Rätt pjäxa gör din åkning (ännu) bättre. Foto: Emrik Jansson

Pjäxor

Köpguide: så väljer du rätt pjäxor för din åkning

Dina pjäxor är den viktigaste delen i din skidutrustning. Åka Skidor hjälper dig att hitta rätt i vår ultimata köpguide.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-02-28 Uppdaterad 2022-12-06

Det är en klyscha som tål att upprepas hur många gånger som helst, dina pjäxor är den viktigaste länken i din skidutrustning. Inget kan stjälpa en bra skiddag lika hårt som en pjäxa som sitter dålig och klämmer på fel ställen eller ger kramp i foten. En pjäxa är optimal när du slutar tänka på den och den istället fungerar som den perfekta länken mellan din kropp och dina skidor, och låter dig uppleva bergen på det sätt som du själv vill.

Men att hitta rätt pjäxa i det stora utbudet på pjäxhyllan kan vara svårt, och att få dem att sitta perfekt ännu svårare. Åka Skidor har satt ihop den ultimata guiden till vinterns pjäxköp och vi utlovar inga genvägar. Det finns bara en väg att gå, och det är att boka tid hos en kunnig och proffsig bootfitter med ett stort sortiment på hyllan och vara beredd på att lägga en del tid och pengar på att hitta rätt. Din skidåkning och dina fötter komma tacka dig i slutändan.

En duktig bootfitter gör din skidåkning bättre. Foto: Jonas Kullman/Åre Skidsport

1. Gå till en professionell bootfitter

Styrkan hos en riktig bootfitter ligger i ett gediget kunnande ihop med ett brett utbud av pjäxor ihop med en välutrustad verkstad för anpassning av pjäxor.

Gå till en proffsig skidbutik med bra sortiment och kunnig personal, rensa ditt schema i några timmar och var beredd på att vara hundra procent ärlig mot dig själv så ökar chanserna att du går ut därifrån med rätt pjäxor för just dig – pjäxor som kan bli dina bästa kompisar i flera år framöver.

2. Var åker du?

Det första steget i att välja en ny pjäxa är att förstå vilken typ av pjäxa du ska ha. Vad åker du huvudsakligen för åkning? Går du mycket uppför? Hur ser fördelningen av din tid på berget ut?

3. Hur åker du?

Förklara för din bootfitter hur du åker samt med vilken teknik och åkstil för att ta reda på vilket flex och typ av pjäxa som passar just dig. En för mjuk pjäxa kan upplevas svampig och inte hålla dig på plats. En för hård pjäxa kan göra dig låst, stel och orörlig. Balansen däremellan för vad som är rätt är helt individuell och oerhört viktigt för känslan när du åker.

4. Vad åker du på för skidor?

Dina skidor, pjäxor och bindningar utgör en enhet där alla delar ska spela ihop med varandra för bäst prestanda och funktion. Vilka skidor du åker på är alltså en viktig vägledning för vilken typ av pjäxa du bör ha. En lätt toppturspjäxa kan aldrig driva en stor och hård skida, och en för hård racepjäxa kommer överdriva ett par mjukare skidor, till exempel.

5. Hur ser din fysik ut?

Din längd, vikt och övriga fysik spelar en stor roll för vilken pjäxa som kan tänkas passa just dig.

6. Hur ser din fot ut?

En duktig bootfitter kan göra underverk och anpassa en pjäxa efter just dina fötter. Oftast får du ett par, tre olika modeller som du får prova och se vilken modell som du gillar bäst och som passar din fottyp. Sedan anpassas den modellen efter dina förutsättningar för att passform och funktion ska bli riktigt bra, till exempel genom att trycka ut skalet vid knölar eller liknande.

Din bootfitter mäter även din fot för att du ska få rätt storlek. Ett väldigt vanligt fel är att många skidåkare åker med för stora pjäxor för att det upplevs som bekvämt. Det som istället händer är att du behöver spänna pjäxan hårdare för att inte glida runt vilket ofta skapar tryckpunkter och smärta.

7. Har du en formgjuten sula?

Om inte, skaffa en sådan. Slutdiskuterat.

Men varför? Dels för komforten. En formgjuten sula avlastar foten så att du slipper krampande muskler och strypta blodflöden. Den riktigt stora skillnaden är dock att en formgjuten sula ger din fot stöd så att du står rätt i pjäxan. Att ta bort det stödet kan göra att foten trycks ut och tårna kläms, knölar börjar skava eller att du tvingas spänna emot med fötterna för att försöka hitta ditt naturliga läge. Alla vidare modifieringar och förbättringar av passformen i pjäxan bygger på att foten står rätt från början. En stabil sula ger även en bra position för din fot att föra ut kraft till skidan och göra din åkning tryggare och mer precis.

8. Efterjustera

Åk och känn efter. Om du behöver, gå tillbaka till butiken och justera det som behövs justeras. Här är det en fördel att vara observant. Att fortsätta åka trots att pjäxorna skaver kan göra att knölarna på foten vaknar till liv, blir irriterade och svullnar ännu mer. Det gör snabbt problemet större.

De flesta seriösa butiker inkluderar någon efterjustering i grundpriset när du köper din pjäxa där, fråga innan köp vad som gäller. Nöj dig inte förrän dina pjäxor sitter som gjutna på fötterna utan att göra ont. Men kom ihåg att vara snäll mot din bootfitter, hen har oftast ett tålamod av sten men även det kan brytas ner av krångliga kunder. Och kom ihåg att frukt, choklad, nybakat eller en god flaska väl vald dryck uppskattas som tack för att gott utfört arbete.

Bonustips! Bra strumpor ger glada fötter

Använd alltid ett par skidstrumpor av hög kvalitet i dina pjäxor. Välj en tunn modell som gör att foten sitter bättre i pjäxan och inte glider runt inuti den. Åka Skidors rekommenderar starkt strumpor i delvis merinoull med kompression, vilket ger en bra kombination av värme och passform utan att knöla. Kom även ihåg att tvätta dem ofta, både för dina vänners luktsinnes skull och för att de håller värmen bättre då.

Skaffa ett par bra skidstrumpor. Foto: Le Bent

Typer av pjäxor

Det första steget i att köpa rätt pjäxa är att bestämma vilken typ av pjäxa du behöver. Det här är de huvudkategorier på pjäxor som finns på marknaden.

Pistpjäxa

Den klassiska alpinpjäxan, fri från onödigt lull-lull och med en enda sak i fokus: att föra ut så mycket kraft som möjligt från din kropp ut till skidan. En renodlad pistpjäxa har oftast ett styvt flex och en tvådelad, överlappskonstruktion med fyra spännen, oftast tillsammans med en klassisk DIN-sula. Lästen är smal, ända ner till 92 mm, för att ge en tight och precis passform. Flexet kan vara upp till brutala 170 på de värsta racevarianterna. Allt är designat för att ge maximal prestanda. En renodlad pistpjäxa är det givna valet för dig som kör på smala pistskidor.


All mountainpjäxa

En modern allmountainpjäxa har hämtat inspiration både från pistpjäxor och friåkningspjäxor för att passa, du gissade rätt, över hela berget och under hela dagen. Det här är pjäxor med prestanda i fokus men som inte är fullt så kompromisslösa som sina pistkusiner. Läsytbredden är lite mer generös och ligger ofta mellan 98-102 mm, ibland bredare. Flexet är även det lite mer mänskligt och toppar ut på 140 som max. Gripwalksulor börjar bli väldigt vanligt i allmountainkategorin för att ge säkerhet och komfort vid sidan av åkningen, och vissa modeller har även gåläge. De här pjäxorna fungerar till det mesta men är som mest hemma tillsammans med en skida på mellan 80-100 mm (på ett ungefär).


Friåkningspjäxa

Friåkningspjäxor kommer både med och utan gåläge även om de med är allra mest populära nuförtiden. Techinserts är snudd på standard på high-endmodellerna vilket gör att du kan köra de med klassiska alpinbindningar såväl som hybrid- och techbindningar. Olika typer av sulor med gummi är även det extremt vanligt för att ge en dos extra säkerhet på håriga bootpacks eller lika håriga parkeringsplatser. Flexet är som max 130 och är inte sällan mer progressivt än på pistpjäxor för att skydda benhinnorna mot hårda landningar och ge en pjäxa som är mer följsam på ojämnt och skiftande underlag. Det här är pjäxor som är gjorda för skidåkning på stora berg och djup eller varierad snö och passar med friåkningsorienterade skidor som har det mesta från runt 95 mm och uppåt. Vikten ligger på mellan 1500-2000 gram.


Toppturspjäxa

Den här kategorin innefattar både pjäxor som nästan kan kategoriseras som lätta friåkningspjäxor med en vikt på strax under 1500 gram till renodlade racepjäxor för skidalpinism som klockar in på runt kilot. Det de alla har gemensamt är att de är tillverkade för skidåkning långt bort från liftar och pister där du använder din egen maskin för att ta dig till toppen. De ska sitta bra på foten under långa dagar samtidigt som de ska ge ett bra utslag på gåläget, men ändå fungera i alla möjliga typer av bra och dålig snö. Det är en till synes hopplös ekvation som överraskande många pjäxor på marknaden idag klarar med höga betyg. Den här typen av pjäxa matchas bäst med en lätt techbindning och en lätt skida som är designad för uppförsgång, vilken bredd du väljer hör i mångt och mycket ihop med hur kraftig pjäxan är där de tyngsta pjäxorna klarar av bredare skidor. Däremot, är skidan för stor, styv och tung klarar de inte av att driva den på ett bra sätt så välj skida med omsorg.


