Axel Gother och Rickard Croy är två av gänget bakom Lokatt Helmets.

Prylguide

Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm

Det nystartade svenska företaget Lokatt utmanar marknaden genom att utveckla en miljövänlig och helt biobaserad hjälm som inte kompromissar på kvalitet och säkerhet.

Text: Gabriella Edebo • 2018-12-06 Uppdaterad 2018-12-06

En hjälm är en förbrukningsvara som de flesta borde byta ut oftare. Men hur kan vi 2018 fortfarande ha hjälmar som nästan helt uteslutande består av fossilbaserade material som är direkt skadliga för klimatet? 

Den frågan ställde sig fyra studenter på masterprogrammet i integrerad produktdesign på KTH när det var dags för en projektkurs i produktutveckling. Alla brinner för hållbar utveckling och teknik samt aktiviteter som involverar snöklädda berg. Tillsammans vill de skapa världens mest miljövänliga skid- och snowboardhjälm, och starta en materialrevolution inom hjälmbranschen. 

– Just nu håller vi på att tweaka materialegenskaper hos de biobaserade plaster som vi kommer använda tillsammans med våra underleverantörer, berättar en av medgrundarna och snowboardfantasten Rickard Croy.

Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm
Prototyp i glasfiber.

Det handlar bland annat om en biobaserad cellplast till hjälmens insida vars stötabsorberande förmåga ska vara minst lika bra som de allra bästa hjälmarna på marknaden. Det yttre skalet består av en relativt nyutvecklad mineralförstärkt bioplast och dessutom kommer hela produktionen att ske inom Europas gränser. 

Förutom att Lokatt vill få ut en revolutionerande produkt på marknaden vill de även jobba med hela hjälmens livscykel och återvinna din gamla hjälm när det är dags för en ny. Tanken är att du lämnar in din gamla störtkruka så den kan återvinnas på bästa sätt och som tack får du rabatt på ditt nästa inköp.

Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm
Fullt fräs i Lokatts prototypverkstad.

Namnet Lokatt är inspirerat av lodjurets förmåga att röra sig i djupa skogar och snöiga berg men knappt lämna några spår efter sig.

Än så länge är hjälmen fortfarande i utvecklingsstadiet och den slutgiltiga designen är inte helt satt ännu. Målet är dock att den första modellen kallad Impact ska finnas på marknaden redan till vintersäsongen 2019/2020.

Lokatt Helmets

Vad Världens miljövänligaste skid- och snowboardhjälm

Material Liner av biobaserad cellplast producerad med ej ätbara delar av majsplantor och skal av en mineralförstärkt biobaserad plast utvecklad i Sverige.

Miljöpåverkan En sjättedel av koldioxidutsläppen jämfört med en traditionell hjälm med kolfiberförstärkning.

Lansering Förhoppningsvis vintern 2019/2020 efter en crowdfunding-kampanj.

Instagram @lokatthelmets

Info lokatthelmets.se


Text: Gabriella Edebo • 2018-12-06
PrylguideHjälmar

Copyright © 2023 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top