer, både inomhus och utomhus. Kulturaktiviteter och evenemang stänger senast kl. 22.00. 
– FFP2-masker måste bäras på allmänna platser i Österrike (hotell, restauranger, kulturevenemang, affärer osv) 

Ovanstående kommer kontinuerligt att utvärderas och anpassas till den aktuella situationen. Dessutom hänvisar Österrikes Turistbyrå till UD och Sweden Abroad, där du får aktuell information om läget i Österrike. 

Observera att läget kan ändras, löpande uppdateringar följer på austria.info


Text: Peter Nilsson • 2021-04-27
NyheterCovid-19Österrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen