Britt Backlund reppar Sverige, och Dalarna. Foto: Tommy Persson

Skidsnack

Skidsnack: Snöfall i norra Alperna och spikad OS-trupp

Stort mästerskapsfokus i veckan skidsnack samt höjdpunkter från Freeride World Tour i Baqueira-Beret.

Text: • 2022-01-26 Uppdaterad 2022-01-27

Höjdpunkter från Baqueira-Beret

Visst kan ni leva med att se höjdpunkterna (ur flera vinklar) från Freeride World Tour i Baqueira-Beret i lördags? Ja, Max Palm dubbelflip och åk sticker ut så att den sjunger om den, men det bjöds på en del annan finfin åkning också.


Flera fina svenska resultat – men dystert skadebesked för Hörnblad

Sara Hector i fullt slag inför OS. Foto: Erik Segerström

De sista skidtävlingarna inför OS i Peking har nu klarats av och det gav sannerligen flera glädjebesked ur svensk synvinkel.

Under skicrossens två världscuptävlingar i Idre tog suveräna Sandra Näslund lika många segrar. Hyfsad favoritskap inför OS och hon lär vara skapligt revanschsugen efter medaljmissen vid OS 2018. Under lördagen blev det också svensk andra plats från Alexandra Edebo, som tyvärr dagen därpå kraschade otäckt men ändå ska må okej och vara fit och redo för OS. Det blev ändå en svensk andra plats också på söndagen, men då genom Daniel Mobärg som tog sin femte pallplats i karriären.

Superfin OS-form verkar det också vara hos Sara Hector, som på tisdagen i italienska Kronplatz körde hem andra raka storslalomvinsten!

En sista svensk pallplats levererades av Sven Thorgren på X-games i Aspen. Trots att han kraschade i första åket, vilade i andra och sedan enbart körde tredje åket, blev det bronsmedalj i slopestyle. I Big Air blev det en sjunde plats för Thorgren.

Sven Thorgren imponerade med en bronsmedalj på X-Games.

Tyvärr var inte Edebo den enda som kraschade under helgen utan det gjorde även Lisa Hörnblad under söndagens super-g i Cortina – men med desto digrare skadekonsekvenser.

Undersökningarna efteråt visade nämligen att främre korsbandet, inre sidoledbandet och inre menisken är skadade, och det gör att säsongen är över för 25-åriga Hörnblad. Sjukt trist för Lisa som så sent som i december 2021 gjorde comeback efter två år skadefrånvaro. Vi hoppas såklart se henne tillbaka på en tävlingsbana så snart som möjligt.


Snöfall i Norra Alperna

Grattis alla skidåkare i Österrike. Foto: wePowder

Under fredagen, lagom till helgen, väntas de norra delarna av Alperna få lite påfyllning med snö. Det rör sig om områdena från östra Schweiz till östra Österike, där det ska komma omkring 5 till 20 centimeter och kanske till och med 30 centimeter i vissa delar av Österrike.

Snöchanserna ska hålla i sig även under helgen och till nästa vecka. Det tisslas om ett snöfall av storlek större men det behövs fortfarande lite mer precisa prognoser för att slå fast de glädjande nyheterna.

Västra delarna av Alperna kan därmed också få lite snö framöver, medan det större räknas vara torrt under en längre period.


Dags för VM i Speedski

Snabb, snabbare, Britta Backlund. Foto: Tommy Persson

Mellan 28 januari och 3 februari ska världens snabbaste skidåkare mäta sina g-krafter i franska Vars. Nej, vi pratar inte om störtloppsåkarna, det här går snabbare än så.

Det är VM i speedskiing som arrangeras och för svensk del finns stora medalj- och guldförhoppningar på i synnerhet Rättviks-åkaren Britta Backlund, som är regerande världsmästarinna samt har vunnit den totala speedskicupen senaste tre åren.

Lite udda är att VM är den första tävlingen för säsongen för speedskiåkarna, men förhoppningsvis ska det inte hindra Britta från ett nytt gyld.

– Jag siktar självklart på att försvara titeln och tror att jag har goda chanser, men det är samtidigt ju säsongsöppning. Så det är svårt att veta vad jag står jämfört med de andra tjejerna, men å andra sidan är det ju lika för alla, säger Britta Backlund som är Sveriges allra största medaljhopp som regerande världsmästare, säger Britta Backlund.

Men det finns också fler snabba och vassa svenska åkare.

– Vi har många starka tjejer till start. Förutom Britta har vi även Hanna Matslofva och Lisa Hovland Udén, som båda gjort mycket bra resultat i VM-backen tidigare. På herrsidan är det osäkrare, men går det som vi hoppas så bör några av herrarna kunna få till topp-10-placeringar. Vi har både rutinerade herrar och ett par ungtuppar i laget, skall bli riktigt intressant att se hur det faller ut, säger förbundskaptenen Daniel Andersson.


FIS SPEED SKIING WORLD CUP 2022

Plats

Vars, Frankrike

28 januari

10.15 Kval 1 (30 herrar resp. 6 damer går vidare)
12.00 Kval 2
13.00 Kval 3

29 januari

10.15 Kval 4
12.00 Kval 5 (20 herrar resp. 4 damer går vidare)

30 januari

10.15 Semifinal
12.00 Final

Svenska åkare

Damer

Britta Backlund, Rättviks SLK
Hanna Matslofva, Orsa AK
Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina
Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK

Herrar

Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK
Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening
Erik Backlund, Rättviks SLK
Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK
Carl Ribbegårdh, Ålberga SK
Axel Abrahamsson, Väst Alpin SK

Juniorer

Agnes Abrahamsson, Väst Alpin SK
Cornelia Sandström, Kils SLK
Victor Persson, IFK Grängesberg AK


OS-truppen spikad

Elliot Baralo på väg mot OS-biljetten.

Och på tal om världsmästerskap Under måndagen togs skicrossåkaren Elliott Baralo och alpinåkaren Charlotta Säfvenberg ut i den svenska OS-truppen och med det är det spikat vilka atleter som ska tävla i Peking. Här har du namnen som ska köra hem skid- och snowbordmedaljer för Sverige:

Alpint

Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen, Hanna Aronsson Elfman, Hilma Lövbom, Elsa Fermbäck, Mattias Rönngren, Charlotta Säfvenberg.

Freeskiing (Slopestyle och big air)

Jesper Tjäder, Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson och Hugo Burvall.

Puckelpist

Ludvig Fjällström, Walter Wallberg, Felix Elofsson och Oskar Elofsson.

Skicross

Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg, Elliott Baralo.

Snowboard (Slopestyle och big air)

Sven Thorgren och Niklas Mattsson.


Cat skiing i Calgary

Haft en dålig dag och behöver lite enkel uppmuntran? Vi avrundar veckans skidsnack med cat skiing i ordets rätta och mest bokstavliga bemärkelse. Svårt att inte dra på smilbanden, eller hur?Text: • 2022-01-26
NyheterBritta BacklundFreeride World TourLIsa HörnbladMax PalmOS 2022Sandra NäslundSara HectorskidsnackSpeedski

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen