Aostadalen när sandstormen drog in 2021. Foto: Planetski

Skidsnack

Skidsnack: Sandstorm i Engelberg, Borgafjäll bygger nytt & bikepark i Sunne

Veckans skidsnack med ny sandstorm i Alperna, bikepark i Sunne och ny värmestuga i Borgafjäll.

Text: Anton Furuland • 2022-03-15 Uppdaterad 2022-03-15

Blandade svenska resultat på FWQ Jasna

FWT-hoppet lever för skåningen David Deliv. Foto: Screenshot

Både Caroline Strömberg och Petra Ohlson hade inte marginalerna med sig i Jasna, under kvaltouren FWQ:s andra av tre finaler. Strömberg gick omkull och Ohlson hittade inte riktigt rätt och missade i ett drop. Chanserna att kvalificera sig till Freeride World Tour är därmed, tyvärr, borta för vår svenska damduo.

Damernas skidor i Jasna.

Bättre gick det som tur var för en svensk på start i Jasna. David Deliv revanscherade sig efter en sämre tävling i Nendaz och slutade nu trea.

För Edvin Olsson var resultatutvecklingen det omvända. I Nendaz blev det en fjärde plats men i Slovakien slutade han på en 23:plats.

Med varsin framskjuten placering har både David och Edvin nu gett sig chansen att vara med och tampas om FWT-biljetterna ända in i kaklet.

Topp 10 herrar.

Sista finalen körs i österrikiska Gurgl 1-5 april och i slutändan är det varje åkares två bästa scores från de tre finalerna, som fäller avgörandet. På herrsidan är det totalt 4 åkare som kvalar in till FWT, och såklart hoppas vi på att Olsson och Deliv kniper varsin plats.

Reprisen på hela sändningen från Jasna hittar du här.


Sandstorm i Engelberg – igen

I februari förra året drog en stor sandstorm från Sahara in över delar av Alperna och förvandlade landskapen till något som mer liknande Mars än vita, vintriga berg.

Nu verkar något liknande ha hänt igen, om än i lite mindre skala. Här kan vi se bilder från Engelberg där det sandiga väderfenomenet registrerats under dagen.


Ny raststuga i Borgafjäll

Till nästa vinter blir det en ny värmestuga i Borgafjäll. Under maj drar bygget igång med vad som ska bli en stuga på 173 kvadratmeter och det ska då rymma in toaletter, liftkortsförsäljning, personalutrymmen och sjukvårdryms. I december 2022 väntas man vara färdiga byggeriet.

Dessutom kommer Borgaliften få sig en upprustning och göras mer driftsäker vid hårt väder.


Sunne inviger bikepark

Ledkartan för Sunne Bike Park.

Att vi skidåkare också går igång på downhill eller mountainbike är inte en helt bulletproof korrelation, men långt ifrån ovanligt. Och för den som gillar att hålla igång på två hjul under barmarkssäsongen finns nu ett tillskott som lär tilltala söderboende särskilt.

På den lilla värmländska skidorten i Sunne går man nu över till att bli en året-runt-anläggning med skidor vintertid och en sprillans cykelpark sommartid. Därav namnbyte från Sunne Ski till Sunne Ski & Bike.

Premiären av Sunne Bike Park sker Kristihimmelfärdshelgen 26-29 maj.

Info

sunne.se


Ny chans för Hector

Sara på benen, som vi vill se henne. Foto: Erik Segerström

Nej, för Sara Hectors del blev det tyvärr inte den festen som alla vi svenskar hoppats på när världscupen kom till Åre förra helgen. OS-vinnaren hade chans att säkra totalsegern i storslalomcupen, inför hemmapubliken, och inför andra åket låg hon tre – men då hände det som bekant inte får hända. Hon gränslade och åkte ur.

Sara leder dock fortfarande totalen framför fransyskan Tessa Worley, inför helgens avgörande finaltävlingarna i franska Courchevel/Meribel, men nu med desto mindre marginal. Så gillar du inte spänning och när allt ställs på sin spets, får du nog titta i kudden under avgörandet i storslalomen.


Tävlingsprogram för den alpina världscupavslutningen

14 mars
Störtlopp Herr TRA 10.00 | Störtlopp Dam TRA 11.30

15 mars
Störtlopp Herr TRA 10.00| Störtlopp Dam TRA 11.30

16 mars
Störtlopp Herr 10.00 | Störtlopp Dam 11.30

17 mars
Super G Dam 10.00 | Super G Herr 11.30

18 mars
Lagparallell 12.00

19 mars
Storslalom Herr 09.00, 12.00 | Slalom Dam 10.30, 13.30

20 mars

Storslalom Dam 09.00, 12.00 | Slalom Herr 10.30, 13.30


Text: Anton Furuland • 2022-03-15
NyheterBikeparkBorgaBorgafjällCaroline StrömbergDavid DelivEdvin OlssonEngelbergFreeride World QualifierJasnaPEtra OhlsonSandstormSara HectorSlovakienSunne

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen