Ospårat puder, anledningen att många skidåkare går uppför ett berg. Foto: Dalbello.

Prylar

Test: 4 lätta friåkningspjäxor

Nutidens verkliga skidinnovation sker på pjäxfronten. Åka skidor har hårdtestat fyra av vinterns mest intressanta modeller som mixar grym utförsprestanda med bra gåläge för breda skidor och techbindningar.​

Text: Tobias Liljeroth • 2016-10-17 Uppdaterad 2016-10-17

Om det är någonstans som skidutvecklingen tagit rejäl fart de senaste två åren är det på pjäxfronten. Ihop med nya techbindningar med bättre utlös- ningsegenskaper och ett ökat utbud av breda skidor med låg vikt och (hyfsat) bevarade åkegenskaper är det en spännande tid just nu för skidåkare som inte vill låta liftsystem begränsa var man kan åka.

För bara några få år sedan sågs det som en utopi att kunna dra på rejält i pisten med samma utrustning som man kan ta med på en lång och hård dags- tur, och åka midjedjupt puder med däremellan (eller bristande kartongskare för den delen …). En utopi som bara blir bättre och bättre för varje vinter.

Just därför bestämde vi oss för att testa några av vinterns absolut hetaste friåkningspjäxor i mellanviktsklassen. Vi har kört pjäxorna i alla möjliga och omöjliga former av snö, gått uppför och skrämt oss rejält på vägen ner igen.

Det ska sägas direkt att om du är ute efter en pjäxa för pisten är det här inte din typ av sko. Eller om du käkar taggtråd till frukost innan du ger dig i kast med klipporna på nordsidan av Bec des Rosses i Verbier. Eller kutar uppför berg med pinnsmala kolfiberskidor och pulsklockan i högsta hugg.

Men för åkare som vill åka det mesta på berget, med tonvikt åt offpist, och söker äventyr är det här fantastiska val. De driver breda skidor utan minsta problem och fungerar alldeles fantas- tiskt med stighudar under skidorna och techbindningarna i gåläge.

Test: 4 lätta friåkningspjäxor
När du gått uppför vill du kunna ösa på utför, de här pjäxorna låter dig göra det. Foto: Dalbello.

Ett gemensamt drag för samtliga pjäxor i det här testet är däremot att innerskorna är åt det mer tunna och något veka hållet, undantaget möjligtvis Lange XT130. En kompromiss som är gjord för att dels få så bra gångegenska- per som möjligt och för att spara vikt – varje gram är viktigt när det gäller att gå uppför under längre tid. Ett alternativ för att få en mer utförsorienterad sko kan vara att prata med din bootiftter och hitta en lite styvare custominnersko som främst används vid liftbaserad åkning. Var inte heller rädd för att experimentera både med och utan snörning på innerskon. Något som ger minskad risk för elaka skavsår vid mycket uppförsgång, men som såklart gör att pjäxorna blir lite krångligare att ta på och av.

Lange och Tecnicas pjäxor kommer i alternativa varianter med lägre flextal för lättare eller mindre aggressiva åkare. Lange, Salomon och Tecnica finns dessutom i dammodeller. Dalbellons flex går att modifiera genom att byta ut flextungan mot en styvare eller hårdare. Valmöjligheterna är stora, precis som dina möjligheter på berget med en sådan här pjäxa på fötterna.

VIKTIGT: De angivna vikterna för varje modell är uppmätta av oss och i storlek 27,5. Den siffran kan skilja sig från tillverkarens egna uppgifter som oftas baseras på mindre storlekar, oftast 26,5.

Test: 4 lätta friåkningspjäxor

Dalbello Lupo Carbon T.I.

KONSTRUKTION

• Tredelad konstruktion med löstagbar flextunga. • Tre spännen med mikrojustering, varav det övre är yttbart i höjdled i två steg. • Grova, utbytbara gummisulor anpassade för techbindningar Finns även en DIN-kompatibel variant som tillval. • Skaft i kolfiber. • Membrantyg över framfoten. • Formbar innersko från Intuition i Ultralon med plös och snörning. 

BESKRIVNING

Dalbellos nya flaggskepp går på lösningen med en plös som går att ta loss med ett enkelt handgrepp och stoppa i ryggsäcken på vägen upp för berget (se bara till att inte tappa den …) vilket ger ett betydligt större utslag på gåläget, imponerande 67 grader. 

UPPFÖR

Gåläget med tungan i är inget att skriva hem om, utan densamma är det en helt annan sak. Och det funkar verkligen, Lupo Carbon T.I. kanske inte är den snabbaste pjäxan upp till toppen på långa turer, den är lite i tyngsta laget för det. Men gåläget ger ett enormt utslag vilket gör gången lätt och effektiv. Ett membrantyg är fäst över pjäxans framfot för att förhindra att dina fossingar blir blöta. 

UTFÖR

Smäll på tungan uppe på toppen av ditt åk och du har en fullfjädrad friåkningsbest på dina fötter. Avsaknaden av en powerstrap kan vara lite ovan i början, man får dra åt det övre spännet lite hårdare än vad man först tror.

Skaftet i kol ber ger en direkt kraftöverföring och maximalt med kontroll även över riktigt breda skidor i höga farter och stökig snö, precis som med smalare skidor på hård snö och i pist. Och den tredelade konstruktionen med extunga ger ett fantas- tiskt skönt och progressivt ex som känns nästan bottenlöst, samtidigt som det ger en skön spänst i returen. Kort sagt, en pjäxa som ger bra skidkänsla och kontroll utför.

Lupos ganska uppräta åkposition kan vara lite svår att komma överens med till en början för åkare som är vana vid mycket plöstryck och att sätta press på skidspetsarna. 

SLUTSATS

Lupo Carbon T.I. är en pjäxa som främst lämpar sig för liftassisterad offpiståkning – och då rejält hård sådan – men som ändå inte räds längre turer. Att ta bort och sätta tillbaka tungan är ett extra moment som tar lite tid, men den ökade prestandan gör det värt mödan. Det är dock inte pjäxan som är förstavalet på Haute Route. 

Flexindex 130
Lästbredd 98 millimeter
Vikt 1 800 gram (storlek 27,5), 1 646 gram utan tunga
Dammodell Nej
Pris 7 800 kronor
+
Åkkänsla och skidkontroll
Gåläget utan tunga

Något tung
Gåläget med tunga
Inget för riktigt långa turer

Test: 4 lätta friåkningspjäxor

Lange XT130 Freetour

KONSTRUKTION

• Överlappskonstruktion. • Fyra spännen med mikrojustering samt en powerstrap. • Grova, utbytbara gummisulor, anpassade för WTR-systemet (Walk To Ride). • Formbar innersko från Intuition i Ultralon med snörning. 

BESKRIVNING

Langes Kermitgröna toppmodell är en välkommen nyhet för alla friåkande älskare av fransosernas klassiskt oslagbara passform och åkkänsla. Som bonus kommer pjäxan i två lästbredder, 98 och 100 millimeter, för att passa olika breda tassar.

Lägg till techinserts och det börjar vattnas i munnen på fri- och backcountryåkare som är besatta av prestanda och passform. Dessutom är innerskon i Ultralon formbar och ger rejält med komfort direkt ur kartongen. 

UPPFÖR

Det ska sägas direkt, det här är ingen pjäxa för en veckolång tur i Alperna där du går mycket på platten. Gåläget har väldigt lite friktion men är lite för begränsat bakåt för att ge den där riktiga längden i steget. Men i brantare terräng är det här ett fantastiskt bra val, vi kan se framför oss att det här blir en favorit bland många åkare i Chamonix till vintern till exempel. Det är en av de främsta pjäxorna ur den nya skolan där åkare mixar styva, breda skidor för utförsegenskapernas skull, men kombinerar det med en techbindning för smidigheten uppför. 

UTFÖR

XT130 är testets mest pistorienterade pjäxa, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på Langes långa racingshistoria. Passformen är exakt och kraftöverföringen och kontrollen blir därefter, fantastiskt bra för en pjäxa med gåfunktion. Faktum är att den funkar bra som enda pjäxa även för den som håller sig en hel del i pisten.

Problemen som första varianten av XT hade med ett lätt glappande gåläge är ett minne blott, och nu är den stabil värre bakåt.

Innerskon är den kraftigaste, och mest förstärkta i plösen av de fyra modellerna i det här testet, något som givetvis påverkar åkegenskaperna positivt.

SLUTSATS

Langefans blir inte besvikna, det här är pjäxan många har väntat på. Den sitter bra, går som ett spjut utför, är helt okej uppför och är kompatibel med era olika bindnings- system. Som extra bonus nns pjäxan även i dammodell med era olika styvheter, vilket man kan tycka är självklart år 2016. 

Flexindex 130
Lästbredd 98 millimeter (LV) eller 100 millimeter
Vikt 1 850 gram (storlek 27,5)
Dammodell Ja
Pris 6 500 kronor
+
Passform
Åkkänsla
Smidigt gåläge

Något tung
Utslag på gåläget
Inget för långa turer

Test: 4 lätta friåkningspjäxor

Salomon MTN LAB

KONSTRUKTION

• Överlappskonstruktion. • Två spännen med mikrojustering samt powerstrap. • Kraf- tig gummisula från Vibram med grovt mönster. Ej DIN-kompatibel, dock kompatibel med WTR-normen. • Formbar innersko med snörning. • Vattentätt tyg över framfoten.

BESKRIVNING

Salomons blågula guldklimp slog ner som en smärre bomb i skidvärlden innan förra säsongen. Här kom en av marknadens verkliga giganter med en pjäxa med tajt passform som både var lätt, fungerade som en dröm uppför och gick att dra på rejält med utför.

