Glada miner hos de kommande FWT-åkarna.

Friåkning

Kvaltouren avgjord – 18 nya åkare klara för FWT

Skidvärldens snårigaste tävlingsformat Freeride World Qualifier har till slut gått i mål. Tyvärr lyckades ingen svensk kvala in till Freeride World Tour 2024.

Text: Anton Furuland • 2023-04-06 Uppdaterad 2023-04-06

Avgörandet av Freeride World Qualifier för Europa/Oceanien och vilka därifrån som ska steget upp till Freeride World Tour nästa år fick en minst sagt stökig start.

Tävlingen var tänkt att köra igång tisdag i Verbier men på hiken upp till start gick en lavin som gjorde att man fick gräva ut två snowboardåkare.

Åkarna klarade sig utan allvarligare skador men tävlingen ställdes såklart in efter olyckan.

Senare samma dag meddelades att FWQ-finalen flyttas från Verbier till Nendaz på onsdagen, där det råder säkrare förhållanden. Det är ju som bekant dryga veckan sen FWT-finalen i Verbier fick ställas in helt och hållet.

Kameralisen fick känna att den levde i samband med firandet i Nendaz. Foto: F Bouvet/Freeride World Tour

Under onsdagen i Nendaz fanns fem svenskar på start – Sanne Mona, Petra Ohlson, Elly Olsson, Nils Wersén och Edvin Olsson.

Bäst läge på avancemang på förhand hade den sistnämnde Olsson som låg ovanför FWT-cuten i herrarnas skidor.

Tyvärr blev det en 8:e plats för Edvin i Nendaz vilket gjorde att han snöpligt fick se sig passerad med minsta möjliga marginal av kiwin Ben Richards.

Bäst i herrarnas skidor för dagen var glädjande nog en svensk – Nils Wersén – som vann hela tävligen men var en bit ifrån att säkra en biljett till friåkningens finrum.

Grattis till dessa från Europa/Oceanien som kvalat in till FWT 2024.

Både Petra och Sanne levererade fina placering i Nendaz, 3:a respektive 4:a, men det fanns inte så mycket att göra åt suveränerna Astrid Cheylus och Sybille Blanjean som ganska bekvämt kvalade sig in till nästa års FWT.

Elly Olsson slutade på en nionde plats.

De nordamerikanska åkarna som kvalificerat sig till FWT 2024.

Som det ser ut nu blir det alltså tre svenskar på Freeride World Tour 2024 – Max Palm, Carl Regnér och Kristoffer Turdell.


Text: Anton Furuland • 2023-04-06
NyheterEdvin OlsonFreeride World QualifierFriåkningFWQFWTFWT 2024NendazNils WersénPEtra OhlsonSanne MonaTävlingVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen