Räkna med att Unrailistic kommer vara en riktigt fet tävling med unika inslag. Foto: Emrik Jansson/red bull

Åre

Jesper Tjäder bjuder in världseliten till Åre

Skriv in 26-27 april, Åre i kalendern om du vill se spektakulär skidåkning. Då välkomnar Jesper Tjäder världseliten till sin tävling Red Bull Unrailistic.

Text: Niclas Sjögren • 2023-03-01 Uppdaterad 2023-03-01

Han är en av världens absolut förnämsta slopestyle-åkare. Och pratar man mer specifikt rails så är det förmodligen ingen som idag når hans nivå.

2015 släppte han sin första Unrailistic-edit och visade där upp en helt ny standard för vad man, eller rättare sagt han, kan göra på rails. I skrivande stund har den fler än 2,7 miljoner tittningar på Youtube.

Utan att överdriva kan man säga att Jesper Tjäder där satte en ny standard för freeski-åkarna. Ja faktiskt kan man se hans innovativa åkning som en helt ny definition av vad det går att göra på skidor. 

– Rails har alltid varit den roligaste delen av skidåkningen. Du behöver inte mycket snö, mycket fart eller något speciellt väder. Du kan bara gå ut och åka i stort sett när som helst, säger Jesper.

Jesper Tjäder.

Han har fortsatt att släppa virala klipp på Youtube med miljontittning. 2022 blev Jesper bronsmedaljör i slopestyle på OS.

Senare det året satte han rekord i att raila långt vilket noterades i bland annat Guinness rekordbok: 154,49 meter. Och framgångarna fortsätter. I år har det inte heller gått så dåligt: guld på X-Games, dubbla titlar på Red Bull PlayStreets.

Jesper Tjäder efter vinsten på X-Games Foto: Judith Bergström

Mer kan komma, för nu bjuder Jesper in världseliten till sin egen tävling på hemmaplan i Åre. Världens bästa skidåkare tävlar mot varandra på Red Bull Unrailistic den 26-27 april.

Banan, som är inspirerad av Jesper Tjäders tidigare Unrailistic-edits, är fylld av extrema rails och andra inslag som kommer att utmana slopestyle-eliten och underhålla publiken.

Tjäder är känd för att tänka utanför boxen så det är ingen högoddsare att det dyker upp spektakulära features. Gissningsvis kommer en rätt imponerande skara skidåkare till tävlingen.

Redan när detta skrivs (två månader innan tävlingen) är följande åkare anmälda till start: Melwin Moren, Mathilde Gremaud, Max Moffat, Hunter Henderson och Noah Albaladejo. Många fler väntas.

Jesper Tjäder där han trivs allra bäst. Foto: Emrik Jansson

På torsdagen den 26 april kommer åkarna att tävla mot varandra i Best Trick.

Dagen därpå, fredagen den 27 april, samlar dd poäng på Unrailistic-banan. På fredagskvällen är det den med högst totalpoäng som blir utsedd till Unrailistics första vinnare någonsin. 

– Man ska kolla på Unrailistic för att det kommer vara en riktigt fet tävling med unika inslag. Det kommer finnas fler, längre och större rails än i en typisk slopestylebana. Och jag tror generellt att många tycker att det är det tuffaste momentet. En bana med så många rails kombinerat med andra galna features blir definitivt svårare då, säger Jesper Tjäder.Unrailistic?

Vad?

Redan 2015 släppte skidåkaren Jesper Tjäder sin första Unrailistic-edit. Det han levererade var slopestyle på en helt ny nivå och det beskrevs som ljusår före sin tid.

Railsen som Tjäder fantiserade om och sedan lyckades skapa liknade inget som tidigare skådats och i vissa fall tog det över 100 försök för honom själv att klara av dem.

Till följd av framgången släppte han Unrailistic 2.0 under 2019 och ännu en gång imponerande han stort på skidvärlden.

Idag gör Jepser tävling av konceptet.

Var? Åre.

När? 26-27 april

Varför? Därför att det kan komma att bli den sjukaste åkning som någonsin genomförts.

Mer info redbull.com


Text: Niclas Sjögren • 2023-03-01
NyheterAprilÅreJämtlandJesper TjäderNiclas SjögrenRailRailsRed BUllSverigeTävlingUnrailisticVästjämtland

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top