i snårig fjällbjörkskog. Foto: Linnea Henriks

Disa Andersson testar kortsvängsegenskaper i snårig fjällbjörkskog. Foto: Linnea Henriks

Skidtest 20/21

Åka Skidor skidtest 20/21 – All mountain dam

Skidor för lättare åkare som åker överallt. En kategori skidor som blivit bättre än någonsin förr och levererar mängder med åkkänsla.

Text: Sara Sandberg • 2021-01-06 Uppdaterad 2022-01-10

Atomic Backland 107 w

+ Mångsidig och turvänlig

Pris 6 500 kronor 
Längder 159, 167, 175 cm
Mått 136-107-123 mm
Radie 17,5 m
Vikt 1 470 g

Skidan är byggd kring en träkärna av bok och poppel och förstärkt med en ryggrad i kolfiber. Topparna har extra yta, men av lättare material, för bra flyt och låg vikt. 

Det här är kategorins fetaste skida och det finns ingen snö i Sverige som sänker den, istället surfar den som ingen annan. Den flyter övernaturligt bra oavsett om det är puder eller slask. Urhärligt! Skidan är väldigt smidig i förhållande till sin stora storlek. Offpiståkningen är kärnan i verksamheten men för att vara lätt och supersurfig går den över förväntan bra i pisten också. Är du van vid rena topptursskidor är denna mirakelbra. Det här är för freeridetjejer, allmountainåkare och turare som letar riktigt bra åk snarare än toppar. Den är en vän på hela berget oavsett om det står en lift där eller inte. 107:an är bredast i serien som har skidor ned till 78 mm midja.


Blizzard Black Pearl 88

+ Bra carvingsvängar

Pris 5 900 kronor 
Längder 147, 153, 159, 165, 171, 177 cm
Mått 128-88-110 mm
Radie 15 m
Vikt 1 500 g

Träkärnan är nyutvecklad och består av styv bok under foten som successivt övergår till mjukare poppel längre ut. Kärnan är kolfiberförstärkt och under foten ligger en gummidämpning. Skidan har tip- och tailrocker. 

Black Pearl är en frontsideskida med en stor svängvilja. Här levereras kategorins roligaste kortsvängar men vilken radie du än väljer kommer du känna att den är lätt att kanta upp och komma på skär med, så njut av stabilitet på kant och grepp om backen genom hela svängen. Svängglädjen kommer smitta av sig. Förutom att den hanterar alla former av piståkning välkomnar den dig att testa snön bredvid pisterna. Det är inte surf ovanpå snön men den är lätthanterlig när det är trångt och går på både is och blomkålssnö. Här får du en carvingkänsla som inte är begränsad till pisterna utan även hänger med
på offpiståk.


Elan Ripstick 94 w

+ Lekfull i mjuk snö

Pris 5 800 kronor 
Längder 146, 154, 162, 170, 178 cm
Mått 136-94-110 mm
Radie 16,2 m
Vikt 1 570 g

Amphibioprofilen gör skillnad på höger och vänster skida med tiprocker på utsidan av skidorna och camber på insidan. Förstärkningen är också asymmetrisk med extra kolfiber på insidan. Skidan är byggd kring en träkärna med kolfiberrör i för lägsta möjliga vikt. 

Det här är en följsam allmountainskida som har alla svängradier i sin repertoar, du kan varva sladd och skär som det passar. Följsamheten gör alla knixiga åk roliga och den trivs i skogen. Topparna är ganska mjuka och ger skidan härliga egenskaper i lössnön, och även i lite tyngre snö, med ett gott flyt. Med den här under fötterna kommer du alltid hitta åkning som är kul. Du ska vara mer än en weekendåkare för att verkligen uppskatta skidan, den kräver mer än så. Ju mer du åker desto bättre blir den. Med sin mångsidighet erbjuder varje skiddag en rolig utmaning som ni kan ta er an ihop.


Extrem Mother Tree 105 Reload

+ Klarar alla offpistförhållanden

Pris 7 200 kronor 
Längder 165, 172, 179 cm
Mått 133-105-121 mm
Radie 18 m
Vikt 1 800 g

Community-utvecklingen med InspireUs har fortsatt och gett Mother Tree en köttigare syster med samma geometri och profil som den befintliga 105:an men med en konstruktion med dubbla lager titanalstringers. 

Reload är ingen kompromiss utan en skida som tål hård åkning och hanterar sämre förhållanden så tryggt att du inte behöver slå av på farten för att snön förändras. Den funkar lika tryggt i tre decimeter nysnö som i tre veckor gammal snö. Teståkarna befarade att det nu skulle bli mindre smidigt bland träden men alla kom ut ur skogen glatt övertygade. Huvudsaklig arena ligger utanför pisterna men vill du bränna pist är det stora skär som är de bästa svängarna. Lekfullheten finns kvar men är lite mindre tydlig i Reload-modellen, för en stark åkare som gillar att ösa på finns den där, inpackad med allt annat som behövs.


Foto: Linnea Henriks

Faction Dictator 3.0 x

+ Ska köras hårt

Pris 7 400 kronor 
Längder 164, 172 cm
Mått 134-106-124 mm
Radie 16 m
Vikt 1 780 g

Semisandwichskida med sidoväggar på mitten och cap i ändarna. Den har en lätt poppelkärna mellan dubbla titanallager. Sidoskärningsradien är vidare under foten än ute i ändarna. 

Du får mycket lagg att stå på och det går snart fort. Fartstabiliteten är riktigt bra så det kommer inte vara skidan som ber dig sakta ner. Det ställer krav på dig att du inte är loj. Skidan är väldigt trygg och ger dig självförtroende att leka, hoppa och droppa i offpisten. Tryggheten är med dig på hela fjället och i pisten ska du åka engagerat. Skidan har en tydlig freeridekaraktär och är för åkare som kör mest offpist, vill köra hårt och har ambitioner, annars finns risken att du upplever skidan som stökig. Den är krävande men levererar åkning utan begränsning. Kolla in Elisabeth Gerritzens åk på FWT med lila skidor under fötterna och gör dig redo att gå stort.


Head Kore 87 w

+ Liten skida med stor prestanda

Pris 7 000 kronor 
Längder 153, 162, 171 cm
Mått 127-85-107 mm
Radie 14,3 m
Vikt 1 565 g

En semisandwichskida med kärna av lätt karubaträ i kombination med ett bikakematerial samt kolfiber. Förstärkningslager är gjorda i grafen. Skidan har rocker i båda ändar och framdragen bindningsmontering. 

Trots att den är kategorins smalaste skida är den ett lika säkert val som en chokladboll på ett sunkfik; den är aldrig fel. Du behöver ingen tid att lära känna den utan kan bara köra. Det är en skida att lita på och den kan göra en skiddag där du möter hård och isig åkning till en kul dag på berget. Den bygger självförtroende och med sina fina pistegenskaper är den mera frontside än allmountain. Den är helt följsam i alla växlingar. I lössnön känns det som att det är mer än 87 mm under foten, blir det mycket puder kan du vilja ha mer flyt men är det trångt och bökigt är den snabb och smidig. Du kan åka det mesta utan att tänka.


Icelantic Nia Pro

+ Energikick i lössnön

Pris 7 300 kronor 
Längder 162, 169, 177 cm
Mått 135-105-125 mm
Radie 20 m
Vikt 1 690 g

Fullrockerskida med en profil som speglar sidoskärningen. Kärnan i sandwichkonstruktionen är av poppel och paulownia som är förstärkt med flera lager glasfiber. 

Icelantics teamtjejer världen över har tillsammans önskat sig fram till denna skida. Resultatet är en freerideskida med puderegenskaper för all lössnö på den här planeten. Trots det är lekfullheten större. Ännu ett år drar Icelantic full pott på den egenskapen. Även om kanten ganska snart ligger mot snön när du initierat svängen så ska du strunta i pisterna. Åkningen utanför är så mycket roligare. Är den inte tillgänglig kan du hänga i parken istället och njuta av luften där. Du kommer ägna din skidtid åt att surfa, snurra och spraya träden i skogen. Skidan kräver inte perfekt teknik men en kreativ ådra för park, skog och backcountry. Åkglädje och luftfärder
är garanterat!


Foto: Linnea Henriks

K2 Mindbender 106C Alliance

+ Fantastiskt lössnöflyt

Pris 5 700 kronor 
Längder 159, 167, 175 cm
Mått 139-106-124 mm
Radie 15 m
Vikt 1 625 g

Den näst bredaste modellen i serien. Skidan har en kärna av asp som är förstärkt med ett kolfibernät med olika flätning fram, för stabilitet och kontroll, och bak, för manövrerbarhet. 

Skidan har rocker fram, spann på mitten samt en kort, låg rocker bak. Med en lutning mot köttigare friåkning tillfredsställer den alla behov för dig med fokus på offpiståkning och freeride. Skidan går bättre med fart så släpp iväg den i fallinjen och gasa på i stora svängar. Stabiliteten tillåter hårdare åkning. Den är stadig och trygg under pjäxorna och ger tillbaka det du investerar. Räknar du med heldagar i pisten finns det smalare modeller i serien att välja. Räknar du med att få åka stora berg, mycket lössnö och gillar att ösa på i bra fart är du helt rätt ute. Räcker inte längderna till finns den som unisexvariant och då med metallförstärkning.


Nordica Santa Ana Free 104

+ Power och respons

Pris 7 000 kronor 
Längder 158, 165, 172, 179 cm
Mått 133-104-122 mm
Radie 16 m
Vikt 1 760 g

Sandwichskida med en lätt balsaträkärna förstärkt med kolfibersträngar mellan två deltäckande titanallager. Trubbiga, lättade nosar med taper och tydlig rocker, traditionellt spann under foten och rocker i bakänden. 

Receptet resulterar i trygghet under fötterna vare sig du åker pistat eller opistat. Den går som tåget på skär och svarar direkt på den kraft som du lägger in. I sidoterrängen är den följsam och kvick, bra i korta och långa svängar. Pistegenskaperna är övertygande och stora svängar går stabilt. Det är inte den mest lättåkta skidan men för en van åkare är den en nyfiken kollega på dina skidäventyr. Vill du utmana dig själv på alla typer av underlag blir du inte besviken. För en ny offpiståkare erbjuder den utveckling. Har du starka ben kan du släpa med den på tur. När det är dags att åka ner kommer det att vara värt det!


Foto: Linnea Henriks

Rossignol Blackops Rallybird

+ Gasen i botten

Pris 7 200 kronor 
Längder 154, 162, 170 cm
Mått 137-102-127 mm
Radie 16 m
Vikt 1 800 g

Produktionen av Blackopsserien sker med fokus på återvunnet material, hållbart trä samt kortare transporter. Rallybird har en lätt träkärna av FSC-märkt paulownia med två längsgående skenor för stabilisering och ökad kontroll genom svängen. Dämpning i topparna ska absorbera ojämnheter. Toppar och ändar är lättade. 

En skida som fått helt rätt namn, rally. Häng med så gott du kan i stora svängar på skär och med hög fart. Den backar inte för ojämnheter utan dämpar dem väl. Den greppar en pist lika bra som den flyter i lössnö. Skidan ger mycket tillbaka och erbjuder mycket att jobba med. Du kommer inte att ledsna. Den har schwung, bjuder på skön nöjesåkning och är lätt att få runt när det är trångt men inget du carvar kortsväng med. Rallybrudar som kör Rallybird har power och kan både köra fort i skogen och dra på cruising. Ride free!


Salomon Stance 94 w

+ Kan allt

Pris 7 500 kronor 
Längder 154, 161, 168, 174, 182 cm
Mått 130-96-112 mm
Radie 19 m
Vikt 1 850 g

Den breda tjejskidan i Salomons nya serie som utvecklats med nordiska intressen i åtanke. Det är en sandwichskida med poppel- och karubakärna mellan två lager titanal. Den har rocker i topparna följt av ett spann med lite tidigare släpp bak. 

Summan blir en direktionell skida med racinginfluencer för hård resortskidåkning. Den klarar all piståkning, det finns inget där som rubbar den, den är lika rejäl om det är stenhårt, uppkört eller perfekt manchester. I offpisten kommer den fortsatt att gå allra bäst på skär men stabil är den oavsett. Grepp och stabilitet ger den så mycket prestanda att hårda underlag bara är kul. Det här är en utmärkt endaskida om du gillar all sorts åkning, tar med laddhatten till backen ibland och gillar fart. Driver du skidan med teknik kommer den att bli ännu bättre. Skidan tål tyngre åkare men kräver det inte.


Völkl Blaze 94 w

+ Bra grepp och lättsam åkning

Pris 6 500 kronor 
Längder 158, 165, 172 cm
Mått 134-94-116 mm
Radie 14 m
Vikt 1 427 g

Från Völkls nya friåkningsserie kommer denna lågviktare med en mixad kärna av bok och poppel samt en tunn titanalplatta endast i bindningszonen. Den har rocker i tip och tail, där det även är elastiskt gummi på sidorna för att absorbera vibrationer och ge ett skönare flyt. 

Och det lyckas. I lössnön uppe på fjället går den fint helt utan att gräva ner sig och det fortsätter att vara kul inne bland träden också. I pisten är det lätt att känna sig duktig för du kantar upp skidan utan ansträngning. Skäret är där och har tysk precisionskänsla. Som den lättviktare den är tågar den inte igenom ojämnheter men tar sig förbi dem med en glimt i ögat. Skidan kan konvertera piståkare till helbergsåkare med sin övertygande lätthet, och kanske lockar den ut dig på tur. Du kan bara kliva på och åka, skidorna ger dig goda förutsättningar i alla fören.


Teståkare

Anna-Pia 
Hådell

Älskar variationen i skidåkning och energin som den fysiska och friluftsliga aktivititeten ger. Grym balans och kroppskontroll har utvecklat en bra teknik. Svängkänslan är viktig i åkningen. Skidor ska vara rejäla och utmana till utveckling.

Favoritskidor
1. Faction Dictator 3.0 x
2. Salomon Stance 94 w
3. Rossignol Blackops Rallybird

Disa 
Andersson

Uppvuxen i och uppfostrad av Vemdalens backar. Körde alpint som ung, jobbar som skidlärare sedan en massa år tillbaka. Gjort säsonger både i Frankrike, Kanada och numera Åre. Gillar fart och utmaningar på skidor som är lättåkta överallt.

Favoritskidor
1. Rossignol Blackops Rallybird
2. Faction Dictator 3.0 x
3. Head Kore 87 w

Evelina 
Sundlo

Utbildad på skidlärargymnasiet i Malung och sedan länge aktiv skidlärare i Åre. Hon har fokus på glädje med målet tokroligt. Evelina är alltid i rörelse och vill ha skidor som hjälper till att flytta på gränserna och förminskar svårigheter.

Favoritskidor
1. Salomon Stance 94 w
2. Faction Dictator 3.0 x
3. Atomic Backland 107 w

Frida 
Martinsson

Självlärd skidåkare som toppturade sig in i skidanläggningen. Hon lämnar den gärna igen när möjligheten ges. Frida tänker ofta på turvänligheten hos ett par skidor för att de ska kunna ta henne till skogsåkning och lössnö. Skidor ska ha rockerprofil.

Favoritskidor
1. Icelantic Nia pro
2. Faction Dictator 3.0 x
3. Atomic Backland 107 w


Text: Sara Sandberg • 2021-01-06
SkidtestAtomicBlizzardElanExtremFactionHeadIcelanticK2NordicaRossignolSalomonSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top