Ride the Cow är tillbaka i april, showigare än någonsin. Foto: Ride the Cow

Skidsnack

Skidsnack: Ny showklass på Ride the Cow och lavin i Åre

Veckans skidsnack tar ned Freeride World Tour i Andorra, "nya" Ride the Cow och VM i speedskiing.

Text: Anton Furuland • 2022-01-31 Uppdaterad 2022-02-01

Andra FWT-tävlingen avklarad – ingen svensksuccé i Andorra

Topp tre herrar i Andorra. Foto: D.Daher/Freeride World Tour

Under söndagen avgjordes andra deltävlingen i Freeride World Tour, den här gången i Ordino Arcalis i Andorra. Med de svenska glasögonen på blev det inte någon jättelyckad tävling den här gången, kanske särskilt med tanke på Max Palms succédebut färsk i minnet.

För Max del slutade karriärens andra seniortävling med krasch, vilket det även gjorde för Reine Barkered.

Regerande världsmästaren Kristofer Turdell har ett fint åk på g men en misslyckad landning gjorde att han landade in på en 14:e plats. Sista svensken Carl Regnér han körde in på en sjunde plats och ligger därmed på en imponerande tredje plats i totalen. Max Palm ligger nu totalt fem och den som övertagit ledartröjan från den unga savensken är schweizaren Maxime Chabloz som nailade ett riktigt maffigt åk.

Resultaten för skidherrarna från helgens tävling i Andorra

I damtävlingen var det nyzeeländskan Jessica Hotter som var vassast men leder totalen det gör regerande mästarinnan Hedvig Wessel. I snowboarden vann fransyskan Tiphanie Perrotin samt amerikanen Blake Moller.

12-17 februari är det dags för deltävling nummer tre och då får åkarna korsa Atlanten och ta sig till Kicking Horse som är platsen för nästa spektakel.

Info

freerideworldtour.com


Anmälan öppen för Ride the Cow – som lagt till Showklassen

4-9 april är det äntligen dags för RTC. Foto: Ride the Cow

Från med idag måndag 31 januari är anmälan öppen till Ride the Cow, friåkningstävlingen i Hemavan som i år gör comeback 4-9 april efter två års coronapaus.

I slutet av september blev det klart tävlingen att får nya arrangör och det genom två tämligen välbekanta namn – Gabriella Edebo och Lovisa Rosengren. Och nu har den peppiga duon presenterat två uppdateringar som följer med det nya arrangörskapet.

  • På campet som är mellan 4-6 april kommer det nu finnas mentorer, som ska stötta och guida förstagångstävlande eller andra kring rekning, linjeval och annat som kan vara bra att ha koll.
  • 7-9 april drar själva tävlingarna igång på Ride the Cow och till det har Edebo och Rosengran valt att lägga till en ny klass – Showklassen. Det handlar alltså om att showa, till exempel på en monoski, gamla retrolagg, i någon stökig klädsel eller annat som du finner lämpligt under adjektivet showigt.

Anmäler dig gör du via ridethecow.se


Tre svenska medaljer i speedski-VM

Tre snabba, svenska medaljörer. Foto: Erik Backlund

Det blev tyvärr inget guld för regerande världsmästarinnan i speedski, Britta Backlund, men däremot en tredje plats och en bronspeng. Under helgens VM-tävlingar i franska Vars – som kantades av bökiga sidovindar – kunde Rättviksåkaren inte rå på italienskan Valentina Greggio som tog guldet samt fransyskan Clea Martinez på andra plats, men var ändå nöjd med att ta medalj.

Jag hade självklart förhoppningar att behålla min andraplats från semin. Men med tanke på att precis har haft covid-19, så får jag vara nöjd. Jag visste ju inte ens om jag skulle kunna ställa upp på VM. Och uppladdningen var inte den bästa eftersom jag missade det förberedande VM-lägret i Finland. Men nu siktar jag på att åka snabbare under världscuptävlingarna som startar i veckan, säger Britta Backlund.

Känslan när du har åkt skidor i över 200 kilometer i timmen, Erik Backlund vet numera hur det känns. Och firar därefter. Foto: SSF

I herrarnas tävling deltog även Brittas brorsa Erik Backlund. I finalen slutade han på en 17:e plats men i semifinalen slog han till med ett åk i 200,7 km/h och tog sig alltså in i speedskins prestigefyllda 200-klubb.

Det blev dock ett svenskt guld vid speedski-VM och det i juniortävlingen. Victor Persson från Grängesberg var allra snabbast och bäst med sin hastighet på 144.35 km/h. Och här kan vi snacka om en nagelbitare och en riktig kamp på hundradelarna. Tvåan, fransmannen Johan Belmonte, körde nämlingen in på 144.27 km/h och var alltså ”bara” åtta hundradelar bakom Victor Persson. Grattis Victor! Och det säger vi också till Agnes Abrahamsson, Väst Alpin, som vann brons i damernas juniorklass. Svensk speedski-framtid verkar vara snabb.Första el-snöcykeln lanseras i Sverige

Moonbikes – för den som gillar snö, att köra skoter, cykla, skidor och miljövänlighet. Typ.

Franska startup-företaget Moonbike ligger bakom världens första elektriska snöcykel och den ska nu lanseras och finnas tillgänglig även för svenska konsumenter.

Till skillnad från en vanlig snöskoter är en MoonBike utrustad med endast en skida, väger tre gånger så lite, och ska ta sig fram helt ljudlöst. Hastigheten toppar 42 km/h och med hjälp av en uppvärmd batteribox klarar den upp till 25 minusgrader.

Ett enkelt batteri på 2,5 kWh ger en körtid på 1,5 timmar, men kan fördubblas genom ett valbart extra batteri. Med en vanlig laddare tar det ungefär fem timmar att ladda upp ett batteri som använts till max, och ingen specifik laddstation behöver monteras.

Låter det lockade? Då får du hosta upp omkring 91 000 svenska riksdaler, för det är vad måncykeln kostar.

Info

moonbike.com


Lavin i Åre

Har du inte koll på lavinsäkerhet? Gå en lavinkurs, pronto. Foto: Mattias Fredriksson/Fjällsäkerhetsrådet

Vid lunchtid under söndagen gick en lavin i Åre vid östra sidan av Totthummeln. Lyckligtvis befann sig ingen person i lavinen som enligt SOS Alarm var ungefär 80 meter bred, 200 meter lång och med en brottskant på cirka metern.

Vid tillfället låg risken för lavin på nivå tre av fem.Text: Anton Furuland • 2022-01-31
NyheterÅreBritta BacklundCarl RegnérErik backlundFreeride World TourHedvig WesselKristofer TurdellMax PalmReine BarkeredRide the Cow

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen