Doug Evans kommer få färre att fajtas om pudret med i vinter. Foto: Liam Doran

USA

Vail inför maxgräns för antalet skidåkare

För att minska liftköer och trängsel i pisterna kommer Vail Resorts ha begränsningar på antalet skidåkare på samtliga sina 37 skidorter.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-10-25 Uppdaterad 2022-10-25

Inget skidortsföretag i världen är lika omdiskuterat och rent av hatat som bjässen Vail Resorts som för några år sedan införde sitt multiliftkort Epic Pass och köpte upp skidort efter skidort i Nordamerika. Man har främst kritiserats för sina låga löner och liftkortspriser som vissa dagar – på grund av det börsliknande liftkortssystemet – gått över 200 US Dollar. 

Här har du en av anledningarna till att Vail begränsar antalet skidåkare. Bild från vintern 19/20.

Nu kommer nästa kontrovers; man kommer att begränsa antalet skidåkare på samtliga sina 37 skidorter i vinter. Varje skidort kommer att få en egen gräns för antal dagskort som får säljas och när de korten är slut blir det lapp på luckan, inga fler skidåkare får köpa dagskort den dagen.

I huvudorten Vail betyder det att man satt en maxgräns på 19 000 skidåkare i systemet. Antalet tillgängliga liftkort kommer att kommuniceras på respektive orts hemsida. Säsongskort och innehavare av Epic Pass berörs inte av några begränsningar, de kan åka var och när de vill.

Målbilden för Vail? Foto: Oskar Enander

Så vad ligger bakom den här senaste given från skidvärldens största aktör? En huvudanledning är att göra skidupplevelsen så bra som möjligt för de som befinner sig i skidområdena, man vill både minska liftköerna och trängseln i pister och på restauranger.

En nog så god anledning i dessa tider då många skidorter börjar bli obehagligt överbefolkade, speciellt under vissa storhelger, och den upplevelse som man erbjuds för dyra pengar är långt ifrån positiv alla gånger, och definitivt inte det man drömde om när man satte sig i bilen på morgonen och åkte mot skidorten.


Läs mer om Vail:

Världens bästa skidåkning: Vail


Å andra sidan, vill vi att skidåkning ska bli en företeelse för de som antingen kan betala extra dyrt för sig eller som kan planera sin skidåkning långt i förväg? Vad händer när peppade kids och familjer inte får tag på liftkort och går miste om skidåkning? Hur påverkar det framtidens skidåkare, kommer fler och fler inse att skidåkning inte är för dem och väljer andra intressen istället? Eller är det här bara en reaktion på att Vail Resorts börjar få ont om arbetskraft på grund av låga löner och svårigheten för skidortspersonal att hitta ett vettigt boende till rimliga priser? Om de ens kan hitta ett boende…

Vail Resorts-ägda Whistler. Foto: Whistler Blackcomb

Det är heller inte långsökt att gissa att det i slutändan kommer bli kunden som kommer att få betala högre liftkortspriser för att skidorterna ser sina intäkter gå ner.

Risken, eller möjligheten, finns att vinnarna i längden är små, oberoende skidorter över hela Nordamerika. 

Även en av Åka Skidors absoluta favoritorter i USA, pudermeckat och cowboyhålan Jackson Hole i Wyoming, kommer att ha en liknande modell som Vail Resorts.

Här i Europa är fenomenet än så länge relativt obefintligt, och i Sverige är det bara Romme alpin som jobbat med ett maxtak på antal åkare. Kommer fler att ta efter? 

Frågorna är många, svaren ännu färre. Vi får helt enkelt se vad som händer i vinter.


Text: Tobias Liljeroth • 2022-10-25
NyheterEpic PassföretagJackson HoleLiftLiftkortMultiliftkortNordamerikaUSAVailVail Resorts

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top