Mattias Fredriksson firar 500 omslag. Foto: Elle Cochrane

Skidfoto

Mattias Fredriksson firar 500 omslag med nya Åka Skidor

Åka Skidors meste medarbetare genom tiderna firar 500 omslag genom sin karriär. #500 är självklart på Åka Skidor.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-10-12 Uppdaterad 2021-10-12

Det finns skidfotografer. Och det finns skidfotografer som jobbar hårt. Och så finns det Mattias Fredriksson. När alla andra fotografer för länge sedan hade dragit ner till afterskin eller relaxavdelningen på hotellet står smålänningen kvar uppe på berget med ett par (oftast lätt frustrerade) åkare i släptåg för att fånga dagens sista solstrålar som smyger ned bakom bergen och kastar sina sista, eldorange strålar över himlen. Så att Fredriksson börjar samla på sig en ansenlig mängd omslag på skid-, cykel- och outdoortidningar över hela världen kommer knappast som en överraskning. 

500 närmare bestämt. Och det är bara passande att nummer 500 kommer på just Åka Skidor via bilden på Anna Segal på Fredrikssons hemmaberg Shames Mountain i Kanada. För det var på just Åka Skidors redaktion som den Växjöbördige Fredriksson en gång fick fart på sin karriär som fotograf. Efter några år på saligt insomnade Funsport hamnade smålänningen först som redaktör och sedan redaktionschef på Åka Skidor som på den tiden höll till på fjärde våningen på Produkthuset i Åre. 

Efter tre år som löneslav bestämde sig Mattias för att testa sina vingar som frilansande fotograf, något som skulle visa sig bli till en framgångsrik karriär som en av världens absolut främsta actionsportfotografer. Hela tiden med en arbetsmoral som är flera nivåer över alla andras och ett öga för detaljer som inte slutar när den högupplösta bilden är levererad över Wetransfer. Och i ärlighetens namn, en god övertalningsförmåga som testat tålamodet på mer än en redaktör genom åren. Men det är just därför vi gillar Mattias och ser honom som en given del av Åka Skidors historia, nutid och framtid. För trots att han har en massa år i branschen bakom sig brinner han fortfarande lika hårt för det han håller på med.

Vi fick tag på Mattias hemma i Terrace i British Columbia, där han bor sedan några år tillbaka med sin sambo Elle och deras Siberian husky Tikaani, för att se hur han känner inför omslag #500. Det slutade inte helt oväntat med att han försökte sälja in en story till oss.

Anna Segal i Shames i Kanada. Foto: Mattias Fredriksson

Så det här är alltså omslag nummer 500. Men vilket var ditt första?

– Mitt första omslag var på mitt egna punk- och hårdrocksfanzine Heavy, som jag drog igång när jag var elva. Jag snickrade ihop blaskan i pojkrummet med hjälp av en gammal skrivmaskin, lim och gnuggbokstäver för rubrikerna. Det var då jag plåtade mina första bilder med en gammal Kodak Instamatic kamera som jag fortfarande har kvar. Hårdrocksbandet Ariel, som var det mest framgångsrika bandet i Växjötrakten, intervjuades i varje nummer.

Mitt första omslag var på mitt egna punk- och hårdrocksfanzine Heavy, som jag drog igång när jag var elva.


Äh, kom igen. Ditt eget fanzine räknas inte även om det handlade om hårdrock. Det första skidomslaget?

– Okej, minnet sviker lite men efter lite tänkande tror jag första skidomslaget var på den franska skidtidningen Skieur runt 1997. Om jag minns rätt var det en bild på Robert Olsson. Men jag har inte kvar de gamla Skieur-blaskorna så jag låter det vara osagt.

– Nä fan asså, det måste varit en ruta på Jonas Söderqvist från Free Radicals inspelning i antingen Gränsen eller Disentis. Igen, minnet är lite svagt, det var ju ändå snart 25 år sen!

Tidningen Vertikal då eller?

– Yes box.

(Vertikal var en svensk skidtidning som existerade under några år i mitten på 90-talet, reds anm.)

Vilket är det mäktigaste omslaget då?

– Mitt första omslag på Powder Magazine med Henke Windstedt på S-railet i Park City i Utah. Svartvitt, plåtat på film och ett udda perspektiv uppifrån, sittandes i en långsam sittlift, det här var ju långt innan det fanns drönare. Det var 2005 och att ens bli publicerad i Powder var stort. När den legendariske fotoredaktören David Reddick ringde mig och meddelade att min bild kommer vara på omslaget tappade jag nästan telefonen, det var ett stort ögonblick och det gav definitivt karriären en extra skjuts.

Vilken tidning har du haft flest omslag på?

– Jag skulle tro det är Åka Skidor. Jag vet inte exakt men jag tror jag har haft ungefär 50 omslag nu. Det första kom när jag själv satt i redaktörsstolen, inte så ödmjukt kanske, haha. Det var på Patrik Sundberg, plåtad på Svartberget i Åre en ovanligt bra januaridag 1999 om jag minns rätt. 

Vilken åkare har varit med på flest omslag?

– Räknar man skidcovers är det nog Henke Windstedt skulle jag tro. Totalt sett är det Janne Tjärnström eftersom vi jobbat så mycket med cykling ihop. Och jag har dessutom ett antal skidcovers med honom också. David Kantermo nafsar i bakhasorna på totalen, inte minst efter ett gäng covers på Utemagasinet och tyska Outdoor de senaste åren. Och ett par på Åka Skidor förstås.

Hur det känns att fira #500 med ett cover på Åka Skidor?

– Det känns extra kul att landa omslag nummer 500 på just Åka Skidor, inte minst eftersom vi har en lång och nära relation. Jag fick mina första bilder publicerade i Åka Skidor redan hösten 1994. Jag glömmer aldrig känslan när jag bläddrade igenom tidningen och såg mina bilder i tryck. Jag studerade journalistik då, men började inse att det här med fotografering kanske var min grej. Det blev både skrivande och plåtande, vilket några år senare gjorde att jag fick erbjudande att jobba som redaktör och fotoredaktör på redaktionen i Åre. Det var stort och jag lärde mig enormt mycket under de närmaste åren, inte minst av Per Gunne och John Crawford-Currie som styrde skeppet då jag kom upp till Åre.

– Efter tre år på redaktionen återgick jag till frilansverksamhet och Åka Skidor har ända sedan dess varit en av mina viktigaste och roligaste uppdragsgivare. Jag jobbar med tidningar över hela världen men få andra skidtidningar, om ens någon, håller samma kvalitet som Åka Skidor. Jag är en stolt medarbetare!

Ååhh, nu smörar du lite…

– Man måste ju, hehe. Nej, men jag tycker verkligen det.

Finns det någon skidfotograf som är i närheten av så många omslag som du har haft? 

– Jag tror inte det. De som landar flest omslag numera – som Oskar Enander, Guy Fattal och några till – har inte hållit på lika länge och det är färre magasin kvar och de gör färre nummer, så det är svårt att få upp frekvensen. Under vissa år när det blev som flest omslag snittade jag 25 om året. Jag plåtar också fler aktiviteter och räknar alla omslag, jag begränsar mig inte till att vara renodlad skidfotograf som en del av mina kollegor. För att hålla kvar gnistan och motivationen gillar jag att utmana mig själv och fotografera allt möjligt. 

Slutligen, vad kan du berätta om bilden på det här omslaget?

– Det är extra kul att bilden är tagen på Shames Mountain, här hemma i Terrace i nordvästra British Columbia. Vi flyttade hit för drygt tre år sedan och jag fick en riktig nytändning då vi kom hit. Efter 20 år i Åre ska jag erkänna att det var lite svårt att finna motivationen att plåta på hemmaplan. Jag kände mig begränsad då miljöerna inte kändes unika längre och det är väl inget konstigt. Möjligheterna kring Shames är näst intill obegränsade och vi har fantastiska snöförhållanden, i vintras snöade det 15 meter i bergen och det var så många puderdagar. Pandemin har gjort att jag haft tid att utforska bergen häromkring en hel del. 

– I vintras kom Anna Segal upp från Pemberton ett par gånger. Den här bilden plåtade vi i mitten av december, bara tio minuters touring ovanför skidområdet. Anna har vunnit två VM-guld i slopestyle, guld i X-Games och 2014 tävlade hon för Australien i Sotji-OS. Numera är Anna fokuserad på stora berg och filmar varje vinter med Blank Collective. Hon har inte plåtat så mycket stillbilder tidigare och det här är faktiskt hennes första omslag, så det blir dubbelt firande denna gång.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-10-12
NyheterÅka SkidorMattias Fredriksson

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen