Hotel Hoheneck  – ditt basläger i Engelberg
Foto: Jesper Molin

Hotel Hoheneck – ditt basläger i Engelberg

Hotel Hoheneck är den perfekta utgångspunkten 
för att uppleva Engelbergs magiska skidåkning och måltider i världsklass.

Foto: Jesper Molin

Schweiziska Engelberg är en av Alpernas allra finaste orter för offpiståkning och sedan många år en given favorit för oss svenska skidåkare.

Juvelen i dalgången är det gigantiska, nordvända berget Titlis, ett av världens absolut bästa berg för friåkning. Liftarna tar dig från dalgången på 1 050 meter via den effektiva gondolen upp till Stand (2 450 meter) och den sista biten till toppen av Klein Titlis på 3 200 meter med hjälp av den roterande kabinbanan Rotair.

Foto: Jesper Molin

Härifrån väntar ett högalpint paradis för den äventyrssugne skidåkaren som saknar motstycke. Världskända namn som Steinberg, Laub och Galtiberg är klassisk mark och åk som alla skidåkare bör ha på sin meritlista. Och inte minst, Engelberg är en av de skidorter som får mest snö i Alperna – säsongen här är både lång och fylld med puderdagar.

Vill man ta det lite lugnare finns skidsystemet Brunni på den andra sidan dalgången, vänt mot solen och med sköna glidarpister för hela familjen.

Men den storslagna skidåkningen tar gärna ut sin rätt och för att åka bra skidor måste man även bo och äta bra för att kunna ladda batterierna ordentligt. Mitt i byn ligger det svenskägda Hotel Hoheneck – en gång i tiden ett enkelt vandrarhem för pilgrimer som vallfärdade till Engelbergs kloster, endast ett par hundra meter från hotelldörren. Numera är Hoheneck ombyggt till ett bekvämt och familjärt skidåkarhotell med allt du behöver under samma tak för att kunna njuta fullt ut av din skidsemester.

Foto: Jesper Molin

En bra skiddag börjar med en rejäl frukost, det är grunden som allt bygger på. I matsalen, kallad Saalen, står varje morgon en rejäl, energirik skandinavisk skidåkarfrukost mixad med lokala specialiteter uppdukad som gör dig redo att ta dig an Engelbergs åkning.

När du känner dig mätt och redo kliver du bara ut genom hotelldörren och hoppar på skidbussen som stannar precis utanför och åker raka vägen till Brunni eller Titlis. Efter skidåkningen upprepar du enkelt samma procedur och landar direkt tillbaka vid hotellet igen. Och vad passar bättre än att avsluta skiddagen i Hohenecks mysiga loungebar, en trappa upp? Här njuter du av god öl, smårätter och blandar med skönt snack om dagens åkning.

Foto: Jesper Molin

Men, nu har vi sparat det kanske bästa 
till sist. För i köket står ingen mindre än Lindor Wink, flerfaldigt prisbelönt kock (och inte minst en fantastisk skidåkare) 
och svänger ihop en tvårättersmeny av 
absolut högsta klass. Om du inte vill äta 
i restaurangen, men ändå testa Lindors 
mat, kan du beställa något från à la carte-menyn i loungebaren.

Nu när du är mätt, belåten och sådär lagom mör i benen är det dags att avsluta kvällen i baren på nedervåningen. Och förbered dig på party! Varje vecka, onsdag till lördag spelar nämligen olika liveband i baren och skapar en uppsluppen stämning. När bandet tystnar tar DJ:n vid och sprider sina beats till långt inpå småtimmarna.

När du så småningom rör dig upp till rummet och din bekväma säng funderar du på hur det går att toppa det här. Enkelt, du vaknar bara upp nästa dag och upprepar allt en gång till.

Foto: Jesper Molin

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!