Foto: Tobias Liljeroth

Bindningar

Test: Marker Duke PT – topptur med ös

Åka Skidor har testat årets stora bindningsnyhet, Marker Duke PT. En solid friåkningsbindning med gåfunktion och en något annorlunda tekniklösning.

Text: Tobias Liljeroth • 2020-09-09 Uppdaterad 2021-12-23

Förra hösten började Marker lite kryptiskt hinta om att man hade en ny binding på gång genom en serie med poster på sociala medier. Man visade inga bilder på själva bindningen men bara genom åkarna som valts ut och stilen på åken i filmerna så kunde de flesta skidnördar räkna ut att det rörde sig om en hybridbindning med techstift för uppförsgången och en mer normal tåfunktion för utförskörningen. Typ en variation på det recept som Salomon Shift lanserade hösten 2017.

Topptur med ös: Test av Marker Duke PT

När Duke PT väl avslöjades var det många som höjde på ögonbrynen. Den kraftiga tåklossen gick nämligen att både fällas fram och ta av helt när det var dags att gå uppför och använda techpinnarna.

Hur skulle det funka i verkligheten? Vad händer när det kommer is i bindningen? Vad händer om man tappar tådelen? Den ser tung ut? Hur stod den sig jämfört med Salomon Shift? Frågorna på världens skidforum och kommentarsfält var många men svaren betydligt färre.

Åka Skidor bestämde sig för att ta reda på saken och fick (självklart) som enda skidmedia i Sverige tassarna på ett par Duke PT under den gångna vintern och drog till Norge för att testa denna stekheta nyhet i ett par decimeter nyfallet puder på Vassfjellet utanför Trondheim.

Bindningen

Modellen vi testade var en Duke PT 16 med en DIN-skala mellan 6-16. Det finns även en Duke PT 12 med 4-12 på skalan.

Tådelen kan fällas fram och blottar på så sätt techpinnarna som innan dess gömts under den större bindningsklumpen. Du kan även ta av den alpina tådelen helt och hållet.

Tån har en glidplatta, AFD (Anti Friction Device), som kan röra sig i sidled och minskar på så sätt friktionen vid en eventuell utlösning.

Dessutom kan tådelen justeras i höjdled beroende på vilken typ av sula som dina pjäxor har. Som bonus sitter det en metallbåge ovanpå tån där du kan skrapa av snö och is under pjäxan innan du klickar i.

Bakbindningen är en fast, alpin variant. PT 16 har faktiskt samma, kraftiga häldel som Markers klassiska friåkningsbindning Jester 16. 12-varianten har en något lättare variant.

Hälhöjaren, inklusive dess låsmekanism, sitter fast på skistoppern. Den har två lägen, platt eller tio grader.

Testskidor och -pjäxor

Testskidorna var ett par Völkl Blaze 106 i 186 centimeters längd. Pjäxorna som vi körde med var Dynafit Hoji Free (Tobias) och Nordica Strider 130 Pro (Gabriella) – två relativt kraftiga skor med gåläge. 

Topptur med ös: Test av Marker Duke PT
Foto: Tobias Liljeroth

Handhavande

Duke PT ser komplicerad ut vid en första anblick men faktum är att den är relativt lätt att hantera, även med handskar på och med snö och is på den. 

När du vill gå uppför trycker du bara till på flärpen från bindningens techdel som sticker ut framför tån och den fälls upp. Fäll den så långt fram det går och så fastnar den i ett tydligt läge där. Vill du ta loss tådelen så trycker du bara med ena handens fingrar på två tydligt placerade metallvingar och drar tådelen uppåt och framåt. 

Själva techdelen fungerar som vilken annan techbindning som helst. Du klickar i pjäxan och drar sedan upp spaken för att låsa den i gåläget.

Bromsen klickas fast genom att en liten båge framför den fälls bak, tryck bara till den med pjäxans häl så stannar den i det läget. Hälhöjaren har en liten tabb på sidan som gör den relativt enkel att trycka upp med stavspetsen, sedan fäller du bara fram den till sitt ändläge.

När det är dags att vända utför drar du bara den lilla metallbågen framåt så lossnar bromsen och hamnar i åkläge.

Topptur med ös: Test av Marker Duke PT
Foto: Tobias Liljeroth

Om du valt att låta tådelen sitta kvar fäller du bara tillbaka den och klickar fast med en bestämd rörelse tills du hör ett tydligt klick. Om du haft tådelen i ryggsäcken krokar du fast den i metallvingen i fronten och fäller tillbaka den till åkläget och klickar till. Sedan är det bara att kliva i bindningen och köra precis så hårt du vill.

Vad händer om det är blötsnö eller is under tån? Duke PT är så pass kraftig att du kan ta i rejält när du smäller tillbaka tådelen, varpå den is som eventuellt bildats försvinner.

