Osäker på lavinfaran? Då är det bättre att avstå. Foto: Grant Gunderson

Nyheter

Nu är vinterns lavinprognoser igång

De nationella lavinprognoserna för vintersäsongen 21/22 är nu igång på daglig basis.

Text: • 2021-12-16 Uppdaterad 2021-12-16

Idag startar lavinprognoserna för vintersäsongen 2021/2022 som dagligen vid 18.00 kommer ge en bedömning av lavinfaran för sex svenska fjällområden.

Lavinprognoserna utgör ett grundfundament för att vi som skidåkare ska kunna ta säkra beslut både på och utanför berget. Dess betydelse är också förmodligen viktigare än någonsin med tanke på att fler och fler skidåkare söker sig utanför pisterna och till åk som inte kan nås med lift.

Mattias Tarestad vid Tarfala. Foto: Naturvårdsverket.
Lavinprognosarbete in action. Foto: Naturvårdsverket

Det finns fortfarande rejält med utrymme för förbättring, men enligt en undersökning som genomfördes av Naturvårdsverket i december 2020 ska åtminstone användningen av prognoserna växa. I undersökningen, bestående av 1 503 personer som definierar sig som offpistskidåkare, svarade sju av tio att de läser den aktuella lavinprognosen för att ta reda på lavinfaran i det område där de ska åka offpist en viss dag. Vilket är en förbättring jämfört med 2017 och motsvarande undersökning då 47 procent svarade ja på samma fråga.

– Det är glädjande att användningen av lavinprognoser fortsätter att öka. En särskilt angelägen grupp att nå är svenska snöskoterförare. Två av de tre senaste omkomna i lavinolyckor i Sverige är snöskoterförare. Därför är det positivt att nu allt fler snöskoterförare väljer att delta i lavinutbildningar, säger Mattias Tarestad, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

Till vintern kan vi väl alla satsa på att den siffran landar på 100 procent, ok?


Lavinprognoserna 21/22

Från 16 december till 1 maj

• Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags

• Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna

• Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby

• Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet

Från 14 januari till 8 maj

• Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen 

Från 3 mars till 24 april

• Kebnekaisefjällen


Text: • 2021-12-16
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen