Hanna Rooth åker allt, överallt, precis som den här skidkategorin. Foto: Linnea Henriks

Hanna Rooth åker allt, överallt, precis som den här skidkategorin. Foto: Linnea Henriks

Skidtest 20/21

Åka Skidor Skidtest 20/21 – All mountain

Kör pist på förmiddagen och offpist på eftermiddagen. Eller tvärtom. Det här är skidor som funkar till precis allt och gör det bra.

Text: Sara Sandberg • 2020-12-27 Uppdaterad 2022-01-10

Armada Declivity 92 ti

+ Storslalomkänsla

Pris 6 500 kronor 
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 132-92-118 mm
Radie 17,5 m
Vikt 1 825 g

Skida med kärna av lätt karuba-
trä. Titanalförstärkningen är infäst via elastiska material i topparna som komprimeras i svängingång och frigör energin när belastningen av topparna avtar senare i svängen.
Den har rocker och en aning taper
i båda ändar. 

I en preparerad, hård pist går Declivity nästan lika säkert som en pistracer med känslan av en storslalomskida på tillväxthormon. Rejäl och trygg men korta svängar är ganska tungt. Med de stora svängarna i åtanke imponerar lekfullheten som går att väcka till liv bara frågan ställs. För åkare med energi i benen, eller kanske med en alpin skolning, hänger skidan med överallt men fokus ligger mer på framsidan av berget med pister och liftnära offpiståkning. Vet du att pisten oftast är bättre än offpisten och om du gillar att dra på i stora svängar, helst på skär, då är det här skidan för dig.


Black Diamond Boundary Pro 100

+ Fint offpistflyt

Pris 6 600 kronor 
Längder 172, 180, 188 cm
Mått 132-100-119 mm
Radie 21 m
Vikt 1 950 g

Skidan har en träkärna av poppel som är förstärkt med triaxial glasfiber. Rocker i topparna och kortare, lägre rocker i bakändarna. Under bindningen ligger en titanalförstärkning. Sidoväggarna är dämpande. 

Black Diamond har fått sina skidgener från bergen, inte pisterna. Det märks i hela skidans karaktär. Den passar bäst utanför pisterna och tack vare en bred midja och en vid sidoskärningsradie har den härliga offpistegenskaper på stora öppna ytor. Flyter fint och går stabilt i blandad snö. Även i pisten är större svängar att föredra. Att sladda upp den i kortare svängar är bara onödigt arbete om du erbjuds utrymme för stora skär. Trots att detta är kategorins bredaste skida är det den smalaste modellen i Boundary-serien. Nästa modell, med 107 mm midja, blev testfavorit i Åka Skidors skidtest 2019.


Blizzard Bonafide 97

+ Fartstabilt värre

Pris 7 000 kronor 
Längder 165, 171, 177, 183, 189 cm
Mått 136,5-97-118,5 mm
Radie 17 m
Vikt 2 100 g

Träkärnan är nyutvecklad och består av styv bok under foten som stegvis ersätts av det mjukare träslaget poppel längre ut. Kärnan vilar mellan två titanallager och under foten ligger en gummidämpning och ytterligare titanalförstärkning. 

Det här är en skida med en stark personlighet. Här finns inga begränsningar för varken fart eller belastning. Ett hårt underlag märks knappt. Stora svängar är toppen och kan du din carving eller till och med har en racebakgrund är det bara att gasa men du ska underhållit benstyrkan för den kommer att behövas. Det är köttigt och otroligt kul men du måste matcha skidan för att kunna ösa fullt med bibehållen komfort. Kortsvängar är ingen omöjlighet men fundera först på om det är nödvändigt. Åker du pist i hög fart och varvar det med några stora svängar i offpisten kommer du åka med ett leende.


Dynastar M-pro 90

+ Lätt att få upp på kant

Pris 6 000 kronor 
Längder 162, 170, 178, 186 cm
Mått 120-90-110 mm
Radie 18 m
Vikt 1 750 g

En av mittenbredderna i Dynastars nya friåkningsserie M-pro. Den har en kärna av poppelträ som kombinerats med vibrationsdämpande PU-material och förstärkts med deltäckande titanal. Skidan har tip- och tailrocker med spann emellan. 

Den är en sann allätare och är relativt lättåkt. Du kan styra den i korta eller långa svängar och du kan gå från sladd till skär när du vill. Egenskaperna gör den till en lika bra kompis under piståkning som när offpistföret är inbjudande. Skidan är enkel att kanta upp. Det gör att du kan vara snabb i svängväxlingarna och kvickt ha ställt om till en ny riktning. Monterad med den matchande guldbindningen från Look kommer skidan dra ögonen till sig och attrahera stildyrkare men i praktiken går det lika bra att glida genom parken som ner till afterskin.


Foto: Linnea Henriks

Elan Ripstick 96

+ Skönt flyt

Pris 5 800 kronor 
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 136-96-110 mm
Radie 18 m
Vikt 1 650 g

Amphibioprofilen gör skillnad på höger och vänster skida med tiprocker på utsidan av skidorna och camber på insidan. Förstärkningen är också asymmetrisk med extra kolfiber på insidan. Skidan är byggd kring en träkärna med kol-fiberrör i för lägsta möjliga vikt. 

Det känns lätt direkt när du trycker pjäxorna i bindningarna och lägger de första svängarna. Då märker du snart att den även är lätt att hantera. Den går att få fast i pisten och de mjuka fina brättena kommer till sin rätt och håller dig flytande i lössnön. Bredden på skidan är perfekt för varierad åkning och du kan röra dig in och ut ur pisterna. Lätthanterligheten inbjuder till lekfullare åkning och skogsåkning i puder är underbart. Skidans kombination av flyt och manövrerbarhet bäddar för många täta svängar i mjukt underlag.


Head Kore 87

+ Följsam i alla växlingar

Pris 7 000 kronor 
Längder 153, 162, 171, 180, 189 cm
Mått 130-87-110 mm
Radie 16 m
Vikt 1 700 g

Årets nytillskott i Kore-serien är en semisandwichskida med kärna av lätt karubaträ som kombinerats med bikakematerial och kolfiber. Förstärkningslager av grafen samt heldragna ABS-sido-väggar och rocker i båda ändar. 

Vi har tidigare hyllat de bredare Kore-modellerna för deras mång-sidighet. Det fortsätter vi med trots att den nya 87:an är kategorins smalaste skida. Den kan allt och har en tydlig känsla av låg vikt. Skidan är lätt att få runt och sladdar helt automatiskt. Åkningen är energisnål. Du kan gasa på i högt tempo, piska upp dem i korta svängar eller mysa ner. Du får otroligt behaglig åkning på en kul skida som inte kräver uppmärksamhet utan bara är med på allt. Har du trots detta bestämt dig för att du ska ha bredare skidor finns syskonmodellerna med ända upp till 117 mm i midjan.


Line Blade

+ Galen carving

Pris 7 000 kronor 
Längder 169, 176, 181 cm
Mått 154-95-124 mm
Radie “tajt”
Vikt 2 050 g

Sandwichskida med en aning tiprocker. Kärna av asp och förstärkt med titanalramar innanför sidoväggarna. Sidoskärningen består av fem olika radier dragna från första till sista centimetern. 

Allt låter helt normalt men det är det inte. Här är något som kommer carva slut på manchester, slaskbackar, fjällsidor och skidåkare. Blade kommer tvinga dig att svänga igen och igen. Det kommer att ske med bestämda skär och den styr dig med järnhand. Den gräver krondiken vart den än kommer. Och skäret sitter lika säkert som en fastrostad bromsskiva. Skidan är ett carvingmonster som får vem som helst på skär, vare sig du tänkt det eller inte. Innerskidan kommer att vilja skära lika mycket som ytterskidan så du ska ha koll på sidobalansen. Med ett par starka ben, flanellskjorta och vårslask kommer du att carva mer än någonsin tidigare.


Foto: Linnea Henriks

Nordica Enforcer 94

+ Snabb och fartstabil

Pris 6 500 kronor 
Längder 165, 172, 179, 186, 191 cm
Mått 127,5-94-115,5 mm
Radie 18,2 m
Vikt 18,2 g

Nykomlingen i Enforcer-serien är en sandwichskida med en blandad träkärna förstärkt med kolfibersträngar mellan två titanallager. Trubbiga, lättade nosar med taper och rocker, traditionellt spann under foten och lite mindre rocker i bakänden. 

Det är en rejäl skida som ska åkas aktivt och inget för slöåkare. Du väcker skidan med fart och energi. Enforcer 94 är en sann allmountainskida som är lite mer hemma i pisten än offpisten men du behöver inte välja bort eller avstå något. Den tål fart var du än åker och hanterar alla underlag utan gnäll vare sig det gäller uppkört, slätt, mjukt eller stenhårt. Trots att den växer i lite högre hastighet går den helt följsamt från sladd till skär eller från långa till korta svängar. Åker du med energi, gillar fart och har en bra teknik och kanske just lagt racelaggen åt sidan så kommer du att gilla Enforcer 94.


Norse The Enduro

+ Lekfulla AM-favoriter

Pris 8 000 kronor 
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 126-100-114 mm
Radie 21 m
Vikt 1 825 g

Norse är ett nytt svenskt skidmärke från den rutinerade skidbyggaren Patrik Sannes. Enduro är en sandwichskida av FSC-certifierad ask, poppel och balsaträ med dubbla lager glasfiber och partiell titanal, kort spann under foten och långa rockerkurvor. Belaget är evighetsvallat. 

Var beredd på att få dina förväntningar överträffade. Åkningen blir rolig och varierad, skidan vaknar utan att du laddar allt du har. I pisten är den lättåkt och skär enkelt. I lössnön flyter den som få. Överallt är den lekfull. Är föret risigt kan du lattja dig genom det och i alla lägen bjuder den på en sladdsväng med bästa tänkbara känsla. Vill du kunna tura med skidorna är det bara att köra, den kan drivas med en gåbindning. Sätt Enduro under fötterna på en kompis som inte hittat skidpeppet och hen kommer att älska alla typer av skidåkning efter en kort stund.


Foto: Linnea Henriks

Rossignol Blackops Holyshred

+ Lekfull med identitet

Pris 6 500 kronor 
Längder 162, 172, 182, 192 cm
Mått 131-98-121 mm
Radie 19 m
Vikt 2 000 g

En rejäl twintipskida med poppigt spann, producerad med ambitionen att minska negativ miljöpåverkan genom återvunna material och kortare transporter. Den är byggd med glasfiberlaminerad kärna av PEFC-märkt poppel och titanal under foten. 

Skidan är en lekfull friåkningsskida men långt från en ren parkplanka. Attityden är tydlig men den innehåller mycket åkning och skidan ser möjligheter i allt. Sväng där du vill, hoppa där du vill i preparerad pist, park eller backcountry. Skidan är trygg både på snön och i luften. Mottot för Blackopsserien är: Ride free! Det stämmer väl. Kör och gör vad du vill, hur du vill. Du har förmodligen ett annat fokus med skidåkningen än att jobba med plöstrycket och den perfekt skärande kortsvängen. När du köper dem bör du toppa upp med Lookbindningar i 80-talslila.


Salomon Stance 96

+ Bra bett på hårt underlag

Pris 7 500 kronor 
Längder 168, 176, 182, 188 cm
Mått 132-96-114 mm
Radie 20 m
Vikt 1 940 g

Mellanbredden i Salomons nya serie, som utvecklats utifrån bland annat nordiska intressen, är en ren sandwichskida med hel poppelkärna mellan två lager titanal. Den har rocker i topparna följt av ett spann som släpper lite tidigare bak. 

Pålitlighet genomsyrar upplevelsen med en fin känsla på kant. Den skär gärna genom snön och höjer inte på ögonbrynen för hårt underlag. De långa skären slår de kortare svängarna men med liten marginal. I tät skog får du jobba extra men det är väl värt det när skogen öppnar sig och du kan släppa på farten igen. Den är en stadig landningsplattform efter en luftfärd. Blir det en heldag i pisten är den lika rätt där som en pistskida med bra fartstabilitet. Skidan gör kräsna åkare som gillar stabila skidor nöjda. Spelar du i en lättare viktklass finns den att läsa om som tjejvariant i den kategorin.


Foto: Linnea Henriks

Scott Slight 93

+ Lättviktare

Pris 7 000 kronor 
Längder 170, 175, 180, 185 cm
Mått 138-95-126 mm
Radie 17 m
Vikt 1 600 g

En riktigt lätt tiprockerskida med fullång träkärna som är elliptisk för viktreducering. Förstärkt med kolfiberarmerad glasfiber och kolfibertrådar som både ligger längs med skidan och diagonalt medan området för bindningsmontering är förstärkt med titanal. Skärningen är tre olika radier med den rakaste under foten.