Duke PT kan se ganska komplicerad ut vid en första anblick men den är faktiskt relativt lätt att pyssla med på berget med handskar på. Det enda momentet som skulle kunna anses vara lite krångligt är att ta av och på tådelen. Dels är det något som de flesta inte kommer att göra speciellt ofta, och dels är det något du snabbt får in finessen på.

Topptur med ös: Test av Marker Duke PT
Foto: Tobias Liljeroth
Topptur med ös: Test av Marker Duke PT
Foto: Tobias Liljeroth

Uppför

Här har Marker skapat ett litet dilemma, ska du ta av tådelen eller inte? Tar du av den sparar du 300 gram. Visst, du får ju lägga den i ryggsäcken och släpar ju på så sätt samma vikt som innan men i och med att du inte behöver lyfta de 300 grammen i varje steg så blir gången något lättare – du slipper ju lyfta den vikten i varje steg, vilket verkligen märks.

Om du inte tar av bindningen får du lyfta lite extra vikt, å andra sidan sparar du en del tid i varje övergång mellan uppför och utför. Och om du är orolig att tådelen ska skaka runt när du går så är det lugnt, den sitter ordentligt i sitt läge framför tån (förutsatt att du satt dit den ordentligt i första skedet givetvis).

I övrigt fungerar Duke PT fint att gå med. Den ger ett fullt utslag framåt och känns som vilken annan techbindning som helst. Med den lilla skillnaden att du har lite extra vikt i form av bakbindningen att bära på förstås.

Duke PT har två lägen på hälhöjaren, noll och tio grader, vilket räcker alldeles utmärkt – behöver du ha mer än tio graders hälhöjare går du ändå mest troligt för brant för vad som är vettigt. I övrigt kan hälhöjaren verka lite svår att få tag i men tryck med staven på den lilla flärpen vid sidan av hälhöjaren så ploppar den upp och du kan fiska upp den.

Topptur med ös: Test av Marker Duke PT
Foto: Tobias Liljeroth

Utför

Här är det inga konstigheter överhuvudtaget, Duke PT känns exakt som en högpresterande, fast alpinbindning utför. Tådelen kläms fast framåt och glappar inte det minsta. 

Njut av kraft, kontroll, åkkänsla och en trygg utlösningsfunktion. Det här är en bindning som verkligen tål att åkas riktigt hårt om du vill det.

Vilka skidor och pjäxor?

Duke PT kräver en stadig pjäxa med ett bra gåläge för att komma till sin rätt. Pjäxor som Dalbello Lupo, Dynafit Hoji Free, Nordica Strider, Tecnica Cochise, Salomon Shift och Fischer Ranger är några modeller som passar perfekt. Duke PT är dessutom kompatibel med vanliga DIN-sulor, Gripwalk och tursulor – valet är ditt.

Montera bindningen på en bred friåkningsskida från runt 100 millimeters midja och uppåt. Skippa de lättare, mer turorienterade varianterna och gå istället för en kraftigare skida som är gjord för att verkligen åkas med.

Marker Duke PT eller Salomon Shift?

Hur står sig Duke PT jämfört med Salomon Shift? Mycket bra. Bägge bindningarna har sina klara fördelar och små svagheter och i stort sett kan du inte ta fel vilken av dem du än väljer.

+ Marker Duke PT 

Bättre åkkänsla
Mer robust
Högre DIN-värde

+ Salomon Shift

Något lättare (465-265 gram)
Lite mer uppförsorienterad
Inget behov för att ta loss tådelen

Topptur med ös: Test av Marker Duke PT
Marker Duke PT är en bindning för friåkaren som inte räds att gå lite för att hitta bra snö. Foto: Tobias Liljeroth

After ski

För det första, Marker Duke PT är ingen topptursbindning utan en friåkningsbindning som sätter utförsåkningen i första rummet. Det är en fantastisk friåkningsbindning för åkare som för det mesta håller sig inom skidområdets gränser och söker sina skidäventyr därifrån. Den är trygg, solid utför och överraskande bra uppför trots sin relativt höga vikt

Duke PT är helt enkelt en bindning för den moderna friåkaren som vill ha en utrustning till det mesta. Komplettera med ett par styva pjäxor med bra gåläge samt ett par skapligt breda skidor och du är redo för det mesta på berget. 


Marker Duke PT

Vikt 

16: 1 350 gram / 1 050 gram utan tådel
12: 1 150 gram / 850 gram utan tådel

DIN

16: 6-16
12: 4-12

Ståhöjd 

24 millimeter

Gålägen 

0° och 10°

Bromsar 

100 och 120 millimeter

Kompabilitet 

DIN, Gripwalk och tursolor

Pris 

16: 6 299 kronor
12: 5 699 kronor


Text: Tobias Liljeroth • 2020-09-09
PrylarBindningarMarkerTestTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top