Kajsa Larsson njuter av den oslagbara känslan att ta av sig pjäxorna efter en lång dag. Foto: Daniel Rönnbäck

Prylguide

Allt du behöver tänka på när du ska köpa nya pjäxor

Checklista inför pjäxköpet. Dina pjäxor är den viktigaste delen av din utrustning, så se till att det blir rätt när du ska köpa nytt.

Åka Skidor • 2019-11-05
PrylguidePjäxor

När det kommer till pjäxor finns det inget som heter “nästan bra”. Antingen är du hundra procent nöjd, eller så är du inte nöjd alls. 

En nog så liten tryckpunkt i butiken kommer enligt lagen om alltings jävlighet att förvandlas till en massiv smärtpunkt efter några timmar ute på berget. 

Din pjäxa bör även vara väl anpassad till den skidåkning du sysslar med, den terräng du helst rör dig i och din egen fysik.

Det är få saker som kan stjälpa din åkning lika mycket som ett par pjäxor som har fel flex eller sitter illa. Rätt pjäxor är grunden i din skidutrustning och det allt annat bygger på. En lätt toppturspjäxa kan aldrig driva en stor och hård skida, och en för hård racepjäxa kommer överdriva ett par mjukare skidor, till exempel. 

Men kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta pjäxan.

Gå till en proffsig skidbutik med bra sortiment och kunnig personal, rensa ditt schema i några timmar och var beredd på att vara hundra procent ärlig mot dig själv så ökar chanserna att du går ut därifrån med rätt pjäxor för just dig – pjäxor som kan bli dina bästa kompisar i flera år framöver. 

Allt du behöver tänka på när du ska köpa nya pjäxor
Foto: Nino Liverani / Unsplash

CHECKLISTA FÖR PJÄXKÖPET 

1. Gå till en professionell bootfitter

Bootfitter är en term som snart varje person som säljer pjäxor slänger sig med. Men låt dig inte luras, det är skillnad på ett riktigt pjäxproffs och en som, ja… inte är det. Styrkan ligger i dels ett brett utbud av pjäxor och tillbehör på hyllan och en välutrustad verkstad för modifiering och anpassning av pjäxor – men framförallt ett gediget kunnande hos personalen. Så gå till en välsorterad och proffsig skidbutik, dina fötter förtjänar inget annat än det bästa. 

2. Var åker du? 

Det första steget i att välja en ny pjäxa är att förstå vilken typ av pjäxa du ska ha. Åker du offpist, pist, park eller går på topptur? Går du en del uppför eller åker du enbart lift? Eller en mix av allt? Hur ser fördelningen av din tid på berget ut? 

3. Hur åker du? 

Åker du fort och aggressivt eller lite lugnare och mer kontrollerat? Hoppar du mycket eller föredrar du att hålla dig på snön? Är du en tekniskt skolad åkare eller kör du med hemsnickrad teknik? Det här är viktiga frågor för att ta reda på vilket flex och typ av pjäxa som kan passa just dig. 

4. Vilka skidor åker du på?

Dina skidor, pjäxor och bindningar utgör en enhet där alla delar ska lira ihop med varandra för bäst prestanda och funktion. Vilka skidor du åker på är alltså en viktig vägledning för vilken typ av pjäxa du bör ha. 

5. Hur ser din fysik ut? 

Din längd, vikt och övriga fysik spelar en stor roll för vilken pjäxa som kan tänkas passa just dig. 

6. Hur ser din fot ut? 

Har du en bred eller smal fot? Har du höga eller låga fotvalv och vrister? Har du några problemknölar som behöver lite extra kärlek? Hur ser rörelsen i din fotled ut? En duktig bootfitter kan göra underverk och anpassa en pjäxa efter dina fötter. Oftast får du ett par-tre olika modeller som du får prova och se vilken modell som du gillar bäst, och sedan anpassa den modellen efter dina förutsättningar. 

Varje bootfitter värd titeln kommer att börja hela utprovningsprocessen med att mäta din fot och sedan ta fram lämplig storlek för just dina tassar. Om du hamnar mitt emellan två storlekar kan hen anpassa dem så att de sitter bra. Här måste du som kund lyssna och lita fullt ut på att din bootfitter har koll på läget. 

7. Har du en formgjuten sula?

Om inte, se till att skaffa en dylik. Punkt. 

8. Efterjustera 

Åk, känn efter och om du behöver, gå tillbaka till butiken och justera det som behövs justeras. De flesta seriösa butiker inkluderar minst en efterjustering i grundpriset när du köper din pjäxa där, vilket är ännu en anledning att köpa dem rakt över disk istället för på nätet. Fråga innan köp vad som gäller. 

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020


Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020


Köp rätt pjäxor


Åka Skidor • 2019-11-05

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top