Stillbild från filmen Topptur.se, som visas på Haglöfs filmfestival.

Skidsnack

Skidsnack: Stängda liftar i Åre och dödlig lavin i Österrike

Åka Skidor tar temperaturen på skidvärlden och zoomar in på några av de mest aktuella händelserna.

Text: Anton Furuland • 2021-12-06 Uppdaterad 2021-12-06

Öppningshelgen i Åre blåste bort – men VM:8an öppen igen

Det började bra på fredagen med premiäröppning i Åre, men sen blev det ju inte riktigt som vi alla hade hoppats på. Blåst och kyla satte käppar i hjulen för öppningshelgen och gjorde att liftarna var stängda både lördag och söndag. Surt sa skidåkaren, men som tröst är nu VM:8an igång under måndagen.

Stängda liftar hindrade dock inte vissa skidåkare från att njuta (?) av det fina men snorkalla vädret på fjället. Jacob Wester och Sofia Wester Sjöberg var två som inte ryggade för kyleffekt på minus 30.

Håll utkik på skistar.com för senaste status och se till att pälsa på er ordentligt.


Tre döda i lavin i Österrike

Under lördagen omkom tre skidåkare i samband med en lavin på 2 400 meters höjd i Lackenspitze i österrikiska Lungau. Det ska ha varit åtta personer totalt i offpist-sällskapet men exakt hur många av dem som drogs med i snömassorna är ännu inte fastslaget. Två av de omkomna avled på plats medan den tredje återupplivades på plats men dog senare på sjukhus. Samtliga var österrikiska medborgare.

Vid tidpunkten för händelsen låg lavinriskskalan på 3.


Fjärde och åttonde plats för Magnusson och Harlaut

I lördags var det världscupfinal i big air i amerikanska Steamboat med svenskarna Oliwer Magnusson och Henrik Harlaut på startlistab. Harlaut vann kvalet tidigare men i finalen var det Magnusson som var vassast av dem två. Östersundssonen slutade på en fjärde plats medan Harlaut, som körde med en trasig pjäxa(!), åkte in på en åttonde plats.

Nästa världscuptävling för freeskiåkarna är 7–8 januari i Mammoth Mountain, USA och då kör man slopestyle.

Oliwer Magnusson i Steamboat. Foto: Niklas Eriksson/SSF

Skidtestarhelg och premiär i Sälen

Vi konstaterar att det helt enkelt verkar ha varit en lyckad premiärhelg och skidtestardagar i Sälen och Lindvallen. Till kommande helgen öppnar upp även i Hundfjället och Tandådalen.


Tävla om två stycken Scandinavian Skipass

Du har väl inte missat Åka Skidors tävling där du kan vinna två stycken Scandinavian Skipass för hela säsongen? En skaplig julklapp att ge till sig själv och sin skidkompis får vi ändå ta och säga.

Klicka vidare här för att delta. Sista datum för att skicka in ditt bidrag är 9 december.


Haglöfs kör filmfestival i huvudstan

Förra veckan hade man premiärvisning i Åre men nu drar Haglöfs filmfestival vidare på vägarna. Tre ytterligare stopp blir det – 7 december i Stockholm, 8 december i Göteborg och 9 december i Helsingfors– och i samtliga städer drar eventet igång på respektive Haglöfs Brand Store där man gratis delar ut biljetter (begränsat antal) och sedan rör sig vidare för visning på stor bioduk.

Fem filmer står på schemat, totalt en timmes visning. Vilka det är ser du här nedan.Text: Anton Furuland • 2021-12-06
NyheterÅreHaglöfsHenrik HarlautOliwer Magnussonskidsnackskidtestarhelg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen