När lavinen gått kan sekunder vara skillnaden på liv och död. Då gäller det att du har en lättanvänd och kraftfull transceiver med dig. Foto: Ortovox.

Prylguide

Guide: 5 vassa transceivers

En snabb sökning och räddningsaktion när allt gått fel på berget kan betyda skillnaden mellan liv och död. Åka Skidor har kikat på fem av vinterns bästa transceivers.

Text: Tobias Liljeroth • 2016-10-31 Uppdaterad 2016-10-31

Att lära sig använda och söka med en transceiver (AKA lavinsändare) är grundkurs för varje skidåkare med några som helst ambitioner att åka utanför preparerade pister. Däremot kan den teknik och prylar aldrig någonsin, under några som helst omständigheter ersätta kunskap om snö och lavinförhållanden, ihop med gott omdöme och rätt beteende, som säkerhetsåtgärd. Att ha en transceiver under jackan och tro att man är säker är inte bara fel, det är urbota korkat.

Dagens transceivers med tre antenner och digitala displayer är lättare och mer effektiva att söka med än någonsin förut. Teknik som direkt speglar av sig på kortare söktider, något som i slutändan kan spara liv. Forskning visar att 92 procent av alla lavinoffer är vid liv efter 15 minuter, en siffra som sjunker radikalt till 30 procent efter 35 minuter. Varje sekund är av yttersta vikt.

Guide: 5 vassa transceivers

MAMMUT BARRYVOX PULSE

Lavinproffsens förstahandsval. Mångfaldigt testvinnande transceiver som används av åtskilliga bergsguider och helikopterfirmor över hela världen och som är relativt lättanvänd trots många avancerade funktioner under huven.

Pulse har en mängd olika inställningar och går att använda i både analogt och digitalt läge – en standardinställning för “normala” användare finns givetvis. Räckvidden är bland den bästa på marknaden precis som hanteringen av multipla offer med en väl fungerande avflaggningsfunktion.

Som bonus finns en pulsfunktion (därav namnet) som känner av om begravda offer som bär samma transceiver är vid liv, något som känns av via små kroppsrörelser.

För mindre avancerade brukare finns Barryvox Element som saknar några avancerade inställningar och pulsfunktionen, men i övrigt är i princip likadan.

Pris 3 999 kronor

Guide: 5 vassa transceivers

PIEPS DSP PRO

Prisbelönad proffstransceiver från Pieps med tre antenner och en av marknadens längsta räckvidder ihop med mängder av inställningsmöjligheter. DSP Pro kan, precis som Mammut Pulse, ställas in för att automatiskt slå över till sökning efter en minut utan aktivitet.

Alla Pieps transceivers är kompatibla med märkets Iprobe som möjliggör finsök och avflaggning direkt via sonden, något som uppges snabba upp söktiderna på slutet av söket.

DSP Sport är en populär modell som återfinns i många lavinpaket och har de flesta av Pro:s funktioner, minus avancerade inställningar, till ett lägre pris.

Pris 3 995 kronor

Guide: 5 vassa transceivers

BCA TRACKER 3

Den senaste varianten i den ikoniska Tracker-serien är en tunn och smidig historia med tre antenner (som sig bör) och en liten och enkel digital LED-display. Tracker är enkel och intuitiv att använda, och programvaran går att uppdatera via nätet och en USB-kabel. Du kan till och med ändra sökljudet till en kvackande groda (eller något annat spexigt) om du nu skulle känna för det av någon anledning.

Avflaggningsfunktionen är något annorlunda och markerar bara ett offer i taget, och då under endast en minut.

Bägge föregångarna, Tracker 2 och Tracker DTS finns kvar på marknaden och erbjuder färre funktioner till lägre prislägen.

Pris 3 999 kronor

Guide: 5 vassa transceivers

ORTOVOX S1+

En transceiver med tre interna antenner som får mobilnostalgiker att minnas de glada dagarna med flipskal. När du flippar upp skalet hamnar du direkt i sökläge vilket får sägas vara ett extremt bombsäkert sätt att lösa den nöten på. Modellen har även en “smart antenn” som sägs förenkla för andra transceivers att hitta den under söket.

S1+ har en stor display med tydliga symboler för bland annat multipla offer och ett gridsystem på skärmen för att lättare lokalisera offer under snön.

Ortovox har flera transceivers i sitt utbud där både 3+ och Zoom+ är något enklare till lägre priser.

Pris 4 249 kronor

Guide: 5 vassa transceivers

ARVA AXIO

ARVA står för Appareil de Recherche de Victimes d’Avalanche, sökapparatur för lavinoffer med andra ord. Axio är en helt ny treantennersmodell med en stor display och en liten joystick för att toggla mellan inställningar. Axio har även en unik, extern antenn som fälls ut i sökläget och erbjuder ökad räckvidd och, enligt ARVA, ett snabbare sök tack vare sin lite större storlek.

Om du är skeptisk till förstaårsprodukter finns den gamla Pro W kvar, en transceiver som är utvecklad ihop med Mammut och använder mycket av samma teknologi som den modellen.

Pris 3 340 kronor

Test: 4 lätta friåkningspjäxor


Test: Marker Kingpin


Text: Tobias Liljeroth • 2016-10-31
PrylguideArvaBCALavinsäkerhetMammutOrtovoxPiepsTransceivers

Copyright © 2023 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top