Petter Berggrund, snabb och mångsidig teståkare. Foto: Linnea Henriks

Petter Berggrund, snabb och mångsidig teståkare. Foto: Linnea Henriks

Skidtest 20/21

Åka Skidor skidtest 20/21 – friåkning för hela berget

Om du åker mest offpist, i alperna eller fjällen, är det här skidorna för de allra flesta förhållanden och dagar.

Text: Sara Sandberg • 2021-01-07 Uppdaterad 2022-01-10

Armada Declivity 102 Ti

+ Kvicka i sväng

Pris 7 000 kronor 
Längder 172, 180, 188 cm
Mått 135-102-125 mm
Radie 18 m
Vikt 1 950 g

Skida med en kärna av lätt karubaträ. Titanalförstärkningen är infäst via elastiska material i topparna som komprimeras i svängingång och frigör energin när belastningen av topparna avtar senare i svängen. Taper och rocker framtill. 

Det här är en skida att lita på i varje sväng. Har du ett normalt pistföre och jobbar med skidan i svängen så skär den så fint att du måste vara beredd i svängutgången för att inte bli utslängd av skidan. Åker du mjukare är skidan mer förlåtande. Vill du svänga utan stor aktivitet eller nyttja den sköna sladden den har i bagaget är skidan fortfarande lika lättsvängd. Det är en skida du absolut kan ha som enda skida om du är allmountainåkare eller freerider. Den är lätt att hantera i hopp, lek och under olika sorters åkning. Den kräver inte teknik men levererar ännu bättre svängkänsla om du har det.


Black Crows Justis

+ Lika grym på alla underlag

Pris 8 600 kronor 
Längder 171, 177, 183, 189 cm
Mått 138-100-123 mm
Radie 21 m
Vikt 2 150 g

En helt ny modell med semicapkonstruktion och poppelkärna mellan två H-formade titanallager. Skidan har rockertoppar och spann som släpper tidigare i bakändarna. 

Justis är en stabil skida som svarar precist och går stadigt på alla underlag. I puckligt och uppkört är det bara att släppa på! Skidan reagerar snabbt på kantningen och vill helst inte sladda så mycket. I offpistens öppna ytor kan du bränna på lika hårt. Även här är skidan stabil och sköna svängar att lita på är ett faktum. Till och med i vindpinad skare går den skönt på skär. I trånga passager får du ta i mer för skidan vill hellre skära än sladda, kontaktytan mot snön är lång. För riktigt duktiga åkare som står på har skidan den där svängiga, lekfulla känslan som gör den alldeles, alldeles underbar. Du ska vara en chargig storsvängare som antingen är teknisk eller kraftfull.


Dynastar M-free 108

+ Stabil freerideskida

Pris 6 800 kronor 
Längder 172, 182, 192 cm
Mått 138-108-128 mm
Radie 18 m
Vikt 2 200 g

Glöm Cham och Legend. Här är det helt nya grejer. Den näst bredaste modellen i M-serien har en kärna av poppelträ i kombination med vibrationsdämpande PU-material. Trädelen ligger inpackad i en vridstyv glasfiberbox. Skidan har hög och lång rocker i tip och tail med spann emellan. 

M-Free är så trygg att vi känner oss helt omhändertagna med varm choklad och filt när vi i själva verket är ute och shreddar i högt tempo och landar ett dropp. Skidan ligger lugnt och säkert i svängen snarare än att vara poppig. Dess trygga sväng kompletteras med att den är snabb att ställa upp och den upplevs inte som tung. Skidans form gör den smidig att vrida och surfa med. Den har storabergs- och freeridekaraktär men kapaciteten på hårda underlag gör att den inte gör bort sig i pisten heller. Skidan ska köras av åkare som öser på och svänger snarare än av dem som leker sig ner.


Foto: Linnea Henriks

Faction Prodigy 3.0

+ Vitaminpiller

Pris 6 300 kronor 
Längder 172, 178, 184, 190 cm
Mått 133-106-125 mm
Radie 20 m
Vikt 2 100 g

Prodigy 3.0 är uppdaterad till denna lite bredare och fullvärdiga ersättare. Det är en twintipskida i semisandwichkonstruktion med en lätt poppelkärna. Sidoskärningsradien är vidare under foten än ute i ändarna. 

Det är en rolig och kvick skida som kan allt, bara det sker på ett lekfullt vis. Den lyder minsta vink när du vill sladda upp den, oavsett snökvalitet. Du kommer hitta så många nya hopp som du inte märkt när du åkt förbi dem tidigare. Skidan är ivrig att dra dig med på lekturné. Oavsett om du åker i en pist på hemmaplan eller är på resa i Alperna så kommer du att upptäcka nya möjliga linjeval. Det är kategorins lekfullaste skida med riktigt bra och roliga åkegenskaper. Den svänger gärna och har bra popp. Du ska vilja åka lekfullt och göra det lika gärna i pisten, parken som utanför. Åkningen kommer att ske med många svängar och luftfärder.


Fischer Ranger 102

+ Smidigheten framförallt

Pris 6 500 kronor 
Längder 156, 163, 170, 177, 184, 191 cm
Mått 136-102-126 mm
Radie 18 m
Vikt 2 000 g

Sandwichskida med en kärna av bok och poppel i avrundad form för låg vikt. Kärnan är kolfiberlaminerad och titanalförstärkt. Toppar och ändar är extra tunna och av kolfiber. 

Ranger är trygg, stabil och lätt att hantera. Den går enkelt från sväng till sväng och är snabb att ställa upp på sladd. Skidan kan allt, så du bestämmer vad det ska bli för åkning i dag. Smidigheten och nättheten skapar förutsättningar att göra det du vill och göra det enkelt. Den har en behaglig förutsägbarhet. Montera gärna en rejäl gåbindning för roliga freerideturer och möjlighet till lekfull backcountryåkning. Skidan kommer att älskas av många som ser offpisten som sin arena. Rosa eller blå skida? Fischer är noga med att färgerna inte har med kön att göra. Det är enbart smaken som ska avgöra vilken färg du åker på i vinter. Oavsett färgval är förutsättningarna ypperliga för snygga svängar.


Foto: Linnea Henriks

K2 Reckoner 102

+ Lekfulla och lättsamma

Pris 5 200 kronor 
Längder 163, 170, 177, 184 cm
Mått 134-102-127 mm
Radie 19,3 m
Vikt 1 815 g

Den smalaste modellen i den nya Reckoner-serien har en träkärna av gran längs kanterna och asp i mitten. Kärnan är förstärkt med längsgående kolfibertrådar för popp samt ett kolfibernät med olika flätning fram, för stabilitet och kontroll, och bak, för manövrerbarhet. Rocker i ändarna med ett lågt spann emellan. 

Skidans smidighet och lekfullhet ger den det mesta av dess karaktär. Den har mycket instoppat på lattjokontot och delar glatt med sig. Den är kvick och enkel att ställa om i snabba riktningsförändringar. Twintipen räcker väl för att droppa ut switch. Nöjer du dig med att åka framåt är den lättåkt och lättsvängd, kanske bäst på sladd. Under ett stort åk kommer du få med många svängar och hopp. Blir snön uppkörd och ojämn imponerar den med att knappt bli berörd. Smidigheten sätter in och tar hand om alltihop.


Line Vision 108

+ Åk lite avslappnat

Pris 6 500 kronor 
Längder 175, 183, 189 cm
Mått 142-108-128 mm
Radie 19,5 m
Vikt 1 605 g

Vision är en halvcapskida med en lätt blandträkärna som är armerad med kolfiber, aramid och glasfiber. Radien är en kombination av fem olika med den vidaste under foten. Skidan har tunna toppar samt taper och rocker fram och bak. 

Det är skidan med kategorins lägsta vikt vilket bidrar till smidighet och att du kan förlänga skiddagen efter att liftarna stängt genom att klistra på stighudarna och skida vidare. Skidan kan åkas utan stor kraftinsats och en massa plöstryck, du kan tvärtom stå lite mer upprätt. Flytet i mjuk snö är så bra att det är skidans paradgren, möjligheten att lämna liftområdet ökar chanserna att få åka orörd snö. Du kommer lattja och njuta snarare än att bränna av alla höjdmetrar i ett nafs. Prioriterar du lössnöegenskaper och turmöjligheter är det här en endaskida för friåkare i både Norden och Alperna.


Foto: Linnea Henriks

Norse The Freeride

+ Finaste flytet!

Pris 8 000 kronor 
Längder 184, 192 cm
Mått 133-110-123 mm
Radie 24 m
Vikt 1 900 g

Helt nytt skidmärke men konstruktören Patrik Sannes är gammal i gamet. Skidans kärna är av FSC-certifierade träslag med dubbla glasfiberlager och deltäckande titanal. Den har spann under foten och tydliga rockerkurvor. Belaget är evighetsvallat, även det för att minska negativ miljöpåverkan. 

Profilen gör skidan väldigt enkel att vrida in i sväng, den är enkel att speedchecka med och snabb att ställa tillbaka. Flytet blir riktigt fint och skidan besitter en underbar sladdförmåga som gör att vi önskar att svängen aldrig ska ta slut. På mjukt underlag levererar den utan att du måste anstränga dig och skidans alla egenskaper kommer till sin rätt. Vill du även kunna tura passar Freeride utmärkt ihop med en gåbindning. Tycker du att 110 mm känns för brett finns märkets andra skida, The Enduro, bland de smalare friåkningsskidorna.


Rossignol Blackops Sender ti

+ Chargig svängkänsla

Pris 8 000 kronor 
Längder 180, 187, 194 cm
Mått 138-106-128 mm
Radie 21 m
Vikt 2 200 g

Skidan har en glasfiberlaminerad kärna av PEFC-märkt poppel som är förstärkt av ett kolfiber- och basaltnät. Den har titanal under foten och två längsgående skenor för stabilisering och ökad svängkontroll. Dämpning i topparna ska absorbera ojämnheter. Toppar och ändar är lättade. 

Det här är stabilt och fullmatat. Det är sann freeride för mäktiga fjäll, rejäla berg och kanske ett tävlingsface. Stora svängar är det naturliga sättet att köra skidan på, och definitivt när du vill lägga skärande svängar. Den kräver yta, kraft och fart medan snöns kvalitet spelar mindre roll. Är det uppkört är skidan precis lika säker. Den är lugn och stabil oavsett hur hårt du laddar. Skidan tål tunga åkare och mycket kraft. Tåligheten gör skidan väldigt användbar och ett åk i pisten kan råka gå riktigt fort. Svängarna sitter tryggt där med.


Foto: Linnea Henriks

Salomon Stance 102

+ Riktigt roliga i fart

Pris 8 500 kronor 
Längder 176, 183, 190 cm
Mått 134-102-121 mm
Radie 23 m
Vikt 2 120 g

Den bredaste modellen i nya Stanceserien är en ren sandwichskida med hel poppelkärna förstärkt med kolfiber och lin mellan två lager titanal. Konstruktionen är väldigt racelik, ihop med sidoskärningen skapas en klar storsvängarkaraktär. 

Känslan på skär är svårslagen. Och det där skäret sitter fast lika säkert i alla underlag som vi hittat. Den har alltid en smekande känsla mot snön. Upplevelsen av att det går som på räls är bara att älska och köra för att göra de djupaste carvingspåren en friåkare har lämnat efter sig. Korta svängar riskerar urspårning. Skidan ska drivas aktivt. Den kräver fart och styrka eller teknik och kraft, lite tyngd på det är bara ett plus. I pisten svänger den stabilt som vilken GS-skida som helst. Skulle den få ett betyg i stora svängar är den en tveklös tia.


Völkl Blaze 106

+ Lätthet med prestanda

Pris 7 000 kronor 
Längder 165, 172, 179, 186 cm
Mått 146-106-128 mm
Radie 19 m
Vikt 1 772 g

Denna nya lättviktare har en bok- och poppelkärna med en tunn titanalplatta i bindningszonen. Den har rocker i tip och tail, och där är det även elastiskt TPU-gummi på sidorna för att absorbera vibrationer och ge ett skönare flyt. 

Tysk kvalitet innebär numera att skidor inte behöver väga massor och suga musten ur dig för att vara trygga och stabila. Skidan trivs så bra på kant att stora svängar i öppen terräng är roligare än att trixa sig ner i skogen. Den är enkel att kanta upp. Lättheten gör den kul och självklar att ta luft med. De långa nosarna lyfter skidan i lössnön och bidrar till ett lugnt svar i svängingång. Du åker med fördel utanför pisten eller väljer en bindning med gåfunktion och åker utanför hela skidanläggningen. I annan färg finns skidan även i 158 cm så den passar otroligt många. Få åkare behöver något kralligare än så här.


Teståkare

Anna-Lena 
Hansson

Åredotter med racing i blodet och framgångar i fartgrenarna, framför allt störtlopp. Numera är det friåkning som gäller. Helt väntat står fartstabilitet överst på kravlistan för ett par skidor men det ska även finnas lekfullhet
och smidighet.

Favoritskidor
1. Black Crows Justis
2. Armada Declivity 102 ti
3. Dynastar M-free 108

Rasmus 
Happe Sollander

Rasmus tävlade i alpint tills han var 16 år men hade i regel besiktat skogen bredvid lika noggrant som banan inför race. I skogen hänger han kvar, åker mycket fritt och har säsongat i Kanada. Skidor ska vara lekfulla och svängvilliga i alla förhållanden.

Favoritskidor
1. Fischer Ranger 102
2. Line Vision 108
3. Faction Prodigy 3.0

Petter 
Berggrund

En snabb längdåkare blev en ännu snabbare friåkare som har åkt puder över halva världen. Han åker stort, fort och alltid offpist. Petter upplever inte okontroll speciellt okontrollerat. Han gillar stabila chargerskidor som är lätta att bestämma över.

Favoritskidor
1. Völkl Blaze 106
2. Black Crows Justis
3. Salomon Stance 102

Sara 
Sandberg

Sara har samlat på sig 20 års erfarenhet av skidtest för Åka Skidor. Hon åker över hela berget, pist som offpist, på kant med stora vinklar och strävar efter skäret. Gillar skidor som både är följsamma, stabila och har bra grepp när det är hårt.

Favoritskidor
1. Salomon Stance 102
2. Faction Prodigy 3.0
3. Dynastar M-free 108


Text: Sara Sandberg • 2021-01-07
SkidtestArmadaBlack CrowsDynastarFactionFischerK2LineNorseRossignolSalomonSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top