Efter El Nino: Nu förväntas lillasyster vara på gång

Efter El Nino: Nu förväntas lillasyster vara på gång

Årets El Nino var historiens starkaste – nu vill La Nina också vara med och leka.

Beroende på vem du frågar, och var du bor, så var årets El Nino en skänk från ovan. Men som vi har kunnat förklara tidigare under säsongen, så efterföljs El Nino allt som oftast av La Nina, ett väderfenomen som kan bidrar med en hel del snö även det.

Enligt NOAA(National Oceanic and Atmospheric Administration) pekar rapporter på att El Nina kommer att börja bildas de kommande sex månaderna, och den kommer vara som bäst/värst i slutet av året.

Värt att påpeka är att Squaw Valley fick 20,5 meter snö senaste det var La Nina-säsong 2010/2011. 

Hur kommer det här påverka Alperna?
Medan El Nino har visat sig påverka vädret i stora delar av Europa, och så också Alperna, har La Nina svårt att göra detsamma – åtminstone vad det gäller temperaturen.

Vad det däremot påverkar är nederbörden, vilket kan komma att gynna de västra delarna av alperna. Som ni kan avläsa av bilderna kommer nederbörden att öka i Spanien och i vissa delar av Alperna perioden september till november. Samma period under El Nino rådde det torka i stora delar av Europa på grund av höga temperaturer.

Ska påpekas att det här är rapporter och därmed inte hundra procent tillförlitliga. Men om man ska efter historien så är det störst chans till rejäla snöfall i de nordvästra delarna av USA, i Kanada och i Alaska kommande säsong. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!