5fd9409c43b47

Skidlegender

Sven ”Plex” Pettersson – TV-rösten

Sverige stannade när ”Plex” rapporterade om Ingemar Stenmark i direktsändning.

Text: Åka Skidor • 2008-07-17
Fakta:

I dag är det inga konstigheter att en svensk stjärna som Anja Pärson tar os-guld och att världscupen varje år stannar till i Åre. Att den alpina sporten blivit så självklar i Sverige kan vi delvis tacka en 80-årig journalist för – Sven ”Plex” Pettersson.

Från mitten av 1970-talet var hans hurtiga ”God morgon, god morgon” en hälsning till nästan alla svenskar varje vecka. I klassrum, på kontor och fabriker och till och med riksdagen var det allmänt accepterat att samtliga tog rast så fort Ingemar Stenmark skulle tävla. Först dök logotypen för Sveriges Television upp, till tonerna av den pampiga eurovisionsmelodin, strax därefter hälsade ”Plex” tittarna välkomna.

Han var inte en neutral TV-kommentator – även om han kanske försökte – utan en person som brann för skidsporten. Med obligatoriskt darr på stämman när Ingemar dök upp i startbåset blev ”Plex” rösten som guidade svenskarna till alpina tävlingar världen över. Hans egenhändiga mellantider hjälpte till att höja spänningen, i synnerhet som de nästan aldrig stämde.

Själv var han uppvuxen i den lilla byn Lit strax norr om Östersund. Som tonåring tävlade han för IFK Östersund i utförsåkning. Men snart insåg han att han skulle ha större lycka om han berättade om tävlingarna istället för att ställa upp i dem. Han skrev sin första helsidesartikel om utförsåkning i Östersunds-Posten 1944, som 18-åring. Artikeln handlade om Hasse Hansson och de andra ”utförskanonerna” i Åre.

Under lång tid var det bara Sven ”Plex” Pettersson och Sigge Bergman, som själv varit med och introducerat sporten, som regelbundet skrev om utförsåkning. (Signaturen ”Plex” lär han ha hittat på i samband en artikel om boxning och slag i solar plexus.)

”Plex” var ofta speaker vid slalomtävlingar runt om i Jämtland, som vid VM i Åre 1954, och la därigenom grunden till nästa steg i karriären. Han rekryterades 1957 till Sveriges Radio som den förste heltidsanställde sportreportern. Två år senare flyttade han över till SVT.

I början av 1970-talet hade fler svenskarna börjat åka utför, i Alperna och nya liftanläggningar i fjällen. När Ingemar Stenmark slog igenom 1974 var det som att hälla bensin på glöden, intresset exploderade.

”Plex” hade haft koll på Ingemar Stenmark sedan han dominerade i Kalle Anka-cupen och blev därför inte förvånad när den unge svensken kom tvåa i en världscuptävling i Val d’Isère 1974. (Där för övrigt Ingemar Stenmark fick frågan ”Varför vann du inte?” av en annan reporter och gav sitt allra första intervjusvar: ”Om du fråga så jävla dumt igen så sluta ja’ åk.”)

SVT förstod snart att slalomtävlingar i allmänhet och Ingemar Stenmark i synnerhet skulle locka tittare och började med sina direktsändningar. Därefter skulle den tystlåtne Tärnakillen och den 29 år äldre journalisten bilda ett udda team varje vinter i ett tiotal år. Det räcker inte med enorma framgångar för att någon ska bli en nationalidol likt Ingemar Stenmark. Det behövs också någon som berättar om framgångarna.

Vilket är då ”Plex” bästa minne från alla vintrar i kommentatorbåset? Åka Skidor ringde upp den pigge 80-åringen och fick ett snabbreferat:

– Storslalomtävlingen vid OS i Lake Placid 1980. Stenmark hade då vunnit omöjliga 14 storslalomtävlingar i svit. Men han hade aldrig tagit OS-guld. Tävlingen var uppdelad på två dagar. Han låg trea efter första dagen och sov inte en blund på natten. Ingen svensk idrottare har någonsin haft större press på sig, säger ”Plex” innan han avslutar med en mening som han uttalat många gånger:
– Stenmark vann med mer än en sekund.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Sven "Plex" Pettersson

Född 1926 i jämtländska Lit.
Meriter Tävlade i utförsåkning men nådde inga stora framgångar. Blev
desto mer framgångsrik som journalist. ”Plex” skrev sin första artikel om
utförsåkning 1944 och var speaker vid många tävlingar. Värvades 1957 till
nystartade Radiosporten och två år senare till SVT. Mest känd är han som
kommentatorn som rapporterade om Ingemar Stenmarks framgångar, med
miljontals tittare varje vecka.
Idag Pensionär, bosatt på Lidingö i Stockholm.


Text: Åka Skidor • 2008-07-17
Skidlegender

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top