Skidans låga vikt kommer du att upptäcka bara du håller dem i handen. Det är bekvämt då men framför allt när du tänkt åka skidor hela dagen, hela veckan. Skidan kan köras utan hög energiåtgång och bidrar till att du kommer orka mer än du tror. Den får dig också att klara skiftningar i terräng och underlag. Skidan förenklar det som du ser som utmaningar. Komforten i åkningen har du i hela skidsystemet i alla pistförfållanden och vill du börja åka offpist är dessa perfekta för en introduktion till opreparerade underlag.


Stöckli Stormrider 88

+ Växlar och växer med åkaren

Pris 10 000 kronor 
Längder 166, 175, 184 cm
Mått 128-88-114 mm
Radie 18,4 m
Vikt 1 700 g

Sandwichskida laminerad med tunn glasfiber och med kärna av lätta träslag. Skidan har rocker i båda ändar och dubbla lager titanal, varav det övre väl synligt.

Det andas kvalitet. Den är riktigt stabil och kul på preparerat underlag. Det är en ren glädje att köra den på skär eller med en aning sladd i en slät eller helt uppkörd pist. På skär skickar den genast iväg dig till kommande sväng. Trots sin smala midja flyter den godkänt i offpisten. Känslan är rejäl, den är stabil oavsett före och trygg i luftfärder. Den funkar utan hög fart men det är ju kul att åka fort med den också. Det är den roligaste skidan i korta svängar och jättebra i långa så sväng hur du vill! Den teståkare som imponeras minst är den med mest raceerfarenhet men intresset vaknar. Skidan växer med en medveten åkare så du behöver inte vara ett färdigt fullblodsproffs.


Foto: Linnea Henriks

Völkl Blaze 94

+ Flow i lössnön

Pris 6 500 kronor 
Längder 165, 172, 179, 186 cm
Mått 134-94-116 mm
Radie 17 m
Vikt 1 546 g

Nytt och fräscht från Völkl. Dessa lättviktare har en bok- och poppelkärna samt en tunn titanalplatta endast i bindningszonen. Den har rocker i tip och tail och där är det även elastiskt TPU-gummi på sidorna för att absorbera vibrationer och få ett skönare flyt.

Det är kategorins lättaste skida. Den har snabb reaktionsförmåga och är rapp från kant till kant. Nosarna styr dig gärna ut ur pisten och låter dig flyta utför fjället. Det är lättsamt och går lugnt till, även när det är stökigt. Den är enkel att manövrera och när solen slaskat till snön plöjer den igenom på skär. För lättare åkare går den som en missil i pisten på Völkl-fint skär. Men varför inte montera Markers nya Duke PT och få ett totalt allmountainkit med passade stighudar? Det är en lätt och säker skida för fartglada åkare som inte bestämmer i förväg hur dagens åk ska fördelas.


Teståkare

Hanna
Rooth

Examinerad skidlärare som jobbat i Härjedalen många vintrar men som nu har Åreskutan som hemmafjäll. Hanna gillar åkning med fart och tänker teknik. Svängarna sker med välkantade lagg. Skidorna ska vara följsamma, stabila och ge svar på tal.

Favoritskidor
1. Stöckli Stormrider 88
2. Black Diamond
Boundary pro
3. Head Kore 87

Peter
Windstedt

En av Sveriges mest rutinerade skidlärare som även är guide och lavininstruktör. Inga yttre faktorer som terräng och underlag rubbar hans följsamma och smidiga stil vilket bottnar i en stabil teknik. Gillar lättsvängda skidor med åkglädje.

Favoritskidor
1. Stöckli Stormrider 88
2. Norse The Enduro
3. Scott Slight 93

Richard 
Moquist-Sundh

Alpint skolad västgöte som övergått till att köra friåkning och park. Tillbringar nu vintrarna i Åre och jobbar i skidshop. Åker helst fort, stort och alltid lekfullt. Viktigast är att skidor är fartstabila och bär bra men även gärna lekfulla.

Favoritskidor
1. Stöckli Stormrider 88
2. Norse The Enduro
3. Salomon Stance 96

SaraJane
Aronsson

Uppväxt i Whistler i Kanada med alpin racing. La racelaggen på hyllan när hon var 16 år och har nu en total nytändning. SaraJane åker all typ av åkning med stark, aggressiv stil, allra helst på hårda, lite bredare skidor med bra pistprestanda.

Favoritskidor
1. Blizzard Bonafide
2. Salomon Stance 96
3. Norse The Enduro


Text: Sara Sandberg • 2020-12-27
SkidtestArmadaBlack DiamondBlizzardDynastarElanLineNordicaNorseRossignolSalomonScottSkidtestStöckliVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top