Ha en kompis nära tillgänglig för hjälp med lämplig dryck. Foto: Kevin T McHugh

Verksta'n

Guide: Valla dina skidor för det perfekta glidet

Valla skidorna och få bättre glid i alla sorters snö och förhållanden. Så här gör du.

Text: Gabriella Edebo • 2023-05-16 Uppdaterad 2023-05-16

Alla har vi fått känna på frustrationen som gror djupt inom oss när någon utan ansträngning glider förbi på dödens transportsträcka, medan en själv är helt slut i kroppen efter allt stakande och stånkade för att förflytta sig framåt. Eller en solig puderdag när snön plötsligt gått från härligt mjuk och underbar till Karlssons klister. Det är dags att rensa köksbordet från grötrester och ölburkar och leta rätt på ett strykjärn som är värdig uppgiften.

Här ska vallas. Leta reda på närmaste före detta raceåkare, de har garanterat med sig allt och lite till som behövs, och be att få låna utrustning och utbyte av kunskap mot värdig motprestation.

Det här är en guide för att hålla skidorna i någorlunda brukligt skick för att överleva en transportsträcka. För tips om hur du ska valla för vinst på valfritt störtlopp med masstart leta reda på ovan nämnda raceåkare igen. Leta i skidortens bredaste och mest välpreparerade pist efter någon som är ute och råcarvar.

Foto: Kevin T McHugh

Det här behöver du

Vallajärn

För att smälta och stryka ut vallan. Ju dyrare desto bättre på att hålla konsekvent temperatur i regel, men ett gammalmodigt strykjärn duger egentligen för alla utom raceåkare. Undvik eventuell ångfunktion.

Valla

Efter ambition och plånbok. Finns allt från prisklassen upp mot flera tusen per gram pulver till blockvalla på bulk. Blå färg signalerar en hård valla för kall snö och gul en mjukare för mer blötsnö. En generisk lila kommer man långt med. Fluorvalla är kasst för naturen, välj gärna ett mer miljövänligt alternativ.

Sickel

En plastskrapa för att få bort överflödig valla. En hederlig isskrapa till bilrutan funkar fint.

Borste

För bästa och mest rejsiga resultat så kan du med fördel spendera någon extra timme med att borsta bort det sista av vallan som inte trängt in i belagets inre. Ju fler olika borstar av varierande hårdhet och ståltyp desto bättre. Eller uteslut helt.

Vallaställ

Kan underlätta för att enklare kunna arbeta med belaget utan att skidan far runt.

Välkyld dryck

Inte obligatoriskt men hjälper för motivationen.

Guide: dags att valla och fixa glidet
Punkt nummer 6: Droppa vallan på belaget. Foto: Kevin T McHugh
Guide: dags att valla och fixa glidet
Följt av punkt 7: Värm ut i ett jämnt lager. Foto: Kevin T McHugh

Så här gör du

1. Öppna din väl kylda dryck och ta ett par klunkar. Ställ den lätt åtkomlig för framtida behov.

2. Spänn upp skidbromsarna med en gummisnodd för att få dem ur vägen.

3. Placera skidorna på ett plant underlag med belagen uppåt eller använd ett vallaställ.
Lägg gärna en tidning (inte Åka Skidor förstås) för att fånga upp eventuella spilldroppar av vallan och slippa göra hyresvärden förbannad.

4. Gör rent och torka belaget torrt med toapapper eller en trasa. Vill du vara extra noggrann så borsta som en dåre med alla borstar du har.

5. Värm upp vallajärnet till rekommenderad temperatur enligt anvisningarna för den specifika vallan.

6. Börja vid ena änden av skidan, placera vallaklumpen mot strykjärnet och droppa smält valla i ett snyggt vågmönster hela vägen längs skidan.

7. Stryk därefter ut dropparna så det täcker hela skidan. Undvik att hålla järnet stilla eftersom det då lätt kan bränna sönder belaget.

8. Låt svalna. Drick av din dryck under tiden.

9. Starta från skidans spets och skrapa nu bort så mycket som möjligt av den valla som du precis lagt på. Tanken är att i alla fall en del av det nu har trängt in i belaget för att ge bättre glid.

10. Borsta som en dåre igen om du vill vara riktigt noggrann. Använd borsten med de grövsta stråna först och jobba dig mot den finare varianten. Borsta längs med skidan från tippen och bakåt. Eller skippa detta steg helt och hållet.

11. Drick upp resten av din dryck och njut av att med lätthet glida ifrån dina polare på transportsträckan i en begränsad tid framöver.

12. Repetera från steg 1 oftare än du vill, orkar och tror ska vara nödvändigt.


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt



Text: Gabriella Edebo • 2023-05-16
VerkstanVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top