Pjäx-wiki

Flexindex

Ett mått på hur styv en pjäxa uppfattas på foten. 70 kan anses vara en nybörjarpjäxa, 90 för medelgoda åkare, 130 passar hård friåkning och allt över 140 är för raceåkare med lår som kroppsbyggare. Kvinnor och/eller lättare åkare behöver generellt sett lite mjukare flex än män och/eller tyngre åkare.

Detta är ett ungefärligt mått som varierar mellan tillverkare, och även mellan modeller från samma märke. Dessutom är toppturspjäxor nästan alltid mjukare i flexet än »vanliga« pjäxor med samma angivna flex och beter sig något annorlunda. Så se den här siffran mer som en vägledning mer än en exakt vetenskap. 

Progressivt flex

Innebär att pjäxans flex är mjukt i början av böjkurvan för att sedan bli gradvis hårdare tills flexet nått sitt slut. Jämför med ett linjärt flex där stoppet är mer tydligt och definierat. 

Vilket man föredrar är helt enkelt en fråga om tycke och smak. Puckel- och freestyle/parkåkare föredrar ofta ett progressivt flex för att dämpa hårda landningar och slag bättre och skydda benhinnorna. Raceåkare föredrar oftast ett mer direkt, traditionellt flex för att få ut så mycket kraft som möjligt direkt till skidan utan fördröjning.

Lästbredd

Ett mått på en pjäxas bredd över framfoten. 98 millimeter är ungefär mitt på skalan och lite av en standard för prestandapjäxor med tajt passform. 92 är för raceåkare med masochistiska böjelser och 106 är för riktigt breda ankfötter. Observera att det här är ett relativt mått som oftast mäts på en storlek av pjäxan, typ 26,5. Mindre pjäxor har oftast en smalare lästbredd och större storlekar en bredare. Prova dig fram med hjälp av en kunnig bootfitter vad som passar just dig.

AFD

Anti Friction Device. En platta i bindningens tådel som pjäxans främre sula vilar på. Den har två viktiga funktioner. Dels att föra över kraften från pjäxan till bindningen, och dels att fungera som ett glidlager vid en utlösning av bindningen. AFD:s finns i två olika varianter: fast och rörlig. Den fasta är beroende av låg friktion i pjäxans sula för att kunna lösa ut ordentligt. Den rörliga kan röras i sidled och passar därför bra i kombination med gummisulor för att de inte ska fasta i utlösningsfasen när det är som mest kritiskt.

Powerstrap

Det spänne som sitter längst upp på pjäxan. Det har antingen en karborrelåsning eller är en variant på en spännrem. Vissa modeller är elastiska, som de från märket Booster Strap för att ge en tightare passform mot benet.

Techinserts

Metallförstärkta håligheter i pjäxans tå- och häldel, anpassade för techbindningar. Eller för hybridbindningar som Salomon Shift, Marker Duke PT eller Cast Freetour som använder sig av techpinnar i tådelen vid uppförsgång.

PU

Den klassiska pjäxplasten som återfinns i de flesta pist- och allmountainpjäxor. Ger bra åkegenskaper och är alla bootfitters favorit att arbeta med.

Grilamid

En lätt plast som används i många pjäxor där man vill få ner vikten. Oftast toppturspjäxor, men även en del moderna allmountainpjäxor.

Pebax

En annan lätt plast som används främst i toppturspjäxor.

Kolfiber

Prylnördens favoritmaterial #1. I pjäxor används det främst i pjäxskaft för att ge extra styvhet både i längsled och i sidled.

DIN-sula

Den klassiska typen av slät plastsula. Går sakta men säkert mot att snart enbart finnas på renodlade pistpjäxor.

Gripwalk

En mönstrad gummisula som kombinerats med plastplattor i tå och häl för att dels ge bättre kraftöverföring men också för att säkra att bindningen löser ut korrekt vid ett fall. Kräver bindningar med en kompatibel tådel. Den vanligaste typen av sula på pjäxor idag.

Tursula

En grov gummisula på toppturspjäxor. Är ofta rundad framtill på undersidan för att ge bättre gångegenskaper, något som kan göra att den inte passar i alla alpinbindningar eller ger optimal utlösningsfunktion. Fungerar bäst med techbindningar, eller med vissa bindningar som har en justerbar tådel i höjdled i kombination med en rörlig glidplatta.


Text: Tobias Liljeroth • 2022-02-28
PrylarköpguidePjäxor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top