När Bode lägger ner höften då lyssnar man.

Prylar

Peak Skis och Bode Miller angör Europa

Bode Miller satsar på eget skidmärke. Och han gör det seriöst. Snart landar de första paren från Peak Skis i Europa.

Text: Niclas Sjögren • 2023-02-12 Uppdaterad 2023-02-10

Tänket från Bode Miller och hans Peak Skis är nytt, designen ganska egensinnig och ambitionen är hög.

– Det ska bli ännu roligare att åka, säger Bode Miller när vi ringer upp och snackar plank.

Mr Miller tillsammans med medgrundaren Andy Wirth. Foto: Kelly Gorham

Bode Miller åkte skidor som ingen annan. Gärna på gränsen, och inte så sällan på fel sida av gränsen för vad som var möjligt. Krascherna hörde liksom till. Det var en mycket medveten taktik faktiskt –  I alla fall om du frågar honom själv.

Han åkte som han gjorde för att det inte fanns något annat sätt för honom att hävda sig.

Såhär i efterhand, efter OS-guld, VM-guld samt 17 säsonger i världscupen och inte mindre än 33 VC-segrar, konstaterar han krasst att han egentligen inte var den bästa skidåkaren, trots att han vann så mycket.

– Min teknik, min stil, var mest ett resultat av att jag inte var lika bra som de flesta jag tävlade mot. När man inte är lika bra måste man ta större risker för att vinna. Sen gäller det att finna balans i det. Jag var tvungen att ta risker, jag var ju ingen Hermann Maier eller Marcel Hirscher. Jag chansade så många gånger.

Kolla tillbaka på mina race. De solida åken där jag åkte korrekt, inte gjorde några galna misstag utan åkte snyggt och samlat, då hamnade jag på ungefär 25:e plats.

Det var så bra jag var om jag inte tog ordentliga risker. Jag funderade ut taktiken efter detta och var tvungen att vänja mig vid den känslan. Det tror jag har haft inflytande på designen av de här skidorna.

Bode när det begav sig.

Trots denna bristande teknik och styrka lyckades alltså Bode ändå hävda sig i absoluta toppen. Han hade alltid haft ett starkt intresse för skidor och material. 1994 hade snowboarden slagit igenom och det som då kallades timglasskidor var på allas läppar.

Bode höll på att tjata hål i huvudet på sin skidsponsor K2 som hårdnackat hävdade att detta med relativt smal midja och extremt skärande sväng enbart funkade på snowboard eftersom man hade två fötter på brädan och därmed fick kraft att svänga hårdare. Bode spände fast en fot på en bräda och körde skärande sväng så styggt att K2 säsongen efter presenterade sin model Four som hade tydlig skärning.

Med tanke på detta kanske det inte är så långsökt att Bode Miller tillsammans med Andrew Wirth, som bedrivit skidortsverksamhet sen 1980-talet, nu satsar på ett eget skidmärke: Peak Skis eller som loggan på skidan säger: Peak By Bode Miller.

Peak Skis med 110 bredd.

Så vad är grejen med Peak-skidan, Bode?

– Flera saker så klart men viktigast kanske är att denna skida är designad för att ge dig en bättre upplevelse och större frihet att välja åkstil själv. En carvingskida har en speciell radie. Med Peak-skidan kan du själv välja hur du ska åka. Kortsväng. Långa svängar. Svinsnabbt rakt fram utan att skidan fladdrar eftersom den inte är skuren att svänga om du inte vill svänga.

– Vi har en speciell teknologi som vi kallar ”the key hole”. Det går bland annat ut på att skidan är skuren så rakt att det inte blir så att framänden eller bakänden hugger. Dessutom känner du balanspunkten och trycket precis under skidan, vilket är det mest naturliga för alla människor. Det är mycket enklare att bemästra balansen på det sättet jämfört med en carvingskida. Jämför med en hockeyskridsko och hur du kan få bra grepp med en sådan på ett enkelt sätt, där sker allt tryck rakt under foten.

Peak Skis med 88 bredd.

Ska man tro Bode Miller och teamet bakom Peak-skidan så har man skapat en skida som ska klara allt. Fast man menar inte riktigt allt eftersom det skulle innebära en omöjlig kompromiss.

Råracing är såklart undantaget och istället satsar man på konceptet all mountain.

Det skulle kunna tolkas som att man inte riktigt försöker attrahera de allra bästa skidåkarna. Men så är inte fallet förklarar Bode Miller.

– Skidans potential räcker givetvis till för nybörjare och medelgoda skidåkare.Men den duger definitivt även åt Chris Davenport, den duger åt Michelle Parker och den duger åt mig. Och ursäkta om jag säger det, men vi är ganska hyfsade skidåkare faktiskt.

Tro det eller ej – Bode Miller kan även åka ganska hyggligt även utanför de preparerad pisterna. Foto: Revo

peakskis.com hittar du alla sex modellerna. Bredden på skidorna startar på 88 och slutar på 110 mmm. Längderna är mellan 160 och 188.
Två modeller är gjorda mer med turinriktning utan att vara en extrem turskida men mer all-round med sikte på utförsåket.


Text: Niclas Sjögren • 2023-02-12
ArtiklarNyheterBodeBode MillerMillerNiclas SjögrenPeak SkisPrylarSkidorUSAUtrustning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top