Foto: Italienska alpina räddningskåren

Bergssäkerhet

Tre svenskar döda i laviner

Dystra besked från Alperna där tre svenskar omkommit i laviner senaste dagarna.

Text: Anton Furuland • 2023-03-13 Uppdaterad 2023-03-13

En svensk bergsguide i 50-årsåldern har dött efter att han i torsdags drogs med i en lavin i området Valle Maira på berget Punta Tempesta i italienska Mamora.

Mannen, som var medlem i Svenska bergsguideorganisationen SBO, ska ha varit på berget tillsammans med fyra andra personer varav två åkte ner för att tillkalla på hjälp och de andra två grävde fram honom.

Det lyckades de också med och han fördes till sjukhus med helikopter, men dessvärre gick hans liv ändå inte att rädda.

Rådande lavinförhållanden enligt sajten Avalanche Report.

På lördagen omkom ytterligare två svenskar i lavin men då i schweiziska Verbier där kombinationen snöfall och blåst triggat upp faran.

Exakt vad som hänt är oklart i dagsläget men enligt den info som finns tillgänglig i schweizisk media verkar olycksplatsen vara någonstans i Brusons offpist.

Männen var i 20-årsåldern och ska vara hemmahörande i Jämtland respektive Götaland, bekräftar UD.


Text: Anton Furuland • 2023-03-13
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen