Ett av 16 rum på nyöppnade svenskhotellet Shed Hotel i Verbier. Foto: Shed Hotel

Schweiz

Shed öppnar hotell i Verbier

Svenskägda burgarnästet Shed Burgers steppar upp och öppnar nu även hotell i Verbier.

Text: Tobias Ivarsson • 2022-11-22 Uppdaterad 2022-12-20

Det började med fyra vänner som hade en gemensam dröm och bestämde sig för att starta en food truck med hamburgare i Göteborg 2014. Spola fram klockan två år och burgarna tog nya höjder. År 2016 öppnade kvartetten Shed Burgers i Verbier och har hyllats för att servera en av de bästa burgarna man kan få i skidvärlden.

Nu är det dags för nästa steg. Ett hotell.

Vi tog oss ett snack med Richard Flygring Larsson om deras resa från foodtruck i Göteborg till Alpernas finrum i Verbier.

Ett av rummen på hotellet. Foto: Shed

Hur gick ni till väga från burgare till hotell?

— Sen vi öppnade Shed Burgers 2016 har vi insett att det har funnits ett hål i hotellmarknaden i byn, mellan klassiska 3-stjärniga alphotell och extrem lyx. Vi ville fylla det tomrummet med en mer personlig upplevelse och skapa ett gött hotell som inte kostar skjortan, berättar Richard.

Hur har omställningen varit för er del? Mycket nytt att hantera?

— Givetvis har det varit en utmaning, men precis som när vi gick ifrån food truck i Göteborg till restaurang i Verbier så har det fallit sig naturligt. Vi har alltid gillat utmaningar, men framförallt så har vi alltid älskat skidåkning. När vi dystert insåg som 19-åringar att det kommer bli svårt att göra skidåkning till en karriär så började vi laborera med idéer på hur vi skulle kunna göra det till en livsstil. Nu har vi kommit en bra bit på väg med att kombinera vårt största intresse ihop med en bra karriär.

Hur var arbetet bakom hotellet, har ni gjort planering, inredning och allt själva?

— Arbetet har varit extremt tufft och tidskrävande, men otroligt givande. Vi valde att jobba utan arkitekt för det här projektet då vi hade en väldigt klar bild om hur vi kunde förvandla detta gamla skidhotell till vårt drömhotell. Vår erfarenhet av Verbier har varit att de flesta renoverineringsprojekt har tenderat att se exakt likadana ut, extremt vackert men opersonligt. Så vi ville ge en personlig touch och få fram vårt ursprung och kultur från Sverige.

Utsikten går an den också. Foto: Shed

Blir hotellet nischat på något sätt?

— Vi har valt en helt ny kategori av hotell som är en blandning mellan ett boutiquehotell och ett klassiskt skidåkarhotell som vi är stolta över att kalla sportique hotell. Kom ihåg vart ni läste det först!

Siktar ni till och med på att bli svenskarnas nya favorit efter Ski Lodge i Engelberg?

— Vi älskar Ski Lodge och skulle aldrig överväga att bo någon annanstans när vi är i Engelberg. De har gjort ett otroligt arbete och skapat ett riktigt bra koncept där de har lyckats med konststycket att sätta Engelberg på kartan för svenska skidåkare. Verbier är annorlunda. Här hittar du en annan puls, ett annat nattliv, men framförallt helt annan skidåkning. En långt mycket mer komplett skidort om du frågar oss. Vi är stolta över att vara en del av Verbier som år efter år vinner det officiella priset som världens bästa skidort. Vi tror kanske någonstans att vi har varit en liten del i den prisvinsten.

Vilka riktar ni er till, skibums eller Uffe och Agneta från Nacka?

— Vi är ifrån Göteborg, vad fan är Nacka?

En bra location är ju viktigt, var i Verbier ligger hotellet?

— Shed Hotel ligger mitt i hjärtat av Verbier, ett stenkast ifrån Place Centrale och Shed Burgers. Ni hittar hotellet på Rue de la poste 4.

Skiers breakfast. Du behöver inte vara orolig för att inte bli mätt. Foto: Shed

Hur många rum har ni och vad kostar en natt?

— 16 välplanerade rum i olika storlekar som passar alla. Vi har många extrasängar om man vill klämma in fler i rummet än vad som ursprungligen är menat. Vi har som sagt en rad olika kategorier och priser baserat på hög– och lågsäsong. Men ett dubbelrum med balkong kommer kosta från 240 CHF inkluderat frukost för två, kläm in lite extrasängar och priset per person går ner markant.

Vad serverar ni på hotellet?

— Restaurangen i hotellet kommer heta Caffé Goomah och är vår hyllning till Italien med en twist av New York. En middag hos oss blir absolut bäst enligt gammal härlig italiensk modell där hela sällskapet tar in flera olika rätter och delar dessa som en »sharing måltid«. Vi kommer dessutom att servera en sjuhelvetes frukost.

Sheds burgare håller allra högsta klass. Foto: Shed

Till sist, hur gör man den bästa burgaren?

— Först och främst så bygger en hamburgare på kött och bröd. Börja där. Brödet bör helst vara en nybakad brioche. Eller »potato bun« om du föredrar det. Köttet får aldrig under några omständigheter vara vanlig skitfärs från din lokala mataffär. Gå till slaktarn. Fråga efter bästa högreven, skicka det genom köttkvarnen med större hål än vanligt. Släng gärna i lite mer fett i blandningen. Mal gärna köttet två gånger. Saltet ska smaka bra. Inget salt med jod i. Blanda din egen majonnäs. Smaksätt ketchupen med något kul, om du nu gillar ketchup. Använd en ost som smälter bra. Vår racletteburgare är en riktigt håll käften-burgare. Baconet ska vara gott som satan också. Du måste också förstå innebörden av att steka kött på hög värme. »Maillardreaktionen« är det absolut viktigaste för att få till den där otroliga köttsmaken. Men överstek inte köttet för det. Ingen gillar en trött skosula. Kontentan av det hela är att om du gör en burgare av skitingredienser så kommer det smaka skit. Använder du det bästa av det bästa som vi gör så kommer det bli otroligt bra, avslutar Richard.


Text: Tobias Ivarsson • 2022-11-22
NyheterAlpernaBurgareGöteborgHotellLe ShedMatRichard Flygring LarssonShed BurgersVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen