Ramundberget fortsätter satsa på guidade toppturer. Foto: Ramundberget

Skidsnack

Skidsnack: Premiär i Vemdalen, nybörjarkurs i Ramis & filmfest i Lund

Säsongens första skidsnack zoomar in på skånska filmfestivaler, premiär i Vemdalen och dystra besked från SMHI.

Text: Anton Furuland • 2022-11-23 Uppdaterad 2022-11-23

Filmfestival för skåningar

Imorgon torsdag 24 november bjuder studentföreningen Lunds Extremsportarsällskap (LESS) in till årliga Snow Film Festival och med tanke på att det till och med dumpat i Skåne senaste dagarna vågar vi knappt föreställa oss hur hög peppen är där nere.

Filmer från bland annat The Bunch, Lovisa Rosengren, makarna Wester och Sammy Carlson gör inte saker och ting sämre heller.

Man håller till på Lunds Stadsteater och öppnar upp dörrarna vid 18.00. Scanna QR-kod ovan för att haffa dig en biljett. Alltså köpa. Förlåt. Pris för medlemmar i studentföreningen är 140 kronor och för icke-medlemmar 190 kronor.Nytt sällskapsspel för skidåkare

Det är en bit kvar, men det är lätt hänt att låta dagarna flyga iväg.. och så vips, är det dagen innan julafton och du har knappt köpa någon av dina julklappar och du kanske råkar panikköpa något som inte alls är särskilt nödvändigt eller önskat av personen i fråga.

Spelet består av tre olika typer av kategorier.

Här kan vi bjussa på ett säkert klapptips som lär gå hem hos en skidåkare – det nya brädspelet Skidbacken. Spelet är framtaget av kompisarna (och numera kollegorna) Paulina, Siri, Tyra, Lisa och Maya på Rönnegymnasiet i Ängelholm och drivs som UF-företag under samma namn.

Så gör du för att beställa dig ett ex av Skidbacken

Själva spelet består av 350 frågor om skidåkning och fjällvärlden. Snabbast i mål vinner.

Här hittar du Skidbacken på Instagram:

https://www.instagram.com/skidbackenuf/


Vemdalen smygöppnar – men inget skidtest

En djup dag i Björnrike, Vemdalen. Foto: Skistar

Till helgen öppnar Vemdalen upp för första gången den här säsongen. En så kallad smygöppning, enligt dem själva.

– Äntligen kan vi smygöppna en av våra skidorter och samtidigt öppna portarna för en säsong hos SkiStar, med närmare 150 dagar av skidåkning framför oss. Prognosen ser även bra ut för våra andra destinationer i Sverige och Norge. Så fort vi kan erbjuda bra alpin skidåkning öppnar vi för vintern på fler ställen, för att leverera minnesvärda fjällupplevelser till våra gäster, säger Niclas Sjögren Berg, operationell direktör på SkiStar.

Tanken från början var dock att det klassiska och återkommande skidtestet skulle arrangeras den här helgen, men på grund av rådande snöläge har man fått ställa in det i Vemdalen.


Ramis kör nybörjarkurs för topptur

Guiden Albin Lärnefjord vet hur man tar så säkra svängar som möjligt. Foto: Ramundberget

Ifjol lanserade Ramundberget i Härjedalen ett nytt äventyrscenter med guidade turer och särskilt sådana för toppturer.

Man verkar inte ha några planer på att dra ner på den satsningen till vintern och har nu meddelat att man håller i en toppturskurs för nybörjare på topptur vecka 7.

Foto: Ramundberget

Deltagarna ska då under 2,5 dag får man lära sig den rätta tekniken samt livsviktig kunskap för att gå på topptur och vara bekväm på fjället. Ansvarig för kursen är Albin Lärnefjord, guide i Ramundberget.

Läs mer om kursen här.


Läs mer om skidåkning i Schweiz:

Funäsfjällen – äkta och lättillgängligtSvenska snösäsongen två veckor kortare

Det kommer väl knappast som en chock – om du inte lever med en foliehatt på skallen – att klimatförändringarna och dess effekter blir allt tydligare och tydligare, något som givetvis påverkar vintern och skidåkning.

I en ny analys från SMHI, som är största genomgången hittills av alla väderdata, har man kunnat slå fast att Sverige blivit 1,9 grader varmare på grund av klimatförändringarna och det har i sin tur kortat ner svenska snösäsongen med hela två veckor.

Mer hårddata från SMHI:s nya analys hittar du här på SVT.


Arc’teryx Freeride Academy kör igen

2-5 februari arrangeras föra andra året i rad eventet Arc’teryx Freeride Academy, även den här gången i Österrike och St Anton.

På schemat står fet åkning, clinics och kurser på höghög nivå, skönt häng med andra åkare, spännande filmer, afterski (såklart) och mycket annat.

Planen är att alla nivåer av åkare skall hitta det de behöver för att få ett grymt äventyr på berget. Till ens hjälp finns handledning från några av världens bästa guider och friåkare, och det är ju en bra förutsättning för att skynda på sin utvecklingskurva litegrann…


Läs mer om St Anton:

Världens bästa skidåkning: St Anton
Text: Anton Furuland • 2022-11-23
NyheterCody BramwellFactionJacob WesterJordy KidnerKajsa määttäLovisa RosengrenLundLunds extremsportarsällskapSammy CarlsonSkåneskidsnackSnow Film festivalSofia Wester SjöbergThe Bunchviktor björnström

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen