Angel Collinson åker stort i Alaska. Foto: Adam Clark

USA

Angel Collinson avslutar proffskarriären

Den amerikanska friåkerskan Angel Collinson från Snowbird i Utah har meddelat att hon lägger ner sin professionella karriär som skidåkare.

Text: Mikaela Westring • 2021-12-16 Uppdaterad 2021-12-16

Angel Collinson, som framför allt haft tekniska linjer och hög fart som sitt allra främsta signum, började sin friåkningskarriär med vinster i Freesking World Tour (den amerikanska versionen av Freeride World Tour innan de båda slogs ihop) och övergick till stora filmproduktioner med extremsports produktionsbolaget Teton Gravity Research.

Det var där hon nådde ut till den stora massan med sin åkning nedför branta snötäckta ryggar på Alaskas bergssidor. Hon hoppade från den ena ryggen till den andra, hon använde nästan ryggarna som ett rail och visade hur hon följsamt navigerade sig ner mellan klippor och sluff. 

Det finns få som trivs bättre på Alaskas bergssidor än Angel Collinson. Foto: Adam Clark / Teton Gravity Research

Collinson har alltid gillat att åka fort och har en teknisk skicklighet som får det att se lekande lätt ut. Hon har även brutit ny mark under sin karriär, bland annat som den första kvinnan som fick öppningsscenen i TGR:s filmprojekt och senare även den första som fick slutscenen. Båda väldigt eftertraktade och svåra att få i en skidproduktion där alla som medverkar är bland dem bästa inom sporten. 

Och kanske den främsta meriten. Med sin starka och tekniska åkning var det hon som på Powder Awards i december 2015, som första kvinna någonsin, tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Line of the Winter. Så utöver att vi alla fått möjlighet att njuta av hennes åkning så har hon även visat vägen för fler kvinnor och tjejer som fått se att det är din åkning som räknas och åka det kan hon.

Tack för showen, Angel. Foto: Adam Clark / Teton Gravity Research

Angel har inte bara lämnat sitt avtryck i skidvärlden genom sin skidåkning utan även med sin jordnära och sprudlande energi. Det märktes när hon via sin Instagram (@angelcollinson) annonserade att hon nu lägger skidorna på hyllan då skidåkare, sponsorer, filmare och alla inom branschen hyllade henne och visade sin uppskattning för att ha fått möjligheten att jobba med henne.

Är det någonting du borde unna dig idag så är att det se Angels åk som 2015 utsågs till Line of the year av Powder Magazine. Spänn fast dig.


Text: Mikaela Westring • 2021-12-16
NyheterAlaskaAngel Collinsonpowder magazineTeton Gravity Research

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen