
Friåkningshjälten Pep Fujas vet vikten av att skydda hjärnan. Foto: Sweet Protection
Skaffa en säkrare hjälm
Med en extra vikt på endast 30 gram kan du få en ännu säkrare hjälm som kan skydda dig bättre mot det som oftast orsakar hjärnskakningar vid en krasch.
Annons i samarbete med MIPS Protection
Att köra med hjälm är numera en självklarhet för de allra, allra flesta skidåkare, oavsett var och hur du åker. Dagens moderna skidhjälmar är både lättare, säkrare, bekvämare, ventilerar bättre och ser dessutom bättre ut än för bara några få år sedan. Så långt är vi alla överens. Ok, nästan alla då.
Men varför använder vi egentligen hjälm? För att inte krossa skallen säger säkert många, vilket såklart är en stor anledning, men långt ifrån den enda. Den långt vanligaste huvudskadan bland skidåkare är däremot hjärnskakningar.
De allra flesta skidåkare känner garanterat någon som råkat ut för en rejäl smäll mot huvudet som resulterat i lång hjärnrehab och bestående men. Så egentligen borde det vara självklart att din hjälm ska hjälpa till att skydda även hjärnan och inte enbart skallbenet.

Åka Skidor besökte svenska Mips i Täby för att prata hjärnskador och vad vi kan göra för att förebygga dem. Med 25 års forskning från KTH i ryggen har man kunnat bevisa att rotationsvåld mot hjärnan är den främsta orsaken till skador på den vid en krasch.
Däremot är de flesta hjälmar främst utvecklade för att skydda för slag som kommer i en rät vinkel mot skallen, vilket i princip inte händer i verkligheten då mer eller mindre allt våld mot huvudet sker i någon form av vinkel. Som när du kraschar på skidor med fart framåt utför en brant sluttning. Vinkeln i islaget skapar en rotation på hjärnan som visat sig vara upp till sju gånger farligare än rakt våld.

Men vad gör traditionell hjälmteknik för att minska den skadliga rotationen på hjärnan? Inte så mycket egentligen. Och det är där Mips kommer in i bilden. Deras teknik består av ett tunt plastlager med låg friktion mellan hjälmens skal och fodret som hjälper till att minska rotationen på hjärnan genom att huvudet tillåts röra på sig 10-15 millimeter i förhållande till hjälmen. Det i sin tur gör att hjärnans rörelse saktas in något och de skadliga krafterna på den minskar.
Mips fungerar ungefär som det lager av vätska som omger hjärnan och som fungerar som stötdämpning i vår vardag.
Men jag har ju en massa hår och hjälmen sitter ju knappt fast på huvudet tänker du nu? Eller inget hår, skallen är ju lika blank som en biljardboll. Nja. Grejen är den att under den extremt korta tid, 5-10 millisekunder, som krafterna i islaget är som störst så trycks skallen fast mot insidan på hjälmen via krafter som är på upp till 750 kilo, och det är där Mips hjälper till att minska friktionen, sakta in acceleration och därmed rotationen på hjärnan. Som en stötdämpare.
Mips är helt enkelt en teknik som kan minska den skadliga rotationen på din hjärna. Och det genom att inte lägga på mer än 30 gram på din redan sköna och säkra hjälm för att göra den ännu säkrare. En vikt som inte är mycket högre än ett par klistermärken.
Varför skulle du inte ta den möjligheten? Du har ju bara en hjärna och den är känslig, så se till att skydda den så mycket och så bra du kan.

Mips
Mips är ett svenskt företag som skapar lösningar för att minska rotationsvåld mot hjärnan. Mips är idag det ledande rotationsskyddet på marknaden och används av 111 olika hjälmmärken i ett flertal olika sporter och andra användningsområden. All utveckling och testning sker i Täby i Stockholm.
Text: Åka Skidor • 2020-12-21
Prylguide • Hjälmar • Mips • Prylguide