Foto: Morzine

Alperna

Okända pärlor: Morzine, Frankrike

Sveriges mest beresta skidortsexpert delar med sig av sina 10 bästa hemligheter. Morzine har det bästa läget i ett av planetens största skidområden, Portes du Soleil och bjuder på ändlös skidåkning i alla väderstreck och kulinarisk perfektion.

Åka Skidor • 2020-01-07

#Okända Pärlor är en artikelserie baserad på ett reportage från Åka Skidors oktobernummer 2019.

#2 Morzine, Frankrike

Bönderna i byn kanske ångrar att de 1963 sålde marken på ett närliggande berg med förklaringen ça ne vaux rien – det är inte värt någonting. Platsen fick namnet Avoriaz. Ja, ni förstår… Det var inget smart beslut.

Okända pärlor: Morzine, Frankrike
Foto: Morzine

Morzine har det bästa läget i ett av planetens största skidområden, Portes du Soleil som består av totalt 12 skidorter.

Här finns mer piståkning än du hinner med på en vecka. I alla väderstreck. Kryddat med mängder av besöksvärda krogar. 

Okända pärlor: Morzine, Frankrike
Foto: Morzine

Peffes tips Vill du spåra lössnö kan jag diskret tipsa om L-dalen med L-skogen som har mer skogsåkning än de flesta skidorter av rang. Dalen heter egentligen Chésery men det är ingen som vet. Starta var du vill mellan toppen på sittliften Foilleuse och Pointe de L’Au och kör mot nordväst. Hur du än åker kommer du ner på en blå pist som tar dig tillbaka till Morgins på schweiziska sidan av Portes du Soleils enorma liftsystem.
Passar Skidåkare som vill åka mycket skidor och äta gott.
Hitta hit Transfer från närmaste tågstation Cluses eller Thonon-les-Bains 30 kilometer bort. Geneve är närmaste flygplats.
Höjd 1 000 – 2 466 meter över havet
Åkning 46 liftar, 66 pister varav 9 svarta, 28 röda, 24 blå och 5 gröna

morzine-avoriaz.com

Okända pärlor: Morzine, Frankrike
Morzine
Okända pärlor: Morzine, Frankrike
Hela Portes du Soleil

Experten Peffe Brzezinski 
Ingen svensk har besökt lika många skidorter som den smått legendariske resarrangören Peffe Brzezinski. Så om det är någon som har koll på gömda skatter så är det han.

Åka Skidor bad Peffe sålla bland sina hundratals pärlor och stilla de mest törstande ortsgrisarnas sug efter gömda skatter. Resultatet hittar du i vårt oktober-nummer, och nu under vinterns tidiga stadium kommer hela topp 10-listan successivt komma upp här på hemsidan.

 Många av mina pärlor är små och oansenliga orter. Jag tycker det finns en charm i det lilla småskaliga, långt ifrån de stora och ofta industriella orterna. De 20 största orterna i Alperna har en imponerande effektivitet men också en trängsel och ett stök som jag tycker rimmar illa med det jag söker. Jag är van att gilla läget och blir ofta förtjust i den senaste plats jag besökt även om jag varit där flera gånger innan. Jag besöker kanske mellan fem och tio nya orter varje år.

Läs mer om Peffe här och hela listan hittar du under taggen #Peffes Pärlor

Experten tipsar: Alpernas bästa hemligheter


Okända pärlor: Westendorf, Österrike


Världens 17 bästa skidorter enligt Åka Skidor

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top