5fd93a504f136

Prylguide

K2 Pinnacle 95 – den ultimata allroundskidan?

K2 levererar en av nästa vinters mest intressanta skidnyheter med skidserien Pinnacle. Vi har tagit en titt på Pinnacle 95, en skida som kan allt och lite till.

Text: Åka Skidor • 2015-11-16 Uppdaterad 2015-11-16
K2 Pinnacle 95 – den ultimata allroundskidan?

Amerikanska K2 är ett av få skidmärken som inte har sitt ursprung i traditonell alpin racing (bröderna Mahre på 70- och 80-talet var mest ett väldigt lyckat sidospår) utan man har alltid utgått från den mer lustbetonade sidan av skidåkning, istället för enbart råprestanda. Från fabriken och designborden på Vashon Island utanför Seattle i delstaten Washington har man i över 50 år skeppat ut skidor som helt enkelt gjort det lättare och roligare att glida utför ett berg på snö. Man var ett av de allra första märkena som gav sig in på friåkning med hull och hår, på 70-talet som hot-dogerans hetaste märke med kultstjärnan Wayne Wong i spetsen, på 90-talet med världens första friåkningsteam (med giganter som Glen Plake och Seth Morrison i stallet) och på senare år som ett av de ledande märkena på damskidor för friåkning. 

Till nästa år kommer K2 med en helt ny serie skidor vid namn Pinnacle. Skidor som fokuserar på att funka till ett brett spektrum av åkning. Serien ersätter den gamla Annex-serien och kommer att innehålla tre skidor första vintern med samma midjebredd som i modellnamnet: Pinnacle 95, 105 och 118. Den senare är även Seth Morrisons pro model. 

Pinnacle 95 har en lång nos med lågprofilsrocker, ett lätt spann, (nästan) platt tail och indragen skärning (taper) både fram och bak. Under huven har skidan en lättviktskärna bestående av asp och metallaminat, samt kompositmaterial under foten. Slutresultatet är en skida med låg vikt, bra stabilitet och åkkänsla som funkar både till liftbaserad åkning monterad med en traditionell alpinbindning, eller för längre turer monterad med en techbindning. Som en Schweizisk armékniv i skidformat med andra ord.

Åka Skidor fick chansen att testa skidan under vårt stora skidtest som du kan hitta i Åka Skidors Prylguide 2015. Då lät det såhär: 

Tekniska fakta En riktigt lång rockernos följs av ett spann och rocker i ändarna. Träkärna av asp med lättviktsmaterial i mitten. Förstärkning av metallaminat och diagonalt flätad glasfiber. Taper i topparna. 

Omdöme Egenskapen som genomsyrar intrycken är den surfiga känslan och flytet skidan åstadkommer. Den är dessutom superlättåkt. Brättena är verkligen stora men inget som du ska avskräckas av, de fyller sin funktion. Skidan blir inte klumpig och nosarna fladdrar inte förrän underlaget är riktigt hårt. Skärning, profil och flex harmonierar. Är pistförhållandena goda kan du med lätthet lägga några fina skär. Bäst är den på natursnö och du lockas utanför pisten. Vill du nå längre bort än så passar både en tech-bindning och randoskor utmärkt. Med det kitet kommer du att kunna roa dig en hel säsong i nordiska fjällen eller i Alperna.

“Den är roligast utanför pisten. Smidig och tål olika fören.” Jonas Viktorsson

“Jag möts av en härlig surfkänsla, den går superfint i lössnön.” Katinka Knudsen

K2 Pinnacle 95

Mått 132-95-115 mm
Längder 170, 177, 184, 191 cm
Radie 17 m (184 cm)
Pris 6 000 kronor (utan bindning)
Mer info k2skis.com

Glen Plakes Chamonix


Vi minns Shane McConkey


Text: Åka Skidor • 2015-11-16
PrylguideK2

Copyright © 2023 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top