Foto: Kevin T McHugh

Nyheter

Untracked Film Tour tackar för sig

Det blir ingen mer Untracked Film Tour – för nu i alla fall. Gabriella Edebo berättar för Åka Skidor om valet att lägga projektet på hyllan.

Text: Linn Wiklund Wandrup • 2021-09-20 Uppdaterad 2021-09-21

Allt började på en filmfestival i Montreal när Gabriella, skidåkare och tidigare redaktör på Åka Skidor, kom i kontakt med personen som tagit filmfestivalen till Nederländerna.

– Hon väckte tanken på att jag borde göra det i Sverige, och så blev det, säger Gabriella.

Med IF3 – International Freeski Film Festival i ryggen fanns viss stöttning, men det mesta fick Gabriella göra själv. Från att att etablera ett helt nytt varumärke på svenska marknaden som efter många vändor kom att heta Untracked, till att att boka lokaler, hitta sponsorer, välja ut filmerna och sätta upp en hemsida. Det första året satt Gabriella själv och letade upp filmer att visa upp, men efter att ha etablerat varumärket efter första säsongen började folk höra av sig själva med bidrag.

– Jag fungerade som alla delar av ett företag, och gjorde saker jag aldrig gjort förut. Det har varit en utmaning, men jag har lärt mig otroligt mycket, berättar Gabriella.

Fullsatt premiär på Filmhuset i Stockholm med Gabbi både på scenen och på bilden på vita duken. Foto: Kevin T McHugh

De sista gångerna var det många flera sökande
än vad vi kunde ha med!


Festivalen höll från en början till i Stockholm, Göteborg, Umeå, Åre och Vemdalen. Med åren lades Luleå, Lund, Sälen och Funäsdalen till.

– Plötsligt var det väldigt många nedslag, och det blev en utmaning att få ihop allt utan att behöva åka kors och tvärs i landet mer än nödvändigt.

Gabriella Edebo har inte packat sin BMW för sista gången, bara inte med en filmfestival i bagaget.

Vad har varit det absolut bästa med att driva Untracked?
— Det roligaste har varit att se folk jubla, det kan jag verkligen sakna. Det gav så otroligt mycket glädje att se den peppade publiken, speciellt i studentstäderna där det var extra högljutt.

Vad minns du som din värsta upplevelse? 
– När vi var i Umeå 2017 och uppspelningen av filmerna inte funkade. Det går ju inte att ha en filmfestival utan filmer, det är själva poängen! Filerna jag får är ju oftast väldigt tunga, och fungerar inte på vanliga datorer. Deras dator klarade inte av att spela upp dem och teknikern som ska sköta den biten hade inte tillräckligt med kunskap. Det var nära att jag åkte till Elgiganten och köpte den dyraste datorn de hade, men det löste sig tack vare en klippare vars dator jag fick låna för kvällen. Då hade jag puls, jag tänkte att det här kommer inte gå!

Vad har du lärt dig?
– Att se till att ha en dator som klarar av tunga filer! Men annars väldigt mycket, högt och lågt.

Vad har varit den största utmaningen under åren?
– Just det att det varit ett så brett spektrum av saker att hålla koll på. Jag har aldrig gjort en egen hemsida förut, men plötsligt var jag tvungen att kunna koda om sajten kraschade. Att få ihop alla delar, och lösa problemen när de uppstod. Jag har absolut varit nära att jobba ihjäl mig.

Hur kom du till slut fram till att avsluta Untracked?
– Sista året vi körde innan pandemin kom var jag väldigt trött en lång tid efter. Det började bli för mycket att göra och det tog på mig. Nu har det gått två år sedan den senaste filmfestivalen och tanken på att köra igång igen har varit där, att det inte skulle bli av har varit svårt att acceptera.  Jag har dividerat fram och tillbaka om hur jag skall göra, och kanske varit lite optimistisk kring att jag faktiskt skulle klara av det vid sidan av heltidsstudier – men jag vill ju så gärna. Det krävdes ett telefonsamtal med min syster som jobbat och varit med på filmturnén de sista två åren för att själv förstå det jag egentligen redan visste – det går inte.  

Hur känns det nu, en vecka efter beslutet?
– Nu när beslutet är taget så känns det helt rätt. Mitt enda alternativ var om jag skulle komma fram till ett nytt upplägg, där jag inte behöver finnas på plats för allt hela tiden – men det känns också svårt att skala ner något när man hela tiden trappat upp. Jag har väldigt svårt för att göra någonting halvhjärtat.

Vad tror du om framtiden för en skidfilmsfestival i Sverige?
– Det vore såklart jättekul om någon vill ta det vidare, och jag är ju hyfsat insatt i hur allt funkar så hjälper mer än gärna till på vägen, det är bara att höra av sig i så fall. Vi får se vad framtiden visar!


Text: Linn Wiklund Wandrup • 2021-09-20
NyheterUntracked Film Tour

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen