Ska du till Kebnekaisefjällen? Läs lavinprognosen dagligen både före och under din resa. Precis som du alltid ska göra. Foto: Martin Olson
Lavinprognoserna igång för Kebnekaisefjällen
Nu har de första lavinprognoserna för Kebnekaisefjällen publicerats och inledningsvis väntar mycket hårt fjällväder.
Mycket hårt fjällväder ökar osäkerheten kring lavinfaran kommande dagar. Lavinfaran beror till stor del på vädret och kan därför både variera mellan olika platser och också olika tidpunkter.
Därför är det särskilt viktigt att dagligen läsa lavinprognoser inför fjällresan eller fjällturen.
Lavinprognossäsongen startar samtidigt som fjällstationen STF Kebnekaise slår upp sina portar för säsongen.
– Nyttan med lavinprognoser växer med antalet människor som befinner sig i området. Kring Kebnekaise är en relativt stor del av den totala terrängen lavinterräng vilket gör att det är svårt att inte utsätta sig för lavinrisk. Vi vet att många söker sig till området för att gå på toppturer under månaderna mars och april. Därför är det en rimlig avvägning att lavinprognossäsongen följer turistsäsongen., säger Mattias Tarestad på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.
Under uppstartsarbetet som har pågått under två veckors tid inför premiären så har vädret varit minst sagt växlande.
Under våra uppstartsveckor har vi haft möjlighet att observera hela Kebnekaisefjällens prognosområde i mycket goda väderförhållanden; både laviner, snöns egenskaper och skillnader i området. De senaste tre dagarna har det dock varit fullskalig storm. Vi har blåst omkull flera gånger när vi går mellan husen på Kebnekaise Fjällstation, och väderstationerna i närheten har registrerat byvindar på 40–50 m/s ett flertal gånger, säger Jenny Råghall som är områdesansvarig i Kebnekaisefjällen.
Lavinprognosarbetet utförs dagligen under en intensiv tvåmånadersperiod. I stort sett varje dag finns en observatör ute i fält för att samla in information.
De egna observationerna sammanställs dagligen med rapporter från andra lokala aktörer såsom turistentreprenörer, stugvärdar, bergsguider och renskötare till en nulägesbedömning av lavinfaran.
– För lavinprognostjänsten är det alltid extra intressant när vi har fått igång arbetet i samtliga prognosområden. Fjällterrängen kring Kebnekaise är bland det mest högalpina vi har i Sverige vilket ställer särskilda krav på säkerhetsrutiner och på noggrannhet i vårt dagliga arbete. Dessutom är området ett nav för brant friluftsliv under vintersäsongen och det är många olika aktörer, organisationer och individer som bidrar med information under. Det är värdefullt och hjälper oss att göra bedömningar av lavinfara som är baserade på bästa möjliga kunskap”, säger Mattias Tarestad.
Lavinfaran i området kan ändras ganska snabbt men det finns kända lavinproblem just nu.
– Det vi vet om förhållandena nu är att vi har ett bestående flakproblem som har orsakat mycket stora laviner samt drevsnöflak i all terräng som ligger i lä för stormvindarna. Det bestående flaket har vi än så länge enorm respekt för, det är inte att leka med, säger Jenny Råghall.
Passa även på att se den informativa filmen nedan som Swedish Lapland gjorde ifjol, gällande just Naturvårdsverkets lavinprognoser i Kebnekaisefjällen.
https://fb.watch/j0lBbVrFOr/Lavinprognoser vintern 2022/2023:
Från 1 mars till 1 maj:
- Kebnekaisefjällen
Sedan tidigare:
Från 15 december till 1 maj:
- Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags
- Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
- Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby
- Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet
Från 20 januari till 14 maj:
- Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen
Prognoserna hittar du på lavinprognoser.se
Text: Åka Skidor • 2023-03-02
Nyheter • Bergssäkerhet • Jenny Råghall • Kebnekaise • Lavin • lavinprognoser • Mattias Tarestad • Sverige