Sara Sandberg vid Blåsten i Åre. Foto: Linnea Henriks

Skidtest 20/21

Åka Skidor skidtest 20/21 – big mountain och puder

Breda skidor som är lika hemma på ett stort berg i Alperna som i Japans midjedjupa puder.

Text: Sara Sandberg • 2021-01-10 Uppdaterad 2022-01-10

Black Crows Anima

+ Det finns inget den inte kan

Pris 7 900 kronor 
Längder 177, 182, 189, 194 cm
Mått 147-115-136 mm
Radie 19 m
Vikt 2 375 g

Semicapskida med en kärna av poppel som är förstärkt med kolfiber och kevlarband och som har fått en aning hårdare flex i år. Profilen har rocker fram och bak med ett klassiskt spann under foten. Den här skidan kommer aldrig utgöra en begränsning när du vill utveckla din storabergsåkning. Den tål allt och är en trygg plattform under dina fötter med en behaglig tyngd. Skidan kräver kraft och fart, den ber om att få ta luft och kommer fråga dig om du inte kunde gå större än så. Sätter du den på kant går den dit du siktar, på skär eller sladdar över blomkålssnön. Du ska ha skött din fysträning och orka hålla i. Skidan är välbalanserad och kul överallt. Det är en lekfull köttarskida som ska köras av en driven åkare som har koll på tekniken, tänk Kristofer Turdell, men skidan tar väl hand om betydligt tyngre personer än så dessutom. Finns även i en damversion, Anima Birdie.


Blizzard Spur

+ Ett otroligt flyt

Pris 8 500 kronor 
Längder 159, 169, 179, 189 cm
Mått 147-127-136 mm @ 179 cm
Radie 24,5 m @ 179 cm
Vikt 2 250 g

Hela skidtestets riktiga feting är en sandwichskida med sidoväggar och en lätt blandträkärna som är kolfiberförstärkt. Under foten ligger även en titanalförstärkning. Skidan har spann med tydlig rocker i båda ändar. Enligt flipcoremetoden tillverkas kärnan från början med skidans slutliga profil. Jämför vi med lika breda skidor är den otroligt smidig, har en sladdsväng som är som en smekning och ett skär som även funkar i packad snö. Radien är vid så skären blir långa vilket kräver mycket utrymme eller så tar du till den fina sladden och bestämmer själv över svängen, nästan orimligt smidigt. Det känns uppenbart att du ska åka mjuk snö på öppna ytor. Du kommer vilja göra större svängar än du någonsin gjort tidigare, köra stora åk i hög fart och vara kvar i fallinjen en stund innan du sprayar upp en snöplym i nästa sväng.


Foto: Linnea Henriks

DPS Pagoda Tour 112 RP

+ Klart lägst vikt 

Pris 13 500 kronor 
Längder 158, 168, 178, 184 cm
Mått 140-112-125 mm
Radie 15 m
Vikt 1 520 g

En helt ny konstruktion från Utah med en kärna av ask och paulownia samt lätt skummaterial lånat från rymdindustrin. Kolfiber är den givna förstärkningen. Skidan har rocker och taper i båda ändar. RP i namnet står för resort powder, fast med den här skidan är pudret viktigare än en skidanläggning. Skidan har riktigt låg vikt och det är ett måste att sätta en lättare bindning på den som tillåter turande. Förutom att det går lätt uppför kan du åka lössnö utför med minimal energiåtgång. Skidan är kvick och har väldigt mycket sväng i sig, skärningen ligger på en ganska kort del av skidan. Kastar du dig in bland träden ställer du om den på nolltid oavsett om du vrider eller kantar skidan in i svängen. Mjuka underlag ska du leta upp för att njuta och lägga snabba svängar helt utan att ödsla kraft och istället orka hela puderdagen.


Foto: Linnea Henriks

Dynastar M-Free 118

+ Tryggheten är enastående

Pris 7 500 kronor 
Längder 180, 189 cm
Mått 145-118-135 mm
Radie 24 m
Vikt 2 350 g

Den bredaste modellen i Dynastars nya M-serie har en träkärna av poppel med en titanalförstärkning som är väldigt smal fram, bredare bak och fullt bred under foten. Skidan har hög och lång rocker i tip och tail med spann emellan. Här finns ingen oro för något. Skidans lugn och trygghet smittar av sig och ger dig mod. Vikten av den under dina fötter bidrar till den säkra känslan att hantera ett uppkört före. Skidan är en charger och den vida radien lämpar sig väl för stora berg och svängar. Fartstabiliteten skickar samma signaler, fort och gärna en luftfärd på det. Landningen är så säker att det känns som om snön kommer och möter skidan. Skidan vill ha mer och mer av dig vilket kräver rejäla och starka åkare som jobbar hela vägen ner. När du vill sväva i pudret eller kränga runt dem i skogen kommer skidans profil leverera mjuka rörelser i snön.


Fischer Ranger 115 FR

+ Kan alla svängar

Pris 8 000 kronor 
Längder 172, 178, 188, 196 cm
Mått 144-115-134 mm
Radie 20 m
Vikt 2 150 g

Sandwichskida med en kärna av bok och poppel som är kolfiberlaminerad och har titanalförstärkning. Den har tunna toppar och ändar av kolfiber. Till i år är skidan omviktad mer mot mitten, den har fått en längre tailrocker och en neddragen taper. I alla snösorter svänger skidan med en otrolig känsla. Den är snabb i korta svängar, stabil i långa, säker på skär och följsam på sladd, den är dynamisk i den sväng du vill göra. Känslan är väldigt härlig. Du kan köra skidan utan mycket kraft men du har mer nytta av bra teknik. Vill du ta dig till dina åk för egen maskin kan du montera en rejäl gåbindning på skidan. Du kommer ändå att få bra utdelning i åkningen. Oavsett om du vill svänga fort över hela berget på mjukt, hårt och lite pist eller tura för puder men alltid ha lätt att hitta skidorna i snön, är de redo att serva dig.


Icelantic Saba Pro

+ Ju mer snö desto bättre

Pris 7 300 kronor 
Längder 167, 177, 187 cm
Mått 147-117-137 mm
Radie 23 m
Vikt 2 040 g

Fullrockerskida med Reflective Rocker, alltså en profil som speglar sidoskärningen. Kärnan i sandwichkonstruktionen är av poppel och paulownia som är förstärkt med flera lager glasfiber. Icelantics teamkillar världen över har tillsammans önskat sig fram till denna skida. Men låt dig inte nedslås om du inte är ett pro. Se istället till att styra ut skidan utanför pisten och stanna där. Då kommer du genast känna dig lite mer hemma. Sedan letar du upp snö som bara är lite mjuk så kommer du märka att du visst kan vara ett pro du med. Ju mer snö du hittar och ju lösare den är desto bättre kommer du förstå idén. Fullrocker kan kräva lite inåkning men hittar du till bottenlöst puder kommer du kunna ratta in rätt frekvens för att kommunicera perfekt med skidan. Vrid runt den, landa baklänges och surfa lössnö åt vilket håll du vill.


Foto: Linnea Henriks

K2 Reckoner 122

+ Underhållande lekfullhet

Pris 6 700 kronor 
Längder 177, 184, 191 cm
Mått 144-122-136 mm
Radie 23,7 m
Vikt 2 130 g

Den bredaste modellen i den nya Reckoner-serien har en träkärna av gran längs kanterna och asp i mitten. Kärnan är förstärkt med längsgående kolfibertrådar för popp samt ett kolfibernät med olika flätning fram, för stabilitet och kontroll, och bak, för manövrerbarhet. Profilen är en hög och lång rocker i båda ändar med ett lågt spann emellan. Skidan har några uttalade önskemål. Mjuk snö är det ena, stort varierat åk är det andra och en lekfull partner är det tredje och det är där du kommer in i bilden. Bjud på dina skills, kanske en nosebutter, och hjälps åt att leta upp lössnön. Då kommer ni att ha det bäst. Det kommer att vara kul och enkelt att åka. Det är överraskande energisnålt att hantera 122 mm under foten när det är ett par Reckoner som är där. Lätthet, smidighet och skidans popp ovanpå det resulterar i kategorins lekfullaste skida.


Line Vision 118

+ Kanske ta en tur?

Pris 7 000 kronor 
Längder 175, 183, 189 cm
Mått 152-118-138 mm
Radie 19,5 m
Vikt 1 900 g

Skidan har en lätt blandträkärna som är armerad med kolfiber, aramid och glasfiber med en halv cap över. Radien är en kombination av fem olika med den vidaste under foten. Skidan har tunna toppar samt taper och rocker fram och bak. Den är av det lättare slaget och har sinne för mjuka underlag. Får den bara det är åkningen lättsam och det ställs inte en rad med teknikkrav på dig. Skidan är lättdriven och du kan absolut sätta en gåbindning på den. Är du en puderfinnare kan du släppa iväg dem i fallinjen och njuta av ett härlig flyt. Jibbers som vill börja köra offpist och hitta features i backcountryn kommer trivas lika bra som åkare som uppskattar en bred och lätt skida där rotationer och luftfärder inte alls ingår i åkningen. Skidan kan hänga med på en säsong i Kanada eller Alperna där målet är att hitta lössnö varje dag.


Nordica Enforcer Free 115

+ Kraftpaket

Pris 6 500 kronor 
Längder 191 cm
Mått 143-115-132 mm
Radie 21,5 m
Vikt 2 350 g

Sandwichskida med en blandträkärna förstärkt med kolfibersträngar mellan två titanallager. Trubbiga, lättade nosar med taper och lång rocker följs av spann under foten och lite mindre rocker i bakänden. Först när du ska bromsa förstår du att det tydligen har gått riktigt fort. Det är kul och det är helt tryggt. Du kommer spontant att leta efter öppna ytor. Den lägger svängar för finsmakare och de stora svängarna regerar. Skidan går superfint på sladd men faktiskt ännu bättre på skär. Den är en sann charger som är stabil på kant och nästan helt oberörd av dåliga fören, den bara matar på. Den tilltagna rockern gör att den långa och styva skidan går följsamt på mjuk snö. På hårt underlag är den en av de bästa i kategorin. Du ska ha bra svängteknik, förmåga att kanta skidorna och trivas på 191 cm. Annars finns systermodeller från 110 mm midja.


Foto: Linnea Henriks

Teståkare

Caroline
Strömberg

Gick från racing via skidläraryrket till FWQ och är en pelare i InspireUs. Hon gillar att svänga i alla lägen, skidorna ska också göra det och ha smidiga ändar som tillåter en snabb omställning. Åkningen är smidig, teknisk, snabb och glädjespridande.

Favoritskidor
1. Black Crows Anima
2. Fischer Ranger 115
3. Dynastar M-free 118

Daniel
Sandvik

Började åka skidor på Getberget. Tävlade i alpint till 20-årsåldern och har efter det friåkt världen över, tävlat på FWQ och kört ett gäng finalåk på NM. Han kör helst alltid på skär vilket ofta går fort. Skidor ska ha bra grepp och vara pålitliga.

Favoritskidor
1. Black Crows Anima
2. Dynastar M-free 118
3. DPS Pagoda Tour 112 RP

Jesper 
Sandberg

Uppvuxen i familjens skidskola är skidåkning lika självklart som att tvätta händerna under corona-pandemin. Jesper åker alltid med bra ladd, kombinerar hög fart med luft och rena svängar. Favoritskidan är lekfull och tål fart även när terrängen är stökig.

Favoritskidor
1. Black Crows Anima
2. Dynastar M-free 118
3. Line Vision 118

Sara
Sandberg

En offpiståkare av rang med många fina placeringar på Extrem-NM i Riksgränsen. Åker snabbt men ändå mjukt. Skidlärare i grunden, tekniken är skolad och skidorna kantas mer än för de flesta åkare. Gillar skidor som är följsamma och stabila på kant.

Favoritskidor
1. Fischer Ranger 115
2. Black Crows Anima
3. Dynastar M-free 118


Text: Sara Sandberg • 2021-01-10
SkidtestBlack CrowsBlizzardDPSDynastarFischerIcelanticK2LineNordicaSkidtest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top