Kitzbühel är en av tre europeiska destinationer som ingår i Ikon Pass. De andra två är Zermatt och Dolomiti Superski. Foto: Axel Adolfsson

Skidsnack

Skidsnack: Puderlarm i juliska alperna och gratis åkning från Skistar

Årets första skidsnack flaggar för stort dump över juliska alperna, gratis åkning från Skistar och ny resetjänst från Ikon Pass.

Text: Anton Furuland • 2022-01-05 Uppdaterad 2022-01-10

Mer snö på väg in över Alperna

Icke-vintervänliga väderförhållanden avrundande året i Alperna med regn på sina håll och överlag varma temperaturer. Men nu ser vintern ut att vara på intågande igen, där till exempel de nordvästra delarna fått omkring 20 centimeter snö.

Ännu bättre ser det ut om man vänder blicken mot de juliska alperna i Österrike, Slovenien och Italien. En halvmeter snö ska vara på gång, och på vissa ställen ännu mer – omkring en meter som mest.

En vacker syn över de juliska alperna från WePowder.

Ikon Pass lanserar resetjänst

Puderparadiset Jackson Hole är en av Ikon Pass 47 destinationer. Foto: Jackson Hole

Det världsomspännande multi-liftkortet Ikon Pass expanderar och har nu presenterat nya resetjänsten Ikon Pass Travel. Hooken är att den som innehar ett Ikon Pass via sin användare ska kunna boka in diverse övrigt logistik som följer med på en skidresa. Till exempel sådana där nödvändigheter som transport till orten, boende och hyrbil väl på plats.

Enligt uppgifter ska det gå att spara in en del kulor på bilhyrning med Ikon Pass Travel, men i övrigt verkar det landa in på samma kostnader men med fördelen att boka allt på ett och samma ställe.


Ikon Pass

Antal anläggningar som ingår

47 stycken. I 9 olika länder, fördelat på 5 kontinenter.

Nedfarter

6 229 kilometer

Antal liftar

1 278 stycken

Pris

Ikon Pass är slutsålt för säsongen 21/22 men vuxenpriserna var 729 dollar för ett Ikon Base pass och 999 dollar för Ikon Full Pass

Mer info

ikonpass.com


Försäkring ett måste i Italien

Johan Jonsson försäkrar sig i Alagna. Foto: Linus Meyer

Snustorra nyheter från Italien där man från och med 1 januari 2022 är tvungen att ha en försäkring ifall man ska åka skidor, snowboard, pulka eller annat färdmedel i landets backar. Anledningen är att man ska ha möjlighet att kunna betala för eventuella skador som orsakats av tredje part.

Regeln godkändes redan under våren 2021 men träder alltså i full kraft i och med det nya året och definieras enligt följande:

”The skier who uses the alpine ski slopes must have valid insurance covering his civil liability for damages or injuries caused to third parties. It is obligatory for the manager of the equipped ski areas, with the exclusion of those reserved for cross-country skiing, to make available to users, at the time of purchase of the transit permit, an insurance policy for civil responsibility for damage caused to persons or things”.

Skippar man att teckna försäkring riskerar man böter på 100-150 euro samt att ens liftkort dras in. Exakt hur man kommer kontrollera detta är däremot oklart är så länge.

Vid frågetecken inför din skidresa till Italien, ta med fördel hjälp av den italienska turistbyrån.


Skistar erbjuder gratis åkning på World Snow Day

Händerna i taket om du älskar snö. Foto: Skistar

16 januari är det dags för internationella evenemanget World Snow Day att arrangeras för elfte gången och dagen till ära bjuds det på gratis skidåkning från svenskt håll. Det är jätten Skistar som under söndagen på sina anläggningar kommer erbjuda gratis SkiPass och gratis skidhyra till alla kommuninvånare som är skrivna i kommunen och har ett intyg på det.

För att ta del av erbjudandet måste du registrera dig på skistar.com/sv/world-snow-day. Skistars destinationer har öppet som vanligt för alla besökare 16 januari, men är du alltså inte skriven i Åre eller Malung-Sälen får du hosta dineros precis som vanligt.


Pandemisk åkning i Norge

Vi avrundar den här veckans skidsnack med inspirerande skidfilm från svensken Elias Henderson, bosatt i norska Tromsö. Likt många andra skidåkare blev pandemin ett liten spark i arslet att upptäcka närmiljöerna och det kanske är inte så mycket att klaga på egentligen om man bor i Norge och i synnerhet de nordliga delarna. Titta själv och bevittna när Elias och hans kompisar i filmen Norcay upptäcker ny åk runtom i Norge.Text: Anton Furuland • 2022-01-05
NyheterAlpernaIkon PassJuliska AlpernaskidsnackSkistar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen