Kalvfrikadeller för skidåkare. Foto: Patrik Engström

Mat

Snowfood – kokboken för skidåkaren

Skidälskande kocken Lindor Wink vet hur man fixar det bästa skidkäket. Det delar han med sig av i sin nya bok Snowfood.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-15 Uppdaterad 2021-11-17

Lindor Wink stod på skidor redan vid två års ålder. Han är dessutom uppvuxen med ett kafé som mamma Elisabeth drev på nedre planet av huset hemma i Oxelösund. Det är naturligt att mat och skidor varit hans största intressen så länge han kan minnas. Med lång erfarenhet och många timmar i köket med Magnus Ek, Mathias Dahlgren, Adam Dahlberg och Tommy Myllymäki har han fått erfarenhet, inspiration och en ovärderlig grund för allt han kan idag. Händelserika år då han jobbat på Sveriges bästa restauranger, representerat Sverige på matlagningstävlingar världen över och leda framtidens kockar till vinst i Culinary Olympics som coach för juniorkocklandslaget.

Nu är 31-årigen aktuell med kokboken Snowfood som släpptes 11 november och ges ut av Gawell Förlag. Boken har ett snyggt upplägg med mat för en dag som skidåkare. En perfekt julklapp för alla skidåkare som gillar matlagning, eller bara att äta bra i bergen. Vi tog ett snack med Lindor om hans relation till mat och skidor, och hur de två underbara världarna förenas på bästa sätt.

Var kommer ditt intresse från mat ifrån?

– Mamma och hennes kafé. Nyfiket iakttog jag allt som försiggick i köket och mina föräldrar konstaterade tidigt att jag senare i livet antagligen skulle jobba med mat. Och så blev det.

Vad lagar du helst?

– Jag har inget direkt favoritkök. Men det går ju i perioder vad man gillar att laga. Efter tio år av jobb bland finkrogar och en drös av internationella matlagningstävlingar har jag tagit riktning mot den mer klassiska matlagningen vilket speglar boken med en twist.

Hur lägger du upp en dag på skidor rent matmässigt? 

– En dag på skidor startar med en gröt med lite goda tillbehör, följd av en senare lunch hemma i stugan eller lägenheten, oftast med en soppa eller i form av en god smörgås med »gårdagens« middag som pålägg. Men jag ska erkänna att det går åt en och annan fröbar eller Snickers mellan puderåken.

Lindors favoritrecept i boken är schnitzeln. Foto: Patrik Engström
Kocken smakar av menyn på berget. Foto: Patrik Engström

Lindor är uppvuxen i en skidtokig familj och började åka vid tidig ålder, och intresset för skidor, snö och höga berg tog snabbt fart.

– Det började med att jag blev medsläpad ut i backen. Vi hade ingen barnvakt i stugan, så det var bara gilla läget. Skidintresset kom tidigt då familjens passion smittade av sig. Skidåkning i krispig vintermiljö har alltid legat familjen varmt om hjärtat.

Var åker du helst? 

– Svårt att säga något annat än Engelberg. Det är en favoritort efter fem vintrar där. Det finns så mycket bra åkning som är lättillgänglig. 

Har du något favoritåk i Engelberg?

– Det är många åk men en dag efter ett rejält dump så är ett orört Laub lockande. Jag gillar fart och där kan man trycka på.

Har du några skidresor planerade för vintern?

– Jag har varken jobb eller skidresor planerat för vintern. Men flygen mellan Stockholm och Zurich är snabba och Engelberg ska vara beredda på ett eller annat besök. 

Var hittar vi dig i framtiden? Blir det en vinter i Alperna eller i Sverige?

– Lite var som helst. Sedan om det är Engelberg, Stockholm eller hela världen, det vet jag inte. Jag ser hela världen som mitt arbetsfält, så när jag inte är igång med mitt frilansjobbande som privatkock, fest eller event här i Stockholm, så är jag där kunderna vill att jag ska vara.


Snowfood

Antal recept

75 stycken

Pris

Cirka 300 kronor, via Gawell Förlag.


Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-15
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen