
Illustration: Tobias Ivarsson / Åka Skidor
Vanlife för skidåkare – din guide till att bygga om & bo i bilen
Vanlife för skidåkare, hur funkar egentligen? Här har du bästa tipsen för att bygga om en bil för att bo i på vintern.
10 tips för bygget
1. Isolera som en dåre
En väl utförd isolering av rätt material håller inne värmen och kylan ute. Detsamma gäller även dina pengar, för även om det kostar en del att köpa fint material så kommer din täta isolering att bespara dig att onödig värme släpps ut.
2. Dra alla kablar innan du isolerar
Kabeldragning och framförhållning suger. Men det suger ännu mer att behöva tänka på det samtidigt som man river sin nybyggda isolering för att gömma kablarna.
3. Ventilation ökar livslängden
Takfläktar, luftintag och luftutgångar ser till att ditt levnadsutrymme hålls fräscht, och ger även chansen för kondensen att ta vägen någonstans. För oavsett hur bra du tätar med isoleringen så kommer kondens att bildas någonstans där kallt möter varmt. Det är lika säkert som att du kommer få en FET trafikskatt på posten om du äger en schysst plåtis*.
* Motorsportterm för en husbil byggd av en traditionell van. Även kallad crossbuss, men då krävs förvaringsutrymme för motorcyklarna baktill i bussen.
4. Förvaring med stort F
Man kan inte få för mycket förvaringsutrymme. Lådor, hyllor, fack, skåp – you name it. Se till så att du har en plats för alla dina prylar istället för att slänga allt i en hög och inte hitta något när du faktiskt behöver det.

5. Bygg lätt och rätt
Att regla med 45×70 i en plåtis är lika rimligt som att försöka dränka någon med heliumballonger. Vikten ska hållas låg, och materialet måste således vara lätt. 45×45 är gränsfall, men okej i unika fall. När vi kommer ned på 45×22 eller liknande mått på läktar, då snackar vi. Om du glider in på parkeringen med lättviktiga stålprofiler med liknande tjocklek som en fiskelina, då kommer grannen att få ståpäls. Självklart ska konstruktionen hålla för ett vardagligt liv, men å andra sidan ska du antagligen inte heller anordna en hardcorekonsert i ditt rullande hem.
6. Avskilda torkrum
En avskild del av bilen med genomgående ventilation besparar dig fuktspridning, onödiga fuktskador och ger även en snabbare torktid för din blöta jacka. Tänk vägg + vägg + ventilation genom golv och tak.
7. Utan värme, ingen livslust
Utan en värmekälla kan du lika gärna sova under stjärnorna.
En dieselvärmare i bilen ger både bekvämlighet och livslust. Köper du en från Kina kommer Greta att kasta onda ögat på dig, men det kostar dig cirka 20 000 kronor mindre än en original från Tyskland. Och ja, det är helt sant. Förlåt.
8. Tumma inte på bekvämlighet
Du behöver inte göra allt primitivt bara för att du bor i en bil. Satsa på en 120-säng med en riktigt skön madrass, skaffa en ordentlig köksyta och sätt in en diskho. Om du envisas med att ha ett stormkök och ett liggunderlag i bilen kan du lika gärna ta in på vandrarhem.
9. Hobbyinstallation av vatten
Fackmannamässigt utförda vatteninstallationer är töntigt. Avlopp, färskvatten och en vattenpump kan du sätta ihop för under tusenlappen på egen hand. Vi lovar.
10. Inbrottssäkra bilen
Skippa nojjan, bulta fast ett kassaskåp gömt i bilen och installera egna lås. Du behöver inte gå till en verkstad för att fixa det. Några invändiga skjutlås och en och annan kätting gör inte enbart att du kan lämna bilen utan att bli paranoid, det ser dessutom sjukt coolt ut.

7 tips för vanlife på vintern
1. Bunkra upp med vatten
Ingen orkar starta upp bilen för att åka och fylla sin 10-litersdunk varje dag. 40 liter räcker ett bra tag.
2. Starta dagen med varma pjäxor
Få saker kan mäta sig med tillfredställelsen av att hoppa i ett par uppvärmda innerskor och ett skal som slinker ner utan motstånd. Lägg pjäxorna nära värmekällan innan du går och lägger dig.
3. Hitta bra ställplatser
Ta dig tid att leta upp ett bra ställe att parkera på som både är nära liftar och annan service. I till exempel Verbier kan du stå helt gratis 300 meter från liften som tar dig uppåt från Le Châble där du även har tillgång till offentliga toaletter. Men passa dig, för toaletten är låst mellan 22-07 varje dag. Och för allas trevnad, var inte som tyskarna – det vill säga, bajsa inte offentligt. Och bajsa inte bredvid bilen. Tack på förhand!

4. Minusgrader dödar både bakterier och dålig lukt
Häng ut understället och strumporna utanför bilen, det dödar bakterier och håller kläderna fräscha längre. Nasty? Kanske. Men då kanske inte skidlivet från en bil är rätt för dig.
5. Förarhytten är ett utmärkt kylskåp
Antagligen har du en vägg mellan boyta och förarhytten, och ofta struntar man i att isolera längst fram. Det betyder att det är kallt, och det betyder att din förarhytt är ett gratis kylskåp.
6. Acceptera att du bor i en bil
Det är lite fuktigare, lite bökigare och du kan inte ha precis alla outfits med dig som du har i garderoben hemma. Å andra sidan har du frihet i mängder, utnyttja den.
7. Glöm för f*n inte snökedjorna…
Eller en extra dieseldunk..…Eller startkablar… Eller motoroljan… Eller verktygen… Eller vädertålig tätningsmassa… Eller de extra bilnycklarna… Eller en rejäl sovsäck, just in case… Till skillnad från hotell eller pensionat finns det ingen receptionist man kan gå till för att klaga på att “det läcker från taket”. Det problemet och tillika ångestraketen är helt och hållet ditt och ingen annans, tyvärr. Medtag pannlampa, problemen tenderar att uppstå runt halv fyra om nätterna när man sover som allra bäst.
Text: Fabian Omne • 2023-04-01
Verkstan • bil • Boende • Emrik Jansson • Fabian Omne • Husbil • Lif Hydén • Resa • Sova • Sverige • vanlife • Verkstan