Ett bevis på dess storhet är att de esta av märkets kontrakterade friåkare stack ner fötterna i ett par, och behöll dem där över hela berget. Skidbutiker över hela världen tömde även sina lager relativt omedelbart efter att pjäxan dök upp på hyllorna.

UPPFÖR

Pjäxans låga vikt och fenomenala gåläge gör den till en perfekt partner på allt från korta hajker direkt från liften, till långa och hårda turer. Egentligen nns det inte mycket mer att säga, MTN LAB bara funkar, och den funkar alldeles fantastiskt bra. 

UTFÖR

Sin låga vikt till trots är det här en höjdare utför, skidkänslan är direkt och precis tack vare den tajta lästbredden. Flexet är skapligt progressivt och möjliggör hård åkning med breda skidor, vilket är imponerande med tanke på den låga vikten. Men det är förutsatt att du inte väger alltför mycket, tyngre åkare kan uppleva att styvheten inte riktigt räcker till när det brallar på ordentligt.

Trots enbart två spännen sitter pjäxan bra över foten, speciellt i kombination med den kraftiga powerstrapen. Med ett undantag, hälgreppet kunde vara lite bättre direkt ur boxen. En del åkare har modi erat sina pjäxor med ett extra spänne över vristen. Ett enklare, och billigare, sätt för mer hälgrepp är att sätta på skumpads utanpå in- nerskon vid hälen, kolla med din boot tter.

SLUTSATS

All hajp är inte utan anledning, Salomon MTN LAB är en grymt bra pjäxa för den som ser hela berget som sitt revir och lekplats, och som inte är rädd för ett äventyr långt bortom liftarna. Söker du en pjäxa med ännu mer bett utför, kika på Salomons nya QST 130 som väger runt 1 700 gram och har utbytbara sulor, däribland med techinserts. 

Flexindex 120
Lästbredd 98 millimeter
Vikt 1 606 gram (storlek 27,5)
Dammodell Ja
Pris 6 000 kronor
+
Tajt passform Uppförsegenskaperna
Låg vikt
Bra åkkänsla

Hälgreppet
Tunn innersko
Inget för tungviktare 

Test: 4 lätta friåkningspjäxor

Tecnica Zero G Guide Pro

KONSTRUKTION

• Överlappskonstruktion. • Fyra spännen med mikrojustering samt en powerstrap. • Grova, utbytbara gummisulor, anpassade för WTR-systemet (Walk To Ride). • Formbar innersko från Palau med snörning.

BESKRIVNING

Vid en första åsyn är Zero G Guide Pro en ganska normal fyrspännespjäxa. Sätt den på foten och den känslan är helt annorlunda, det går inte att undvika att reagera positivt på den låga vikten och det smidiga gåläget som ger 42 graders utslag.

Lästen är relativt generös och i sann Tecnica-anda har pjäxan även gott om volym över framfoten, tillsammans ger det en bra balans av komfort och bra passform för många typer av fötter.

UPPFÖR

Zero G har ett riktigt imponerande gåläge. Till och med med spännena knäppta ger gåläget ett rejält utslag samtidigt som det är mjukt och smidigt, spänn upp dem och det blir makalöst bra och möjliggör ett långt och nt steg. Ihop med den låga vikten är det här en kompis som utan att knussla hänger med på riktigt långa turer. 

UTFÖR

Det ska sägas direkt, det här är ingen pjäxa för tyngre åkare, för dem räcker inte exet riktigt till. En anledning är troligen den något tunna innerskon som inte riktigt ger den där känslan av kraft som mer förstärkta varianter kan göra.

Alla andra kan däremot njuta av en pjäxa som funkar till precis all typ av offpist- orienterad åkning, med några piståk inkastade i mixen mellan varven. Det här är en sann äventyrspjäxa som är trygg och stabil utför. Den må inte vara ett val för stora dropp och hardcoreåkning, men för den gemene offpiståkaren fungerar den alldeles ypperligt bra.

SLUTSATS

Zero G Guide Pro kommer utan tvekan att bli en braksuccé över hela skidvärlden, det här är nämligen en pjäxa som är extremt allround, väger lite och har ett makalöst gåläge. En verklig one-boot-quiver för väldigt många offpistnördar med toppturs- drömmar – och vi kan bara ana hur många bergsguider som kommer att köra i den här skon.

Tyngre åkare bör däremot sikta in sig på nya Tecnica Cochise 130, eller kika på möjligheten att sätta i en kraftigare innersko. 

Flexindex 130
Lästbredd 99 millimeter
Vikt 1 582 gram (storlek 27,5)
Dammodell Ja
Pris 6 000 kronor
+
Låg vikt Fantastiskt gåläge Allround

Tunn innersko
Inget för tyngre åkare 


Text: Tobias Liljeroth • 2016-10-17
PrylarDalbelloLangePjäxorSalomonTecnicaTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top