Chad Sayers tar till den grova arsenalen för att rensa sina goggles i Myoko. Foto: Mattias Fredriksson

Prylguide

Så slipper du imma i dina goggles

Lär dig sköta om dina goggles rätt så både håller de längre och du slipper irriterande imma.

Text: Åka Skidor • 2021-03-03

Vetenskapen bakom

Kondensation definieras som en ändring av aggregationstillståndet hos en substans till en tjockare fas, till exempel när vattenånga kyls ner och övergår till vätska. Just imma är ett fenomen som uppkommer då varm fuktig luft kyls av. En svettig afterski illustrerar detta pedagogiskt med fukten som bildas på utsidan av ett kallt ölglas och insidan av fönsterrutorna. Men när det förekommer på insidan av våra skidglasögon är det inte alls lika kul som pjäxdans. Åka Skidor hjälper dig ducka problemet med imma en gång för alla.

Problemlösning

1. Köp kvalitetsgoggles

Ett par riktigt bra skidglasögon håller länge, gör att du ser mer av åket och immar mindre. Investera i ett par med bra ventilation, dubbla linser och med någon variant av anti fog-behandling eller annan integrerad kondensationsmotverkande teknik.

2. Använd hjälm

Moderna hjälmar har oftast en genomtänkt design för att hålla lite luftflöde mellan hjälm och goggles för att motverka imma. Därtill tenderar en kall och relativt torr hjälm fungera betydligt bättre än en blöt och svettig mössa. 

3. Minimera gaper-gapet

AKA Euro-gap. Det sista du behöver är en hylla mellan skidglasögon och hjälmen för snö att lägga sig på.

4. Undvik väta till varje pris

Det uppenbart sämsta du kan göra är såklart att tappa dina skidglasögon i snön eller på annat sätt blöta ner både
insidan och skumgummit. 

5. Svettas inte

Ta av dig dina goggles om du ska tura, sidesteppa eller bootpacka för att nå bättre snö eller på annat vis utöva fysisk ansträngning utrustad med för många lager kläder. 

6. Håll torrt och torka av hjälmen

Om skumgummit på dina goggles blir blött kommer imman lika säkert som spam i inkorgen. Om det snöar eller regnar ute kan det därför vara en bra idé att behålla gogglarna på, eller om du prompt behöver lyfta upp dem så torka av hjälmen med en duk eller tröjärmen först.

7. De ä ba å åk snabbare

Om imman börjar smyga sig på så gäller det att göra som Stenmark: åk snabbare, och dra nytta av den då ökade luftgenomströmningen. Eller utför det klassiska Ingemar-skaket av gogglarna på start.

8. Backup-goggles i ryggan

Ett proffstips är att alltid ha ett par extra goggles i ryggsäcken, framför allt de där riktigt snöiga och blöta dagarna. Om snöormarna hugger tag i dig och fyller samtlig utrustning med blötsnö kan du på så vis fortsätta åka utan svordomar om begränsad sikt.

9. Skippa buffen

En buff som är uppdragen över mun och näsa och petas in under gogglarna agerar en perfekt tunnel för fuktig utandningsluft att smita in och orsaka imma.

10. Håll rent

Ge tusan i att kleta på linsen med dina smutsiga fingrar och inoljade läderhandskar. Se istället till att göra rent linsen från damn och klet med en mikrofiberduk eller förvaringspåsen. Fuktdroppar uppstår enklare om det finns smutspartiklar att binda till, så om du har riktigt dammiga och skitiga linser ökar risken att det bildas kondens.

11. Torktips

Syntetiskt sämskskinn är en sorts trasa som absorberar fukt bättre än gogglespåsen utan att skada linsen. Finns att plocka upp för en billig peng på närmsta bensinmack.

12. När det är kört

Även om du gör allt för att undvika imman så kommer det oundvikligen dyka upp tillfällen då sjöblöta goggles med kass sikt är ett faktum. Då är det dags att leta rätt på närmaste handtork inne på toan. 

13. Torka gogglesen ordentligt efter användning

Försumma icke denna punkt. 

14. Om du är desperat

Det finns ett antal produkter på marknaden i form av bland annat sprayflaskor med anti fog-medel. Hur bra eller dåligt de olika varianterna fungerar för just skidglasögon är inget vi hunnit testa utförligt ännu, men om du är desperat nog att hitta en lösning och inget annat hjälpt hittills så kan det vara värt ett försök.

Ta hand om dina goggles, din skidåkning kommer att tacka dig. Foto: Ellin Turpeinen

Fördjupad gogglesvård

Dina goggles är till för att förbättra din sikt, inte försämra den. Ett problem som kan uppstå är imma på glasögonens insida som ofta uppkommer just de snöiga dagar då du behöver sikten som mest. Det är hemskt onödigt för imman går nämligen att förebygga. Det bästa sättet att slippa problem med immande goggles är att ta rätt hand om dem från början. Vi förklarar hur det hänger ihop hur du bäst går tillväga för att göra rent dina goggles. 

Alla goggles har någon typ av imskydd på insidan av linsen. När salt, svett och damm sätter sig på linsen försämras imskyddet. För att fungera bra bör linsens insida hållas ren. Så långt är de flesta överens. Här kommer nu den första fallgropen: När imskyddet är fuktigt är det känsligt och enkelt att skada. Att torka bort imma, snö och diverse skräp från insidan av brillorna är alltså ett effektivt sätt att avlägsna imskyddet från linsen. 

Det hela blir lätt en nedåtgående spiral. Ju mer du putsar dina stackars goggles, desto mer kommer de imma i fortsättningen. Vilket gör att du behöver putsa dem ännu mer. Varpå… Ja, du fattar. Rekommendationen är att istället göra rätt från början. Behandla dem rätt och dina goggles kommer hålla sig imfria en smärre evighet. Dina goggles är en optisk produkt och bör behandlas därefter. Om du får något i ögat kör du inte in en trasa och krafsar runt tills det är rent. Detsamma gäller dina goggles.

Torka dina goggles

1. Ta ut linsen ur ramen. Putsar du linsen nu kommer saltkristallerna och det skräp du vill bli av med raspa bort imskyddet på nolltid. Gör inte så.
2. Spola linsen försiktigt i ljummet vatten. När du spolat bort det värsta kan du ta en droppe mild handtvål och rengöra försiktigt med fingertoppen. 
3. Låt linsen lufttorka.
4. NU kan du torka med din putsduk. Oftast behöver du inte göra något på insidan. Andas ut ånga på utsidan och torka bort de småfläckar av intorkat vatten som bildats på linsen.
5. Sätt tillbaka linsen i ramen.
6. Dra ut och åk och njut av fri sikt igen.

Snö i gogglesen?

Samma princip gäller om du får snö i brillorna. Skaka ur. Låt torka. Putsa.


Text: Åka Skidor • 2021-03-03
PrylguideGogglesVerkstan

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top