Max Palm tar luft under det andra finalåket och kör hem vinsten.

Nyheter

De vann NM 2023!

Extrem-NM är i hamn för den här gången och världens äldsta tävling för friåkning gjorde som vanligt ingen besviken. Här har du vinnarna.

Text: Niclas Sjögren Foto: Erik Westberg • 2023-05-11 Uppdaterad 2023-05-11

En av världens mest prominenta friåkningstävlingar för utförsåkning är avgjord för 32:a gången.

Inledningsvis var vädret och förhållandena på Nordals rejält utmanande med flatljus och klibbsnö. Men världens äldsta tävling för friåkning (som fortfarande är up and running) gjorde till slut ingen besviken.

Lovisa Rosengren tävlade för första gången på sju år och slutade på en tredje plats i damernas skidor. Imponerande.

Det klarnade något till finaldagen och publiken kunde njuta av åkning på en helt ny nivå.

Och ärligt talat, Scandinavian Big Mountain Championships, ”NM i Gränsen” i folkmun, är mer än bara en tävling.

Tyska Claudia Bings, nummer eins i damernas snowboard.

Det är en instutition i Skidsverige, en get together och en säsongsavslutning för såväl knallhårda extremskidåkare och säsongare samt även lite softare klientel.

Skidstoken går liksom att ta på.

Och banketten… banketten och efterföljande fest är i sanning en värdig avslutning på vintersäsongen på norra halvklotet.

OS-guld i all ära men vi vill tro att ett NM-guld slår högre för Justin Dufour-Lapointe.

På damsidan, skidor, visade Justin Dufour-Lapointe, från Montreal, Kanada med OS-guld i puckel i bagaget, var skåpet skulle stå.
Hur kändes det här då Justin?
– Men jag älskar ju att göra det här, och att göra något under press. Man måste vara smart för när det är så här svårt måste man vara mindre galen. Det var verkligen supersticky idag så det handlade om att hitta en balans: man måste ta risker men samtidigt inte för stora risker. Detta är min första säsong med friåkning så jag måste också ha lite respekt för min inlärningskurva. En tugga i taget taget liksom, berättar Justin för Åka Skidor på plats i Riksgränsen.

Max Palm körde hem sin andra seger i NM. Vi sticker inte ut hakan och säger att det nog inte var den sista.

På herrsidan segrade favorittippade Max Palm, framför Kristofer Turdell på andra plats och Edvin Olsson på tredje.
Varför vann du idag Max?
– Jag tror inte det finns något riktigt varför. Det är svårt att peka på något speciellt. Alla hade stora åk och nivån var högre än någonsin. Det var väl nåt litet som skilde oss åt men jag vet inte exakt vad. För mig handlar det om att ha kul på skidor och smajla, då brukar det gå bra. Och precis så var det här. Gränsen är min favorittävling. Tävling och tävling förresten, det är mer en uppvisning. Man ska bara vara en crowdpleaser och jag gillar det. Jag är stolt över min åkning här idag.

Här nedan har du dom slutgiltiga resultatlistorna för NM 2023, samt en skön sammanfattande video från den andra finaldagen.

Max Palm är fransk medborgare. Där har du förklaringen.

Text: Niclas Sjögren Foto: Erik Westberg • 2023-05-11
NyheterÅka SkidorEdvin OlssonFjällenFriåkningJustine Dufour-LapointeKristofer TurdellLovisa RosengrenMax PalmNMRiksgränsenSverigeTurdell

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen