Nyfixade pjäxor inför vintern. Foto: Gabriella Edebo

Verkstan

Pjäxfix du kan göra hemma

Fixa dina pjäxor på egen hand. Åka Skidor visar hur.

Text: Åka Skidor • 2022-09-19 Uppdaterad 2022-09-19

Att på egen hand få dina pjäxor att sitta lika bra som om du går till en riktig bootfitter kan du glömma. Det är dock inte alltid en sådan finns till hands. Ibland behöver du justera akut. Det finns även en fix och trix du med fördel kan testa på egen hand hemma.

Byt sulor på skalet 

Har du ett par nya skidor? Se till att kolla upp vilken sula som är kompatibel med dina bindningar och justera därefter. Observera att detta är en djungel i sig med termer som ISO, WTR, GripWalk, Alpine Sole und so weiter. En del föredrar även den gamla goda platta sulan framför den märkligt rundade GripWalk-varianten.

Booster-strap

När du väl investerat i en Boosterstrap kan du återanvända den i all evighet. Skruva av från dina gamla pjäxor och flytta till dina nya. Ett tips är att spänna på strapen som den kommer sitta när du åker – med spännet på utsidan – så blir det både lättare att skruva fast och du slipper göra tabben att skruva på boostern på fel pjäxa.

Värm innerskor

Tro det eller ej men Intuition, som gör omåttligt populära liners, rekommenderar själva på sin hemsida att fylla en skidstrumpa med okokt ris så det blir som en korv, knyta ihop och stoppa in i mikron på 1000 watt i fem minuter. Plocka försiktigt ut och tryck/skaka ner i pjäxan och låt mysa där i cirka tio minuter. Plocka ur och kliv ner med fötterna, eventuellt med en improviserad tåhätta om du vill ha lite extra vickplats för tårna, knäpp spännena och stå avslappnat med knäna lätt böjda i ungefär 10 minuter, eller tills innerskorna svalnat. Placera eventuellt en bok eller liknande under tårna så blir det enklare att stå i rätt position.

Ett annat alternativ är att stoppa in dina innerskor i en ugn (varmluft) på 100 grader i cirka tio minuter. Lägg dina liners på en skärbräda i trä eller täck gallret med en handduk för att undvika att innerskon skadas.

Canting

Lite krångligt att fixa med själv men inte omöjligt. Oftast följer ett litet verktyg med för att skruva på fästena på varsin sida om vristen för att ändra sidovinkeln på skaftet.

Skär i innerskorna

Har du en knöl som väl vaknat är risken att den snabbt blir värre och värre. Befinner dig utom räckhåll från en pjäxverkstad? Plocka fram kniven och, på egen risk, börja karva i innerskon. Oftast räcker det med att ta lite grann precis där du har din knöl. Ta inte bort för mycket, då tappar du den tryckavlastande effekten

Småfix

Flytta spännen, klipp till egna hälgrepp, laborera med kilar och hälhöjare för att få till det perfekta framåtlutet för just dig. Lägg i en extra tunn sula under innerskon för att minska volymen lite. Helt enkelt klipp och klistra med det du har hemma och experimentera dig fram till din egen variant av perfektion.

Blåskum 

Det blåa materialet från himlen med klister på baksidan kan du oftast köpa ett ark eller två från din närmsta skidbutik om du frågar snällt. Fantasin sätter alla gränser för vad du kan åstadkomma. Förbättrar hälgrepp och eller tryckavlastar runt knölar. Mycket bra att ha en bit redo i resväskan för snabba åtgärder.

Ont i smalbenen

Skidåkarens mysterium nummer ett som har lika många försök till åtgärder som anledningar till att det uppstår. Försök minska glappet mellan smalben och spänd pjäxa och lägg i lite mjuka material för att absorbera stötar.

Fyll ut volymen med kork

Känns det inte riktigt som att du sitter fast som du vill runt foten? En lösning kan vara att fylla ut pjäxans läst med mer material. På hobbyaffärer går det ofta att köpa ihoprullade ark av självhäftande korkmatta. Klipp till en lite för stor bit och klistra fast på ovansidan av den hårda plastsulan som ligger i botten av pjäxan. Ta ut sulan ur skalet, klistra på korken och skär bort överflödet runt kanterna. Nu kommer pjäxan kännas tightare utan att du tappar yta på längden.

Återvinning

Demolera dina gamla pjäxor och samla på dig reservdelar innan de skickas på tippen, skänks till bättre behövande eller återanvänds som en blomkruka, fågelholk eller ölglas.

*Vi vill dock understryka att du alltid gör bäst i att konsultera en kunnig pjäxverkstad. Att först försöka hemma själv, inte lyckas få till det och till slut bita i det sura äpplet och ta med ditt hobbypyssel till verkstan är ett eldprov. Det kan hända att de nickar gillande och imponeras över din innovativa lösning. Du kan också få en utskällning för att du nu gjort deras jobb svårare än vad det hade varit från början. Var beredd på att de kommer sucka, skaka på huvudet och säga att du borde veta bättre. Sedan kommer de göra om och göra rätt. Men kom ihåg: När din bootfitter bevisar att du har fel ska du inte klaga. Sväng istället förbi med ett sexpack och några påsar Bridgeblandning som tack till hjältarna i verkstan.


Text: Åka Skidor • 2022-09-19
VerkstanPjäxorVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top