Kvartetten försöker åka ifrån kamera-geniet Erik Nylander. Om de lyckas får vi se senare i vår på SVT.

Skidfilm

Grönländska skidäventyr på SVT

Det blir äventyrlig skidåkning på statlig television. I en miniserie bestående av sex avsnitt får vi följa med Malou Peterson, Vilda Forsén, Hildur Karlsson och kanadensiskan Caley Vanular på skidäventyr över Grönland.

Text: Tobias Ivarsson Foto: Matt Foley • 2023-02-11 Uppdaterad 2023-02-21

Vad kan vi förvänta oss att se?

– Tittarna kommer att få se världens vackraste vyer, vänskap, skidåkning, bajspåsar, äcklig mat, stugor och segelbåtar, intressanta karaktärer vi mött längst vägen, motgångar, skratt och glädje, berättar Malou.

– Men helt ärligt har jag ingen aning för vi har knappt fått se något själva. Om det är läskigt? Svar ja! Jag är lite av ett kontrollfreak och vet vad jag gillar. Så det ska bli minst sagt spännande att se resultatet. Det blir sex avsnitt på 30 minuter var, fortsätter hon.

Hildur Karlsson, Malou Peterson, Vilda Forsén och Caley Vanular.
Ut på tur aldrig sur, och så vidare.

Hur gick arbetet till?

– Att tillsammans drömma om att upptäcka, se och åka skidor på en så vacker plats som Grönland är en resa i sig. Den resan vi gjort från Sverige, till Island vidare till Grönland började nästan ett år innan avfärd. Timmar av research, drömmande, tänkande, vridande och funderande på hur vi skulle få ihop denna resan. När borde vi åka, vart ska vi vara, vad vill vi se och hur kan vi även dokumentera detta för att låta fler se mer av Grönland, säger Vilda.

Malou hittar bästa snön på Grönland.

Varför just Grönland?

— Jag har alltid drömt om att åka till Grönland, ett land jag bara sett genom ett flygplansfönster innan när jag »pendlat« mellan Kanada och Sverige.

Tur för mig så drömde Hildur, Vilda och Caley om samma sak. Vi satte ihop en presentation för projektet och mejlade cirka en miljon olika personer. Ett av de mejlen var till SVT. Efter många möten och säkert 45 A4-papper med olika idéer och synapser till olika avsnitt, så fick vi samtalet. De sa ”ja”, och bestämde sig för att följa med på vår resa. Bucket list check på den.

Sen väntade sex månader av projektplanering och logistik kring resan, ett av de krångligare projekten jag jobbat med rent logistikmässigt, säger Malou.

S/Y Sky Dancer.

Låter som mycket jobb.

— Ja, men värt det alla dagar i veckan. Det känns sjukt kul att få sprida skidåkning och kärleken till naturen till en bredare publik än bara skidåkningsbubblan, även om det är en bubbla jag älskar.

Att vara på en backcountry-resa med ett filmteam som inte är vana med att tura, långa dagar på berget och allt vad det innebär var en utmatning. Men vi var ett härligt gäng så det gick fint det med, man fick bara ändra inställning och approach. Jag glider lätt iväg i mina egna ambitioner och drömmar om linjer jag vill åka, men det gick rätt snabbt att inse att det här var en annan typ av resa.

Man lärde sig otroligt mycket om sig själv, anpassa sig och lägga egot åt sidan, även om jag många gånger misslyckades totalt med det, berättar Malou.

Helt okej morgonpendling Grönland-style.

Hur var resan?

— Resan var en av de mest äventyrliga och mest avlägsna jag någonsin varit på. Jag har aldrig känt mig så frånkopplad från samhället och livet som jag var då. Det var en sådan fantastisk upplevelse att avvika från den typiska resvägen på Grönland och utforska bergen, berättar Caley.

— För mig handlar skidåkningen idag om frihet, att få dela otroliga upplevelser, minnen och skratt med mina vänner, att få vara ute i naturen och göra något jag älskar. Precis så var den här resan, säger Hildur.

— Föreställ dig att åka skidor utför sluttningarna på världens största ö, omgiven av snötäckta berg och glaciärer där en liten stuga eller segelbåt är ditt hem de kommande dagarna. Det är något utöver det vanliga och något jag verkligen inte tar för givet. Det ligger mycket jobb bakom och det kräver planering för att kunna genomföra. Men att få göra det tillsammans med tre grymma brudar som egentligen inte känt varandra så länge, eller till och med aldrig träffats förr, är något jag vill tipsa alla om. Oavsett om det handlar om en resa till Grönland eller till närmsta hemmabacke. Att göra det tillsammans med andra, likasinnade tycker jag ökar upplevelsen och tar den till nya nivåer. Det bästa med att åka skidor på Grönland är att du kan göra det året runt. Oavsett om du letar efter ett vinteräventyr eller att fly sommaren här hemma kan du hitta den perfekta platsen att åka skidor på, fyller Vilda i.

Solen skiner alltid på Grönland. Eller.

Låter verkligen som att en ska bänka sig framför tv:n i vår.

— Ja. Det vi vill visa tittarna är kärleken till skidåkning, häng i gäng och att stå inför nya upplevelser tillsammans på en så otrolig plats som Grönland. De får följa hela äventyret från Island, till östra Grönland, med båt in i små byar, hundspann genom bergen, topptur upp till stugan mitt ute i ingenstans, skidåkningen just precis där, vidare till andra byar, nya intryck, människor, mot västra Grönland, segelbåten Sky Dancer och hur vi levde på båten och möttes av galet fina vyer och platser att åka skidor och snowboard på.

Under hela denna fysiska resan får de även följa oss och våra fyra olika personligheter men också oss som grupp. Det kommer vara vackert, mysigt, kul och äkta. Men det ska även sägas att vi aldrig gjort något liknande förr och inte alls var vana vid att göra synkar, intervjuer, återberättande och liknande så det i sig var en påfrestning och lärdom, avslutar Vilda.

Första avsnittet har nu släppts på SVT Play. Det ser du här.


Text: Tobias Ivarsson Foto: Matt Foley • 2023-02-11
NyheterÄventyrCaley VanularGrönlandHildur KarlssonMalou PetersonMatt FoleySkidäventyrSVTToppturTVVilda Forsén

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen