Utsikt från Cime Caron som nu nås med två liftar. Och extra snabbt.

Val Thorens

Ny lift i Val Thorens – blir snabbast i Frankrike

Från och med i vinter kommer det finnas en ny direktlänk mellan Val Thorens och Mauriennedalen som öppnar upp för större, smidigare och snabbare möjligheter.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-20 Uppdaterad 2021-12-07

Den nya liften öppnar bland annat upp för åkning i Orelle och Melezet på italienska sidan av Mauriennedalen. Förbindelsen länkas samman av de nya gondolerna TC Orelle-Caron och TC Cime Caron, som båda går upp till toppen av Cime Caron på 3 200 meters höjd från varsitt håll.

Redan 2013 började liftbolaget i Val Thorens planera att dra en ny lift upp mot Cime Caron. Tillverkaren Doppelmayr tog fram skisser på en Les 3 Vallées Express som skulle binda ihop Val Thorens och Orelle. Ett stort jordskred 2015 ledde till nya planer. Jordskredet skar av förbindelsen till och från Les Menuires och Val Thorens från Moutiers och dalen. Det innebar att det enda sättet för vissa skidåkare att lämna orten och hinna med sina flyg var över toppen och via gondolen till Orelle.

Försäsongsträning à la Val Thorens.

Insikten om den nya liftens potential och strategiska betydelse fick designprojektet att sätta i gång och utvecklas till något mer. Totalt blir det fem gondoler som förbinder Orelle och Val Thorens med en restid på 45 minuter. De nya panorama-gondolerna har sittplats för tio personer. Dessutom plats för utrustning, skidor och packning i gondolerna istället för ställ på utsidan. 

Det möjliggör för besökare att resa över berget i stället för en transfer runt bergen om en vill lägga halva semestern i Val Thorens och andra halvan i Mauriennedalen. Eller om det skulle komma ett nytt jordskred och skära av vägen till och från Val Thorens.

De nya liftarna som förbinder orterna är dubbelt så snabba än tidigare liftar och har en kapacitet på transport av 2500 personer i timmen. Vilket gör dem till de snabbaste i Frankrike. Bara resan upp på Cime Caron tar 19 minuter från Orelle. Intill nya gondolstationen i Orelle byggs det även 450 gratis parkeringsplatser för de som kommer med bil från italienska sidan av Mauriennedalen och åkningen i Melezet 38 minuter bort.

Åkningen från toppen öppnar upp helt fantastiska offpist-möjligheter från 3 200 meters höjd ner mot Caron. Eller om andan faller på hela vägen ner till Vers Les Menuires. En liten repa på 1 350 höjdmeter med garanti på mjölksyra i låren innan du når Les Menuires. 


Nya liftarna i siffror

Flödeshastighet fördubblad

Maximalt 2500 pers/h

7 meter per sekund

Gondolerna är de snabbaste i Frankrike

19 minuter

Från Orelle till Cime Ciron

45 minuter

Från Orelle till Val Thorens


Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-20
NyheterFrankrikeLiftMauriennedalenVal Thorens

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen