Foto: Ride the Cow

Vy från camp. Foto: Ride the Cow

Nyheter

Ride the Cow är tillbaka med nya arrangörer

Sveriges trevligaste friåkningstävling Ride The Cow i Hemavan är tillbaka efter två års uppehåll. Nu med nya arrangörer.

Text: Linn Wiklund Wandrup • 2021-09-28 Uppdaterad 2021-10-12

Friåkningstävlingen Ride the Cow – som har fått sitt namn från dalgången Kobåset i Hemavan där tävlingen också äger rum – har arrangerats årligen sedan 2008. Under de två senaste åren har Covid-19 satt stopp för genomförandet, men i april 2022 blir det äntligen comeback. Arrangörerna för Ride the Cow har som ambition att alltid skapa en inbjudande, trevlig och peppande atmosfär där alla känner sig välkomna oavsett erfarenhet, och för att nu skapa ännu bättre förutsättningar lämnar man över rodret till nya arrangörer.

– Nu är det 14 år sedan vi höll vår första tävling och med ett visst vemod så kändes det som att det var dags att fylla på med ny energi. Men bara för att vi lämnar bort rodret så är vi inte borta, men förhoppningsvis har vi gett oss utrymmet att umgås lite mer för det goa hänget kan vi ju inte överge. Kanske är det möjligt att man gör comeback i tävlingen också, för de första åren var vi faktiskt med och tävlade själva. Men tanken är väl att vi nu kommer stötta mer i bakgrunden där vi kan tänkas behövas, berättar Patric “Peppe” Samuelsson som tillsammans med Christoffer “Bosse” Boström grundade Ride the Cow.

Foto: Ride the Cow

Ambitionen med Ride the Cow har varit att främja ett friåknings-community, sänka tröskeln för sporten och försöka skapa en familjär och öppen stämning med en arena för utveckling och gemenskap oavsett nivå. Under två tävlingsdagar är friåkningstävlingen öppen för skidåkare, telemark och snowboardåkare. Upplägget är anpassat för att passa både förstagångstävlande såväl som de mer erfarna tävlingsåkarna, men fokus ligger främst på att utbyta erfarenheter och umgås i storslagen fjällmiljö.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla ni som stöttat oss under åren, det har betytt mycket för oss, Ride the Cow och även för den svenska friåkningsscenen, skulle vi vilja påstå. Ride the Cow – Made by frirajders, for frirajders!

De nya arrangörerna
– Det är med varm hand och stor tillförlit som vi lämnar över rodret till Gabriella Edebo och Lovisa Rosengren som båda gjorde sin friåkningsdebut och deltog på det allra första campet på just Ride the Cow, och de senaste åren varit med och coachat samma camp och jobbat med tävlingen. Med denna överlämning känns cirkeln sluten, säger Peppe.

Gabriella Edebo. Foto: Kevin T McHugh
Lovisa Rosengren. Foto: Axel Adolfsson

Lovisa Rosengren och Gabriella Edebo lärde känna varandra under en säsong i St Anton i 2013, och framåt våren bestämde sig för att testa på att tävla i friåkning. De hörde talas om Ride the Cow och att det verkade vara en bra tävling för nybörjare, med trevlig stämning och bra gemenskap. Sedan dess har de båda medverkat mer eller mindre varje år, och även fungerat som coacher och en hjälpande hand inför och under tävlingen.

– Jag fick ett lyckorus när Peppe och Bosse delade med sig att de ville att jag och min frirajd-kollega Gabriella skulle få ta över rodret över Sveriges trevligaste friåkningstävling. Det här ska bli sjukt roligt, spännande och en stor utmaning! Det känns väldigt tryggt och fint att Peppe och Bosse fortfarande kommer vara med på tåget och stötta i bakgrunden, och att vi får föra deras vision vidare, säger Lovisa Rosengren.

Dalgången Kobåset, Hemavan. Foto: Ride the Cow

Sedan friåkningsdebuten på Ride the Cow har både Lovisa Rosegren och Gabriella Edebo blivit centralfigurer inom svensk skidåkning och landat skidsponsorer på internationell nivå. Lovisa vann Salomon Freeski Dream Trip och fick åka med ett filmteam till Kashmir i Indien, och har sedan dess synts på filmduken och på fotografier i skidtidningar världen över. Gabriella har arbetat som webbredaktör för tidningen Åka Skidor och startade filmfestivalen Untracked Film Tour som visat skid- och snowboardfilmer i hela landet.

– Det känns lite extra kul att få äran att ta över Ride the Cow eftersom det var den allra första tävlingen både jag och Lovisa körde, och det blev verkligen inkörsporten för oss båda till den svenska friåkningsscenen. Vi ser verkligen fram emot att ta över och utveckla tävlingen, men samtidigt behålla allt som gjort den så uppskattad genom åren, förklarar Gabriella Edebo.

Från senaste tävlingen, 2019. Foto: Ride the Cow

Nu börjar arbetet med att planera inför Ride the Cow i april 2022. Datum kommer att publiceras inom kort och anmälan öppnar efter nyår.


Text: Linn Wiklund Wandrup • 2021-09-28
NyheterFriåkningHemavanRide the Cow

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen